Suur­joet ovat Kuu­sa­mon kolme helmeä - niillä on eri­lai­set luon­teet ja tar­jot­ta­vat elä­myk­set

Kesäyö Kitjokikanjonin Päähkänän kalliolla, josta maisema avautuu Venäjän vaaroille saakka. Alkukesän koivut ovat vielä helakan vihreitä. Rastaat, peukaloiset ja leppälinnut laulavat kilpaa ja alhaalta nousee savun tuoksu kalastajien yöllisestä taukopaikasta. Oulankajoen melonta tarjoa matkan kansallispuiston sydämeen. Hiekkarannat kutsuvat auringonottoon ja viileä vesi houkuttelee uimaan. Oulangan kansallispuiston tunnuskasvi, neidonkenkä, kukkii vielä noin viikon verran.
Kesäyö Kitjokikanjonin Päähkänän kalliolla, josta maisema avautuu Venäjän vaaroille saakka. Alkukesän koivut ovat vielä helakan vihreitä. Rastaat, peukaloiset ja leppälinnut laulavat kilpaa ja alhaalta nousee savun tuoksu kalastajien yöllisestä taukopaikasta.
Kesäyö Kitjokikanjonin Päähkänän kalliolla, josta maisema avautuu Venäjän vaaroille saakka. Alkukesän koivut ovat vielä helakan vihreitä. Rastaat, peukaloiset ja leppälinnut laulavat kilpaa ja alhaalta nousee savun tuoksu kalastajien yöllisestä taukopaikasta.
Kuva: Jyrki Mäkelä

Kuusamon pohjoisosassa virtaavat Kuusamon kolme suurjokea, Oulanka-, Kitka- ja Kuusinkijoki. Ne tarjoavat kulkijalleen henkeäsalpaavia maisemia ja retkeilypolkuja laavuineen. Kudulle nousseet taimenet tarjoavat kovan haasteen kalastajalle, sillä taimen ei mielellään enää syö lihotettuaan itsensä kutukokoon Venäjän puoleisissa kasvujärvissä. Harjusta saa paljon helpommin varsinkin Kitka- ja Kuusinkijoesta.

Melojalle helpoimmat reitit löytyvät Oulankajoelta, jossa joki virtaa rauhallisesti ilman koskia. Aloittelijalle sopiva reitti on meloa Kiutakönkään alta lähtien, vuokrata kanootti vaikkapa Oulangan leirintäalueelta, joka tarjoaa myös tarvittavat kuljetukset. Halutessa voi yöpyä laavu- tai telttapaikalla tai vuokrata uutena palveluna saunamökin Oulankajoen rannalta. Hiet voi huuhtoa Oulankajoen virkistävään veteen ja kuivatella Oulankajoen upeilla hiekkarannoilla yhdessä porojen kanssa. Vauhdikkaampaa menoa kaipaavat voivat kokeilla Kitkajoen kuohuja opastetulla lauttasafarilla.

Kaikki Kuusamon suurjoet tarjoavat kansallismaiseman arvoisia elämyksiä, vaikka ovatkin luonteeltaan erilaisia. Oulankajoen vesi on ruskeampaa, koska se kerää suuren osan sadevesistään suoalueilta. Vesi on silti puhdasta kaikissa joissa. Karhunkierrosreitiltä avautuvat huikeimmat näkymät niin Oulanka- kuin Kitkajoellekin. Kansallispuiston tunnuskasvi, neidonkenkä, kukkii vielä noin viikon verran ja ennen juhannusta myös tikankontti on parhaassa kukassa.

Kesä puhkesi Koillismaalle kukkaan muutamassa päivässä. Koivunlehtien, sammaleen, suopursujen ja kaikkien vihreäksi pukeutuneiden kasvien tuoksut ovat nyt suorastaan huumaavia. Ainakin yksi kesäyö kannattaa aistia kaikilla aisteilla alkukesän tunnelmaa, pysähtyä kuuntelemaan lintujen laulukuoroa ja tuulen huminaa.