Mainos

Syvä, ren­tout­ta­va ja pa­laut­ta­va uni – Pai­no­peit­to rau­hoit­taa öisin

Yöuni on ihmisen terveydelle erittäin tärkeää. Unen määrä ja laatu ratkaisevat, kuinka keho ja mieli palautuvat arjen rasituksista. Siksi syvän unen osuutta nukkumisesta kannattaa maksimoida painopeiton avulla.

-

Moni saattaa muistaa takavuosien puuvillavanutäytteiset peitot, jotka tuntuivat painavilta. Niiden alle tuntui turvalliselta kömpiä nukkumaan. Myöhemmin tekokuitu- ja untuvapeitteet tekivät keveydestä tavoitellun ominaisuuden vuodevaatteiden markkinoilla. Peitteen paino kuitenkin vaikuttaa unen laatuun kohentavasti.

Riittävän painava peite pitää nukkujan asennon ja liikkeet levollisempina kuin kevyt. Kun peiton rauhoittavaan painoon tottuu, myös hermosto rauhoittuu päivän ärsykkeistä ja unessa tapahtuvat vartalon liikkeet pysyvät levollisempina. Näin syvän unen osuus nukutuista tunneista kasvaa.

Peiton paino oman painon mukaan

Nykyajan vuodevaatteet valmistetaan ominaispainoltaan kevyistä materiaaleista. Siksi painopeittoihin lisätään erikoismateriaaleja, jotka lisäävät peiton painoa. Materiaalit ovat niin hienojakoisia, että lisäpaino jakaantuu tasaisesti peiton koko pinta-alalle.

Peitto kannattaa valita nukkujan painon mukaan – painavampi nukkuja tarvitsee myös painavamman peiton. Viime kädessä peiton paino on makuasia, mutta usein painon ohjeena pidetään noin kymmentä prosenttia nukkujan omasta painosta. Liian raskas peitto tuntuu helposti painostavalta, liian kevyt ei vaikuta tarpeeksi.

Syväpainestimulaatio poistaa jännityksen

Painopeitto vaikuttaa antamalla tasaista, staattista stimulaatiota ihmisen tuntoaistille koko nukkujan kehon alueella yhtä aikaa. Näin keskushermosto rauhoittuu stressaavankin nykyelämän ärsyketulvasta. Tuntoaistin tasainen aistimus tavallaan työntää syrjään unta häiritsevät aistiärsykkeet, joita mieleen on tulvinut päivän aikana.

Näin monet painopeittoa kokeilleet ovat kertoneet nukkuvansa rauhallisemmin ja levollisemmin. Palauttavan syvän unen määrä nousee, ja he ovat heränneet levänneempinä ja rentoutuneempina kuin ennen. Samoin vieressä nukkuvat kumppanit ovat kertoneet, kuinka yön aikainen liikehdintä on vähentynyt ja muuttunut rauhallisemmaksi. Tuloksena molemmat ovat nukkuneet paremmin. Myös erilaisin kehomittausjärjestelmin on voitu todeta, kuinka liikehtiminen nukkuessa on vähentynyt ja syvä uni lisääntynyt.

Syvempi uni, virkeämpi olo

Syvän unen suurempi osuus nukutusta yöstä tekee päivistä energisempiä ja virkeämpiä. Kun keho ja mieli palautuvat paremmin yön aikana, seuraava päivä tuntuu mukavammalta ja sen aikana jaksaa enemmän. Jos olo tuntuu aamuisin väsyneeltä ja takkuiselta, kannattaa kokeilla painopeittoa – vaikutus saattaa yllättää. Se on hyvin pieni investointi kehon ja mielen hyvinvointiin sekä elämänlaatuun.

Painopeittojen yhteydessä käytetään usein pussilakanoita, joissa on kiinnityskohdat vastaavan kokoiselle painopeitolle. Näin pussilakana ja peitto pysyvät kätevästi ja miellyttävästi yhtenäisenä kokonaisuutena, ja painopeiton alle on mukava asettua rauhalliseen uneen.

Tilaa laadukas painopeitto Kuntokaupalta!