Suuria tun­tei­ta pie­nel­tä sä­vel­tä­jäl­tä – Kuusi sä­vel­lys­pa­jan teosta näkee päi­vän­va­lon­sa op­pi­las­kon­ser­tis­sa

Kuusamon musiikkiopiston Opetushallituksen rahoittama sävellys- ja improvisointi kurssi on tuottanut paljon rohkeita ja lupaavia sävellyksiä. Porilaisen nykysäveltäjän J-P Lehdon opastuksella syntyneitä sävellyksiä kuullaan peräti kuusi kappaletta musiikkiopiston torstain 16.5. oppilaskonsertissa.

Veikka Alasaarelan Rondo pianolle edustaa puhdasveristä wieniläisklassismia ja käsittelee suuria tunteita säveltäjän nuoresta iästä huolimatta. Säveltäjä itse esittää teoksen, kuten on laita monen muunkin teoksen kohdalla, joten odotukset ovat varsin korkealla. Arttu Oikaraisen soolohuilusävellys kulkee englantilaisen nummimaiseman ja kelttiläisen sumuisen usvan tyylisessä maastossa. Olli-Pekka Pulkkasen soolohuilusävellys ”Satiiri” ammentaa tyylilliset vaikutteet barokkimusiikista. Olli-Pekka on käyttänyt teoksessa barokin muotorakenteita ja höystänyt niitä pikantein satiirisin elementein.

AnnikaTornbergin teos Itämainen Fantasia on nimensä mukaan vahvasti itämaisen arabialaisesta musiikista melodiset elementit pohjustava teos, jossa sooloviulun lisäksi käytetään rumpua tunnelman täydentäjänä. Musiikkiopiston huiluryhmä esittää Pekka Riihiahon ja J-P Lehdon muokkaaman vahvasti minimalistisen teoksen Ambienten henkeen. Teoksessa toistuvat minimalistiset jaksot soivat rauhallisesti ja niitä täydentävät sitten rytmisemmät jaksot.

Viimeisenä sävellyksenä kuullaan sitten Annika Tornbergin (viulu), Arttu Oikaraisen (huilu) ja Olli-Pekka Pulkkasen (huilu) yhteisesti säveltämä kamarimusiikillinen teos, joka on toistaiseksi nimetön, eivätkä säveltäjät ole toistaiseksi halukkaita paljastamaan teoksen luonteesta mitään julkisuuteen. Odotettavissa on siis jännittäviä uuden musiikin teoksia laidasta laitaan!

Muutoin torstain oppilaskonsertti myötäilee sekä klassista että modernia linjaa ja säveltäjäniminä kuullaan aina Telemannista Donizettiin ja jopa suomalaista pianoromantiikkaa kuten Heino Kasken Yö meren rannalla.