Juuri nyt: Ruka on vuoden Bike Park – näin ta­pah­tui pyö­räi­ly­puis­ton nousu hau­ku­tus­ta voit­ta­jak­si

Minne mennä: PaKa:n jää­kiek­ko­kau­si alkaa – kaikkea tätä ja paljon muuta on tar­jol­la Koil­lis­maan ta­pah­tu­mis­sa

Pääkirjoitus: Mihin suun­taan laiva lopulta kään­tyy?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi + Lehti 4 kk vain 59 €, tilaa tästä!

Tai­val­kos­kel­la juh­li­taan Kalle Pää­ta­lon ja kunnan ta­sa­vuo­sia – Päätalo 100 -juh­la­vuo­si avataan hel­mi­kuus­sa: "Tuol­loin pal­jas­te­taan Kalle Pää­ta­lon elä­mäs­tä kertova taulu"

Kalle Päätalon juhlavuoden päätapahtumat sijoittuvat suurimmaksi osaksi Päätalo-viikolle. Kuva viime kesältä. Kalle 100 -logon on suunnitellut Jussi Valtari.
Kalle Päätalon juhlavuoden päätapahtumat sijoittuvat suurimmaksi osaksi Päätalo-viikolle. Kuva viime kesältä.
Kalle Päätalon juhlavuoden päätapahtumat sijoittuvat suurimmaksi osaksi Päätalo-viikolle. Kuva viime kesältä.
Kuva: Terhi Marjakangas

Tänä vuonna Taivalkoskella juhlitaan oikein olan takaa, kun Kalle Päätalon syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta ja kunta täyttää 140 vuotta. Kalle Päätalo 100 -juhlavuoden avajaistapahtuma pidetään 8. helmikuuta Päätalo-keskuksessa, jolloin siellä on myös avoimet ovet.

– Tuolloin paljastetaan myös Kalle Päätalon elämästä kertova taulu, jollaista aikaisemmin ei ole ollut. Se sijoitetaan kirjaston tiloihin, jossa se on kaiken kansan nähtävillä, kertoo Päätalo-instituutin johtaja Kati Koivukangas.

Varsinaiset Kalle Päätalon juhlavuoden päätapahtumat sijoittuvat Päätalo-viikolle, joka pidetään 1.-7. heinäkuuta. Kalle Päätalo -seuran pääjuhla ja lukijatapahtuma järjestetään tuolloin Jokijärven Pölkky-teatterilla. Juhlaviikolla on paljon muutakin ohjelmaa, mutta kunta ja Kalle Päätalo -seura ovat luvanneet tiedottaa tarkemmasta ohjelmasta tämän kuun loppupuolella.

Päätalon lapsuudenkodissa Kallioniemessä on aloitettu ponttuun kunnostaminen. Ponttuu on puista tehty lautta, jonka avulla hinattiin uitoissa tukkeja järviosuuksilla.

– Kalle Päätalon toivomus oli, että se tultaisiin säilyttämään Kallioniemessä.

Myös Taivalkosken Näyttämö ja Jokijärven kyläseura työstävät kumpikin Kalle Päätalosta kertovia näytelmiä.

Kalle Päätaloa juhlitaan myös Oulussa, jossa järjestetään yliopistolla symposium 8. päivä marraskuuta. Siellä puhuvat Sari Keskimaa, Harri Mantila, Saija Saviniemi, Jenni Kirves, Pekka Kaarninen, Riitta ja Ville Päätalo sekä Ritva Ylönen. Seuraavana päivänä Oulun kaupunginkirjastossa on kaikelle kansalle suunnattu yleisömatinea.

Taivalkosken kunnan 140 -vuotisjuhlia vietetään kunnanjohtaja Kaisu Lehtinen-Nevalaisen mukaan yhdessä Kalle Päätalon 100 -juhlallisuuksien kanssa.