Hiihdon Suomen Cup: Lumen levitys alkaa Tai­val­vaa­ral­la – Maas­to­hiih­don Suomen Cupiin aikaa tasan kuu­kau­si

Mainos: Tutustu Koil­lis­sa­no­miin - nyt lehti + digi 2 kk 29 €! Tilaa tästä.

”Siinä olisi jat­ko­yh­tey­det sitten tur­vat­tu” – Kuu­sa­mon kes­kus­tan bus­si­lii­ken­ne mah­dol­li­ses­ti kas­va­mas­sa

Ouluun matkataan nyt linja-autoaseman sijasta Kitkantien uuden Matkahuollon edestä.
Ouluun matkataan nyt linja-autoaseman sijasta Kitkantien uuden Matkahuollon edestä.
Kuva: Petri Markkanen

Kuusamon keskustassa näkyvät linja-autot pysyvät katukuvassa ja mahdollisesti niitä tulee lisää. Heinäkuun alun lakimuutos antaa monelle bussiyritykselle melko vapaat kädet pysäkkiensä paikoista.

 

Liikennöintiyritys Pohjolan Matka Oy:n aluepäällikkö Sami Vinkin mukaan uusi Matkahuollon piste Kitkantiellä on yhtiön vuorojen pääte- ja lähtöpysäkki. Keskeinen paikka on ollut Vinkin mukaan asiakkaiden toiveissa jo pitkään.

– Meillä on vuosien saatossa tullut palautetta, että miksi ei ajeta keskustassa ja koska uusi Matkahuolto on nyt keskeisellä paikalla, niin sen perusteella siihen ajetaan, Vinkki kertoo.

 

Sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa, asia on herättänyt varsin kiivasta keskustelua sekä puolesta että vastaan. Yksi pitää keskustaan pysähtyvää bussia hyvänä asiana, toinen taas kritisoi pitkää kävelymatkaa Matkahuollolta linja-autoasemalle jatkoyhteyksiä metsästäessä. Sami Vinkki on kuullut kommentteja molemmilta puolilta ja kertoo, että töitä tehdään asioiden parantamiseksi. Tarkkaa varmuutta tulevaisuudesta ei vielä kuitenkaan ole.

– Meillä on nyt sellainen tieto, että ollaan oltu toisenkin liikennöitsijään yhteydessä, että hekin rupeaisivat ajamaan keskustan kautta.

Vinkin saamien tietojen mukaan talviliikenteen alkaessa toisetkin yhtiöt saattaisivat kulkea keskustan kautta.

– Siinä olisi jatkoyhteydet sitten turvattu.

Muutokset herättävät suuria tunteita. Vinkki ymmärtää tämän.

– Tämmöisissä muutoksissa on aina puolensa, toiselle se on hyvä, toiselle ei. Pyrimme lähtökohtaisesti hakemaan kultaisen keskitien.

Tämmöisissä muutoksissa on aina puolensa, toiselle se on hyvä, toiselle ei. Pyrimme lähtökohtaisesti hakemaan kultaisen keskitien

 

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kertoo, että muutoksen taustalla on uusi laki, liikennepalvelulaki, joka astui voimaan 1.7. Käytännössä uusi laki määrittää sen, että markkinaehtoinen linja-autoliikenne ei enää tarvitse ELY-keskuksen myöntämää reittiliikennelupaa.

– Reittiliikenneluvassa määriteltiin linja-autoliikenteen käyttämät pysäkit, joukkoliikenneasiantuntija Samuli Kallio Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoo.

Ennen lakimuutosta Kuusamossa pysähtyvien linja-autojen lähtö- ja päätepaikaksi oli määrätty linja-autoasema. Nyt lain muututtua linja-autoliikennöitsijät voivat ajaa markkinaehtoista liikennettä kuten itse haluavat.

 

Huolestuneille matkustajille Vinkki toteaa asioiden olevan selvityksen alla.

– Meidän pitää seurata tilannetta ja olla toisiin liikennöitsijöihin yhteydessä, että kaikki pääsisivät kulkemaan.

 

Kaikki linja-autot eivät kuitenkaan lähde Matkahuollolta. Ainakin Sallaan ja Kemijärvelle lähtevät reitit ajetaan linja-autoasemalta. Tämä tarkoittaa vuoronvaihtajille miltei kilometrin matkaa kävellen tai muulla kulkupelillä – ainakin toistaiseksi.

 

Koillissanomat ei tavoittanut Koillismaan Liikenne Oy:n edustajaa kommentoimaan asiaa.