Juuri nyt: Posion taa­ja­man va­lais­tus uu­si­taan - kun­ta­lai­sil­la mah­dol­li­suus lausua mie­li­pi­teen­sä suun­ni­tel­miin

Joko luit: Isoja kaloja nousi ver­kos­ta Kuu­sa­mos­sa - lue tästä uusin ka­la­ki­sa­jut­tu

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tai­val­kos­kel­la suuri ve­si­kat­ko: ve­si­pis­teet pa­lo­ase­mal­la ja pump­paa­mol­la – "Jos oikein hyvin menee, niin tänä iltana saadaan vesi liik­keel­le"

Taivalkoskella katkesi aamuyöstä taajamaan johtava päävesijohto. Koko Taivalkosken taajama ja lähialueet ovat vesikatkon piirissä. Ihmisiä asuu tällä alueella noin 2 300.

Taivalkosken Tekninen johtaja Raimo Varanka kertoo, että vuotokohta on kaivettu ylös ja siihen sovitetaan parhaillaan liitoskappaletta. Vielä on liian aikaista tietää varmasti saadaanko vesi virtaamaan putkistoon jo tämän illan kuluessa. Mutta niinkin voi käydä.

– Jos oikein hyvin menee, niin tänä iltana saadaan vesi liikkeelle. Sitä ei kuitenkaan voida vielä tässä vaiheessa lukita, koska se paikka on haastava, sanoo Varanka ja korostaa, että työssä on vielä monta mutkaa.

Vettä jaetaan paloasemalta sekä Taivalvaaran hiihtokeskuksen takaisella vedenottamolla. Vesipisteistä voi hakea omiin astioihinsa vettä. Paloasemalle tuotiin aluksi 1200 litraa juomavettä Pudasjärveltä.

– Tätä riittää vain juomavedeksi, kertoo Taivalkosken paloaseman ylipalomies Raimo Jurmu.

Taivalkosken pumppaamolta jaettava vesi on Taivalkosken kuulua lähdevettä. Tie pumppaamolle kulkee hiihtokeskuksen alapuolelta.

Hiihtokeskuksen monitoimitalolle vedenottopistettä ei pystyttykään perustamaan ennakkotiedoista poiketen.

Kunnanjohtaja Kaisu Lehtinen-Nevalainen kertoo, että tilanteen mukaan selvitetään, mitä toimenpiteitä se vaatii.

– Pyritään varautumaan koko ajan etupainotteisesti.

Erityisryhmien tarpeita on harkittu tilannekohtaisesti. Tällä hetkellä on vesikuljetuksia käynnissä terveyskeskukseen ja vanhusten hoitopaikkoihin.

– Myös kotihoidon asiakkaat kartoitetaan, kertoo Lehtinen-Nevalainen.

Muutkin erityisryhmät huomioidaan, kerrotaan kunnasta.

– Sotepuoli tarkastelee vedentarpeen yksityiskohtaisesti, lisää Varanka.

Vuoto on sen verran mittava, että Petäjätieltä on valunut alemmas teille vettä. Vettä on valunut esimerkiksi Mäkitielle. Vesi on jäätynyt tielle ja sitä puhdistettiin aamulla kahdella kuormaajalla.

Myös taloja vuotokohdan alapuolella on enemmän ja vähemmän kastunut.

– Luulin aamulla ensin, että patteri on vuotanut, kun vettä oli keittiön lattialla, kertoo vuotokohdan alapuolella asuva Esa Heikkala.

Maarakennusmestari Kari Siikaluoma kertoo Koillissanomille maanantaina kello 18.30, että vuotokohta saatiin tukituksi maanantaina kello 15, ja verkostossa alkavat paineet normalisoitua.

– Vettä kannattaa laskea, kunnes se on kirkasta ja senkin jälkeen tulee ruoan valmistukseen ja juomiseen käytettävä vesi varmuuden vuoksi keittää 5-10 minuuttia.

asiasta tiedotetaan seuraavan kerran tiistaina kello 10.

Kerromme lisää tiistain lehdessämme ja päivitämme tarvittaessa uutista. Juttua on päivitetty lisätiedoilla korjattuna kello 9.40, 10.04, 10.55, 11.14, 12.34, 14.55 ja 18.40.