Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Luonnonsuojelu: Hal­li­tus sopi isosta suo­je­lu­pa­ke­tis­ta valtion maille – Kuu­sa­mos­ta mukana Ki­vi­jär­vi ja Tai­val­kos­kel­ta kolme koh­det­ta

Toimittajalta: Ruka vetää per­hei­tä puo­leen­sa – Tämän ajan ilmiö on myös mo­ni­paik­kai­suus

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Sosson Susista Ruka Nor­di­ciin – Erä-Veik­ko­jen taival on pitkä

Sauli Pitkänen on KEV:n kunniapuheenjohtaja.
Sauli Pitkänen on KEV:n kunniapuheenjohtaja.
Kuva: NETTA LUMMELA

Kuusamon Erä-Veikkojen nykyisen kunniapuheenjohtajan Sauli Pitkäsen uran voi oikeastaan sanoa alkaneen Sosson Susista. Pitkänen on syntyisin Sossonniemeltä ja asuu siellä edelleen.

Kuusamon Erä-Veikkojen aloitteesta sivukylille perustettiin 1960-luvulla pääseuran alaosastoja. Sosson Sudet oli yksi tällainen ja se perustettiin joskus 1960-luvun lopulla. Liityin Sosson Susiin ja sitä kautta Kuusamon Erä-Veikkoihin, Pitkänen muistelee.

– Innostus urheiluun oli Sossonniemellä kova. Talvella hiihdettiin, kesällä yleisurheiltiin, pelattiin lentopalloa ja puulaakijalkapalloa.

Sossonniemelle tehtiin oma latu, johon Martti Pitkänen luovutti maita. Noin kahden kilometrin valolatu tehtiin pitkälle talkoilla. Siihen kerättiin lisäksi rahaa ja kunnalta tuli avustus. Meillä oli paljon hyviä hiihtäjiä ja Sossonniemeltä nousivat kansalliselle tasolle ja jopa ihan maailman huipulle muun muassa Pirkko ja Tarmo Määttä sekä Teemu Pitkänen.

Sauli Pitkänen harrasti myös itse kilpahiiihtoa. Hän otti nuorten sarjoissa KEV:lle SM-mitaleita viesteissä ja ja kuului maamme nuorten MM-valmennettaviin.

Seuratyö pääseurassa KEV:ssä alkoi 1990-luvulla, ensi johtokunnassa, sitten seuran varapuheenjohtajana ja lopulta kymmenen vuotta puheenjohtajana.

Ensimmäisten Rukan maailmancupien aikaan vuonna 2002 Pitkänen toimi seuran puheenjohtajana. Hän muistelee, että kisojen saanti Kuusamoon ja Rukalle oli kovan työn takana. Oli hyvä, että ensin kisattiin Puijolla, josta saimme oppia Rukan avauksen valmisteluun, hän sanoo.

– Kun olen nähnyt yhdeksänä vuonna maailmancupin tiliotteet, miten paljon rahaa on käsitelty ja mikä näkyvyys tapahtumalla on ollut, ei voi sanoa muuta kuin, että sijoitus on ollut kaiken kaikkiaan kannattava. Satsaukset ovat kaiken kaikkiaan oikeaan osuneita.

Pitkään seuratyössä mukana ollut Pitkänen sanoo, että menestys eri lajien välillä on aaltoliikettä. Esimerkiksi aikoinaan erityisen vahvana ollut hiihto on nyt selvästi taantunut ja muita lajeja tullut tilalle.

Pitkänen uskoo, että yleisseuralla kuten KEV on, on edelleen selvästi tarvetta esimerkiksi maaseutupaikkakunnilla.

– Ilman yleisseuraa suuret tapahtumat kuten Nordic, vuoden 2007 suunnistuksen veteraanien maailmanmestaruuskilpailut ja FIN 5- suunnistusviikko kesällä 2014 olisivat jääneet pitämättä.

Olosuhteet eri lajien harrastamiselle ovat Pitkäsen mukaan Kuusamossa todella hyvät. Harvasta vastaavankokoisesta kunnasta löytyy paremmat. Mäen harrastajille tosin toivoisin keskisuurta mäkeä, hän sanoo.

– Ei muuta kuin intoa urheilijoille, vetäjille, hallinnolle ja talkoolaisille näin seuran 80-päivien kynnyksellä.