Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

"Sil­loin oli kiperät paikat, että läh­tee­kö kaikki toi­mit­si­jat­kaan mat­kaan" –  kun­nia­pu­heen­joh­ta­ja muis­te­lee en­sim­mäis­tä Nor­di­cia ja ke­hi­tys­tä sen jälkeen

Sauli Pitkänen on ollut Rukan maailmancupissa mukana miltei joka vuosi. Kuvassa Pitkänen (oik. ) ja pääsihteeri Seppo Linjakumpu vuoden 2005 kisoissa.
Sauli Pitkänen on ollut Rukan maailmancupissa mukana miltei joka vuosi. Kuvassa Pitkänen (oik. ) ja pääsihteeri Seppo Linjakumpu vuoden 2005 kisoissa.

Sauli Pitkänen on Kuusamon Erä-Veikkojen kunniapuheenjohtaja, ja hän on ollut myös ensimmäisten Nordic-kisavuosien järjestelytoimikunnan puheenjohtajana.

Sauli Pitkänen on ollut mukana lähes jokaisessa Ruka Nordic-maailmancupissa tavalla tai toisella.

– Olen ollut tekemässä ehkä kymmenkunta kilpailua ja yksi on jäänyt pois, kun en ollut paikan päällä, Pitkänen muistelee.

Kun kilpailut Rukalla saatiin alkuvaiheessa käyntiin, Pitkänen oli jo täysillä mukana tekemässä Ruka Nordicia.

– Varsinkin ennen kuin ensimmäiset kisat tuli, niin valmistelu siihen, että miten kisat viedään, niin se oli aika työstävää. Kai sitä selvittiin, kun on saatu kisoja pitää.

Erityisesti ensimmäisestä Ruka Nordicista Saulille on jäänyt mieleen erittäin kova pakkastalvi viimeisenä kisapäivänä.

– Silloinhan oli aika kiperät paikat, että lähteekö kaikki toimitsijatkaan matkaan, kun oli kylällä niin paljon pakkasta, Sauli kertoo.

Kylmyydestä huolimatta kisat pidettiin onnistuneesti loppuun.

Kun Ruka Nordicin järjestelytoimikunnan puheenjohtajalla on paljon töitä, kaikkia kilpailuja Nordicilla ei ehdi seuraamaan. Muutama hiihtotähti Pitkäselle on kuitenkin jäänyt mieleen.

– Esimerkiksi Marit Bjørgen on ollut kova tyttö hiihtämään, Pitkänen mainitsee.

– Kun muutaman kerran on päässyt läheltä katsomaan Aino-Kaisa Saarista, niin kyllähän se on aika temperamenttinen. Tietenkin myös Sami Jauhojärvi taas miesten puolella on jäänyt mieleen.

Kyseessä on paljon tunnettuja hiihtäjiä, joista Aino-Kaisa Saarinen voitti Sotshin talviolympialaisissa 2014 olympiahopeaa ja Sami Jauhojärvi olympiakultaa.

Vuosien saatossa Ruka Nordic on muuttunut Pitkäsen mielestä siten, että vastuuta kilpailusta on jaettu yhä enemmän järjestäjille ja Kuusamon Erä-Veikoille. Pitkänen näkee tässä kuitenkin korjattavaa.

– Tätä pitäisi minun mielestäni korjata parempaan suuntaan. Vastuunkantajia tarvitaan silloin, jos se huono päivä tulee, kun kaikki ei mene ilmojen tai muiden suhteen putkeen.

Ruka Nordicilla on myös iso merkitys Kuusamolle ja Kuusamon Erä-Veikoille.

– Jos kisat onnistuu, ja sieltä saadaan tulosta, niin sittenhän se muussa urheilussa näkyy, ja kilpailu näkyy tekemisissä ja nuorison liikuttamisessa, Pitkänen tarkentaa.

– Toisaalta jos ei tule tulosta, niin sitten se tulee rasitteeksi seuralle.

Koko Pohjois-Suomelle Ruka Nordic on Pitkäsen mielestä tapahtuma, jota ei osata ehkä vielä arvostaa.

– Sitten se merkitys vasta nähdään, jos Ruka Nordic menee pois täältä. Se on ehdottomasti toinen pääsiäinen syksyisin. Pääsiäisen tulovirrat tiedetään Kuusamolle ja matkailulle.

Ruka Nordic ei tule todennäköisesti muuttumaan suuresti tulevissa kilpailuissa.

– Kilpailuhan on nyt riittävän laaja, mutta kun maailma kehittyy ja sitten kun ollaan ensimmäisinä järjestämässä, niin ainahan ne jotakin keksii, Pitkänen toteaa.

Mitään isoja muutostarpeita Rukalla siis ei ole.

– Jos aletaan isoja kisoja hakemaan, esimerkiksi MM-kisoja tai muuta, niin sitten se tarkoittaa sitä, että suurmäen viereen tarvitaan toinen mäki.

Ainoa huoli, mikä Pitkäsen mielestä Ruka Nordicilla vaanii, on kova pakkanen.

– Ettei se sähkö lopu pakkasella kontteja lämmittäessä.

Tulevasta Nordicista Sauli Pitkänen aikoo nauttia muun muassa olemalla kisapaikalla ja majoittamalla kisoihin tulevia tuttavia.

”Toisaalta jos ei tule tulosta, niin sitten se tulee rasitteeksi seuralle.