Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Suun­nis­tus­ra­to­jen poh­ja­uria rikottu kel­koil­la Po­siol­la - "Il­ki­val­ta annettu po­lii­sin tut­kit­ta­vak­si"

Posion suunnistustapahtuman järjestäjät muistuttavat, että kelkkailijoilla ei ole ilman maanomistajan lupaa mennä toisen maille rälläämään. Kelkkailijoille on sitä varten merkityt omat urat ja reitit. Kuvan kelkkailija ei liity juttuun.
Posion suunnistustapahtuman järjestäjät muistuttavat, että kelkkailijoilla ei ole ilman maanomistajan lupaa mennä toisen maille rälläämään. Kelkkailijoille on sitä varten merkityt omat urat ja reitit. Kuvan kelkkailija ei liity juttuun.
Kuva: Erkki Ahola

Talkoilla Posiolla tehtyjen, pääsiäisenä Kirintövaaran ympäristössä järjestettävien Lapin lumirastien suunnistusratojen pohjauria on rikottu moottorikelkoilla. Rällääminen alueella on todettu ilkivallaksi, ja asia on annettu poliisin tutkittavaksi.

Suunnistustapahtuman järjestäjät muistuttavat, että kelkkailijoilla ei ole lupaa mennä ilman maanomistajan lupaa toisen maille rälläämään.

Maastoliikennelain mukaan moottorikelkkailija saa ajaa merkityillä reiteillä ja kelkkaurilla sekä järvien jäillä. Lisäksi kelkkailu on sallittu auraamattomilla metsäautoteillä. Muualla maastossa kelkkailuun tarvitaan aina kyseisen alueen omistavan maanomistajan lupa.

 

– Tässä tapauksessa kunnan omistamalla maa-alueella ovat ulkopuoliset kelkkailleet ilman lupaa, koska sinne ei ole haettu kelkkailuun lupia kunnalta, kilpailujenjohtaja Antti Häkämies sanoo.

– Toivomme todella ulkopuolisten kelkkailijoiden pysyvän pois sieltä, ettei tehty talkootyö mene hukkaan.

– Olemme järjestämässä isoa suunnistustapahtumaa puolentoista kuukauden päästä. Ratojen urien pohjustustyötä on tehtävä jo ajoissa.

Hiihtosuunnistus perustuu urastoon. Lapin lumirastien kartta tehdään Kirintövaaran valmiista suunnistuskartasta.

– Kelkkailijoille on merkityt omat urat ja reitit, toivomme kelkkailijoiden käyttävän niitä.

 

Kirintövaaran alueella kisataan siis pitkien matkojen SM-lumirastit ensi keväänä pääsiäisenä maalis-huhtikuun vaihteessa. SM-rastit ratkotaan Lapin Lumirastien yhteydessä. Järjestelyistä vastaa Posion Pyrinnön suunnistusjaosto talkoojoukkoineen.

Kolmipäiväisessä kisassa on sprintti, pitkien matkojen SM-kisa ja keskimatkat.

Järjestäjät odottavat kisaan noin 400 hiihtosuunnistajaa ympäri Suomea.

 

Viime talvena jotkut moottorikelkkailijat rikkoivat myös Posionjärven järvilatua. Järvilatuja oli rikottu ajamalla moottorikelkalla latu-uraa pitkin. Talkoilla tehdyillä järviladuilla rällättiin kelkoilla ja ladut piti sen takia tehdä uudelleen.

Viime talvena järviladulla juuri samaan aikaan hiihtämässä ollut silminnäkijä näki kelkkailijat. Hänen mukaan kelkkailijat olivat lapsia, jotka olivat liikkeellä vanhempiensa moottorikelkoilla.

Posionjärvellä hiihdetään tänäkin talvena talkoovoimin tehdyllä ladulla. Posion kunnan säästökampanjan vuoksi tekninen osasto ei enää tee latua järvelle. Tämä talvi on jo neljäs talvi talkoovoimin.

”Toivomme todella ulkopuolisten kelkkailijoiden pysyvän pois sieltä, ettei tehty talkootyö mene hukkaan.