Tai­val­kos­kel­la toi­vo­taan, että kan­san­edus­ta­jat muis­tai­si­vat ih­mis­ten arjen myös vaalien jälkeen

Taivalkosken kunnanhallituksen puheenjohtaja Heli Hietala odottaa jännittyneenä, mitä sunnuntain vaalipäivä tuo tullessaan.
Taivalkosken kunnanhallituksen puheenjohtaja Heli Hietala odottaa jännittyneenä, mitä sunnuntain vaalipäivä tuo tullessaan.
Kuva: Mikko Halvari

Taivalkosken kunnanhallituksen puheenjohtaja Heli Hietala (sd.) istuu Jalavan kaupassa ja miettii.

– On tässä nyt vähän odottava olo. Saa nähdä, millaiseksi Suomi vaalien jälkeen asettuu.

Hietala kertoo kuulleensa vaalitaiston aikana paljon hyviä lupauksia ja toivoo, että ainakin kelvollista aluepolitiikkaa jatkossakin hoidettaisiin.

– Olen hyvin huolissani eriarvoisuuden kasvamisesta ja toivon että tämän kehityksen estämiseksi ensi hallituskaudella kiinnitettäisiin erityistä huomiota.

Hietala on ideologiansa mukaisesti tavallisen ihmisen asialla ja siksi hän toivoo, että vaalienkin jälkeen poliitikot muistaisivat arki-ihmisen todellisuuden.

– Helpotusta heille.

Toivomuksia vaalien jälkeiseen elämään tulee lisää.

– Hartain toiveeni on, että ne pohjoisen kansanedustajat, jotka Arkadianmäelle pääsevät, vetäisivät yhtä köyttä Pohjois-Suomen eduksi.

”Seuraavalta hallitukselta odotan ripeitä muutoksia toisen asteen koulutuksen rahoitukseen.”
Heli Hietala

Viime hallituskauden leikkaukset ovat Hietalan mukaan koskettaneet kaikkia. Hyvää on se, että työllisyyteen on kiinnitetty huomiota.

– Sillä, että ihmiset pakenevat kaupunkeihin, esimerkiksi Ouluun, on myös kääntöpuolensa. Täällä Taivalkoskella on esimerkiksi metallialalla huutava työvoimapula, mikä ei näytä helpottavan. Meillä on kuitenkin tarjottavana paljon sellaista, mitä ei isoista kaupungeista löydy - puhdas luonto ja oivalliset palvelut.

Hietala toivoo hartaasti, että nuoret kiinnostuisivat metallialan lisäksi metsäopinnoista, jota Taivalkoskella on tarjolla ja työpaikkoja alalta löytyisi.

– Koulutusmäärärahoja on viime hallituskaudella leikattu ja se tuntuu karvaasti myös Taivalkoskella. Seuraavalta hallitukselta odotan ripeitä muutoksia toisen asteen koulutuksen rahoitukseen.

Esko Nieminen kävi äänestämässä Taivalkosken kunnantalolla ennakkoon, jossa äänivirkailijoina toimivat Anne Hoikkala ja Salme Hannula.

– Ehdokas on ollut selvillä jo jonkin aikaa, päätöksessä pysyin ja hänelle ääneni annoin.

Niemisen mukaan vaalitaisto on ollut Taivalkoskella suurin piirtein samanlaista kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

– Itse olen ollut työttömänä puolisen vuotta ja niinpä työttömien kohtelu kiinnostaa.

Nieminen ei lupaa vaatia ehdokkaaltaan mitään muuta kuin että tämä lupaisi lujasti yrittää, jos Eduskuntatalon ovet tälle aukeaisivat.

Nieminen kertoo, että hän on kotoisin Taivalkoskelta, mutta viettänyt elämästään vuosia myös ulkomailla - Kostamuksessa, Pääjärvellä, Ruotsissa ja Norjassa.

– Noina vuosina en juurikaan käynyt äänestämässä, koska Suomen asiat eivät kiinnostaneet.