Tai­val­kos­kel­la pörisee lauan­tai­na – Terhi -moot­to­ri­kelk­kaan liittyy tarina

Pörinnepäivällä on esillä Zetoreita. Zetoreita Pörinnepäivillä on näytillä ainakin kaksi. Ari Jalava kiittelee moottoreitaan tapahtumaan tuovia. -Tämä on talkootapahtuma. Ari Jalava uskoo maamoottorin käynnistyvän Pörinnepäivissä, tai ainakin vika miksi se ei käynnisty selviää. Maamoottori on vanhaa toimivaa hehkukuulapäätekniikkaa.
Pörinnepäivällä on esillä Zetoreita.
Pörinnepäivällä on esillä Zetoreita.
Kuva: Risto Pikkupeura

Taivalkoskella Jalavan kauppakartanolla tuoksuu öljy ja pakokaasu kun Pörinnepäivät pärähtävät käyntiin lauantaina. Jo puolikymmentä kertaa on Pörinnepäiville koottu vanhaa moottorikantaa Taivalkoskelta ja lähiseudulta. Tapahtuman isäntä Ari Jalava rassailee pihalle tuomaansa maamoottoria ja aprikoi saadanko se käyntii tapahtuman aikaan.

– Tai voisihan sitä kysyä yleisöltä mikä voisi olla vikana kun ei käynnisty, velmuilee isäntä. Ari kyllä sanoo tietävänsä jo mikä kuulapäämoottorissa on vikana.

Vierellä on myös tapahtumaan tuotu Zetor -traktori.

– Niitä on nyt ainakin kaksi: Haapalaisen Erkin ja Konttisen Esan.

Semmoinenkin laite on nyt esillä, mitä monikaan ei varmasti ole nähnyt.

– Hevosvetoinen 1940-luvulta peräisin oleva laikkuri, jolla tehtiin metsään laikkuja istutusta varten.

Lisäksi nähtäville on tulossa niin vanhoja mopedeja kuin moottorisahojakin.

– Ainakin jonkinlaista pörinää saadaan aikaiseksi.

Terhi -moottorikelkastaan Arilla on mehevä juttukin kerrottavana.

– Se on yksisuksinen ja kaksitelainen vuoden 1970 kelkka. Se on nyt kunnostettu ja lähtee ensinykäisyllä käyntiin, vakuuttaa Ari.

– Kävin sen aikoinaan ostamassa Oulusta ja pakkasin 96 Saabiin. Kuomu katolle ja sukset ja telat takapenkille. Poisajaessa vastaantulevat vilkuttelivat valojaan ja minä, että on ne nyt kateellisia kun kauppias on hankkinut kelkan. Sitten yksi pysäytti aivan nokan eteen ja selvisi, että ajoin yksisuuntaista väärään suuntaan.

Vanhaa historiaa henkii myös pihalle tuotu hevosvankkuri.

– Tällä on kuljetettu rahtia Anjalankoskelta Venäjälle. Se on ollut mukana myös Hovimäki -elokuvan kuvauksissa.

Tapahtuman seremoniamestari on Valtakarin Samppa. Ari Jalava kiittelee jo etukäteen paikalle omia moottoreitaan tuovaa väkeä.

– Tämä on tällainen talkootapahtuma.