SM-suun­nis­tuk­siin kansaa puolen pitäjän verran – ki­sa­ky­lä ra­ken­tuu en­ti­sel­le kai­vos­alueel­le

Taivalkoskelainen Esko Koivula kokosi ilmoitustauluja suunnistuksen SM-kisoja varten Mustavaarassa kilpailukeskuskentällä, johon pystytettiin samaan aikaan myös ravintolatelttoja. Lauantaina Koivula on maastossa valokuvaamassa kilpailijoita.
Taivalkoskelainen Esko Koivula kokosi ilmoitustauluja suunnistuksen SM-kisoja varten Mustavaarassa kilpailukeskuskentällä, johon pystytettiin samaan aikaan myös ravintolatelttoja. Lauantaina Koivula on maastossa valokuvaamassa kilpailijoita.
Kuva: Reino Hämeenniemi

Suunnistuksen keskimatkan SM-kilpailujen edellyttämät monivuotiset talkooponnistukset ovat huipentuneet tällä viikolla, kun Taivalkosken Mustavaaraan on rakennettu kisakylää.

Kilpailut ovat lauantaina. Ilmoittautuneita kilpailijoita on 1624. Kun summataan lisäksi noin 150 talkoolaista ja huoltojoukot, ihmismäärä nousee pariin tuhanteen, joka on puolet Taivalkosken asukasluvusta.

Suunnistajat jättävät paikkakunnalle muutamankin nipun rahaa, sillä suuri osa käyttää kaupallista majoitusta.

– Kilpailijoita on ollut pitkin viikkoa harjoittelemassa erilaisissa maastoissa Taivalkoskella ja Pudasjärvellä. Harjoittelukarttoja on myyty noin 800 kappaletta, kertoo kilpailunjohtaja Antti Härkönen.

Yhteistyökumppaneita on järjestävillä seuroilla Taivalkosken Kuohulla ja Pudasjärven Urheilijoilla pitkä lista.

Esimerkiksi Taivalkosken kunta on antanut lainaksi kilpailukeskusvälineistöä ja Pölkky Oy on lahjoittanut sahatavaraa. Puuta on tarvittu muun muassa pariin sataan rastipukkiin kilpailuradoille.

– Touko-kesäkuun vaihteessa pukkeja koottiin pari päivää. Jalkojen pituus on 75 senttiä ja orren pituus puoli metriä, taivalkoskelainen Toivo Hietala totesi.

Jurmun maa- ja kotitalousseura on vuokrannut kisaravintolaa varten isomman ja pienemmän teltan. Pystytyksessä oli keskiviikkona mukana kuusi miestä.

– Isolla teltalla on tämän jälkeen kiire Iijokisoutuun Parviaiseen. Viimeksi teltta oli syksyllä Koski palaa -tapahtumassa, kertoivat Aarne ja Vesa Heikkala, Reino Salmirinne ja Pekka Orre.

Salmirinne sanoi metsä- ja marjamiehenä osaavansa itsekin kartan ja kompassin käytön, mutta Aarne Heikkalalla taito kuulosti tarvitsevan kertausharjoitusta.

Kilpailukeskus on noussut avoimelle kentälle, jossa oli asuntoparakkeja 1970-80-luvuilla toimineen Mustavaaran kaivoksen rakentamisen aikana ja toiminnan alkuvaiheessa.

Toivo Hietala totesi olleensa kaivoksella kesätöissä vuosina 1975-1977. Kisoissa hän on nyt huoltovaliokunnan vastaava yhdessä Martti Määtän kanssa.

– Vuonna 1995 täällä pidetyissä suunnistuksen SM-kisoissa olin ajanottovastaava. Silloin voitiin vielä käyttää kaivoksen entisiä tiloja. Ei tarvinnut rakentaa muuta kuin maali, Hietala totesi.

Kilpailijoiden pesuvesi pumpataan Väliojasta.

– Loukuskylältä Pentti Latvalehto lainaa lasikuituveneen, joka täytetään vedellä. Siitä voi kukin ottaa sangolla tai vadilla, Hietala sanoi.

Kilpailujen mittavin laitos on väliaikainen tietoliikennemasto. Linkki kytkeytyy lähimpään isoon linkkiin Posion suunnassa. Tietoliikenneyhteydet, tulospalvelu ja kuulutus kisoihin hankintaan ostopalveluna.

Lauantaina kilpailijoita on niin paljon, että aamupäivällä pidetään karsinta ja sen jälkeen on A- ja B-finaalit. Sarjoja on 31. Miesten pääsarjassa on 184 ja naisten pääsarjassa 121 osallistujaa.

Karsintoihin on oma maastonsa ja karttansa.

– Karsintamatkat ovat hyvin säpäköitä, mutta niiden jälkeen finaalien alkamista pitää odottaa pari tuntia, Antti Härkönen totesi.

A-finaaleissa kilpailijoilla on gps-laitteet, niin että heidän kulkuaan osalta reittejä voi seurata verkon kautta. Jälkikäteen tulevat nähtäville reitinvalinnat kokonaan.

– Kilpailualueen karttaa hyödynnetään myöhemmin pienemmissä kisoissa. Saamme jättää SM-kisojen rastipukit paikoilleen, Härkönen kertoi.

Paikalliset eivät saa osallistua SM-kisoihin. Esimerkiksi pudasjärveläinen 88-vuotias Juhani Rajavaara harmitteli, ettei pääse puolustamaan viimevuotista SM-hopeaa.

Järjestäjäseurat hakivat kilpailuja vuonna 2016 ja aloittivat valmistelut muun muassa hakemalla luvat maanomistajilta. Suomen Suunnistusliitto myönsi kisat vuonna 2017.

Alueen kartoituksesta viime kesänä vastasi Tapio Tahkola Kuusamon Erä-Veikoista. Kartan tarkistukset tehtiin viime keväänä.

SM-esikisat pidettiin viime elokuussa läheisessä Repoharjussa, johon tehtiin kiintorastiverkosto.

Kisasivustolle https://www.mustavaara2019.fi/ tulee linkit tulospalveluun ja lauantaina kello 15.30 alkaen finalistien gps-seurantaan.