Syö vatsa ja aivot iloi­sik­si vih­reäl­lä – vyö­hy­ke­te­ra­peut­ti Sirkka Karila puhuu suo­lis­ton hy­vin­voin­nis­ta vii­kon­lo­pun hy­vin­voin­ti­mes­suil­la

Diplomivyöhyketerapeutti ja ravintoasiantuntija Sirkka Karila luennoi suoliston hyvinvoinnista sunnuntaina Kuusamon lukiolla.
Diplomivyöhyketerapeutti ja ravintoasiantuntija Sirkka Karila luennoi suoliston hyvinvoinnista sunnuntaina Kuusamon lukiolla.
Kuva: Helena Matila

Suolistolla on valtava vaikutus kokonaisvaltaiseen terveyteemme. Ei pelkästään vatsamme toimintaan, vaan kaikkeen aivoista immuniteettiin sekä mielialasta ihon kuntoon ja ylipainoon.

– Sillä, mitä suuaukosta pistetään sisälle on suuri vaikutus mieleen, fyysiseen olemukseen ja ihmisen energiatasoihin. Monet nykyajan yleisistä terveyshaasteista olisi mahdollista hoitaa suoliston kuntoa parantavilla asioilla, kertoo Rovaniemellä asuva diplomivyöhyketerapeutti Sirkka Karila.

Työssään Karila auttaa asiakkaitaan voimaan paremmin muun muassa ruokavaliota muuttamalla.

– Huonosti voiva suolisto oireilee monin tavoin. On uupumusta, aivosumua, väsymystä, vatsan turvotusta, ilmavaivoja.

Koska suolistomikrobiston hyvinvointi riippuu paljolti siitä, mitä ihminen syö, voi ruokavaliollaan vaikuttaa asiaan. Pienillä muutoksilla lähdetään liikkeelle ja opetellaan uusia ruokatottumuksia.

Ruokakaupoissa kuluttajat ovat monien valintojen edessä, sillä tarjontaa riittää.

– Keksit, karkit, limsat, einekset ja kaikki kemiallisia säilöntäaineita sisältävät elintarvikkeet tekevät meille hallaa. Solut eivät tunnista eikä elimistö kykene käsittelemään esimerkiksi keinotekoisia väriaineita saatikka osaa käyttää niitä hyväkseen. Elimistö happamoituu ja hiljainen tulehdus jyllää kehossa aiheuttaen erilaisia kroonisia sairauksia.

Sokeriakin tarvitaan ja sitä elimistö saa kasviksista, vihanneksista ja marjoista.

– Mikään ei ole täysin kielletty, eikä karkkipussi silloin tällöin kaada mitään.

Nykyajan peruselintarvikkeet eivät ole enää alkuperäisiä, sanoo Karila.

– Elintarvikkeista on poistettu monet hyvää tekevät osat, kuten viljan jyvän pinnassa olevat mineraalit ja maidoista otetaan rasvaa pois.

– Suomalaiset juovat maailmassa eniten maitoa ja silti ollaan kärjessä osteoporoosiluvuissa. Ristiriita on selvä. Hapanmaitotuotteet sen sijaan tekevät vatsalle hyvää.

– Tutkimusta näissä asioissa tehdään koko ajan ja tietämys kasvaa.

Kuusamosta Käsmän kylästä lähtöisin oleva Sirkka Karila puhuu suoliston hyvinvoinnista I Love Q -hyvinvointitapahtumassa.

Lue koko juttu 5.9. printtilehdestä tai näköislehdestä.

Fakta

I Love Q 7.-8.9.

Hyvinvointitapahtuma Kuusamon lukiolla.

Ohjelmassa luentoja, työpajoja ja ryhmäliikuntaa.

Lauantaina:

Näkijänä tässä ajassa, Erika Juusola klo 12-12.45.

Akupunktio-työpaja, Tuula Muhonen klo 12-13.

Vapaudu mielen vallasta, Mari Suorsa klo 13-13.45.

Intuitio puhuu, kuunteletko? Työpaja. Erika Juusola klo 13-14.

Ihana epäonnistuminen, Riikka Vääräniemi-Käsmä klo 14-14.45.

En halua enää – Irtipäästäminen. Työpaja. Mari Suorsa klo 14.15-15.45.

Unennäkijän avaimet, Airi Oja klo 15-15.45.

Jooga, Riina Pelli klo 15.15.-16.

Sointukylpy-työpaja. Johanna Hietala klo 16.15-17.

Sunnuntaina:

Pilates klo 11.15-12.

Luonnollisin versio sinusta, Teemu Syrjälä klo 12.15-13.

Numerot kertovat totuuden. Työpaja. Airi Oja klo 12.15-13.15.

Työuupumus – uuden ajan alku, Johanna Tornberg klo 13.15-14.

Rentoutus-työpaja, Teemu Syrjälä klo 13.15-14.45.

Suoliston hyvinvointi, Sirkka Karila klo 14.15-15.

Voimaa sanoista -työpaja. Tuuli Kalliainen klo 14.15-15.15.

Elä arvojesi mukaan, Riina Pelli klo 15.15-16.

Tunteista voimaa kukoistukseen -työpaja, Riikka Vääräniemi-Käsmä klo 16-17.