Tai­val­kos­kel­ta maail­mal­le läh­te­nyt yleinen edun­val­vo­ja Iina Huttu on tuore body fit­nes­sin SM-mi­ta­lis­ti

Taivalkoskelaislähtöinen IIna Huttu saavutti viime viikonloppuna body fitnessin SM-hopeaa.
Taivalkoskelaislähtöinen IIna Huttu saavutti viime viikonloppuna body fitnessin SM-hopeaa.
Kuva: Tomi Rehell

Taivalkoskelaislähtöinen Iina Huttu saavutti viime viikonloppuna SM-hopeaa Body Fitnessin yli 168 senttimetrin sarjassa. Lahdessa Nordic Fitness Expo -tapahtuman yhteydessä käytyyn SM-kilpailuun Huttu valmistautui 22 viikon dieetillä.

– Tavoitteellista treeniä on takana seitsemän vuotta, Keski-Suomessa Viitasaarella tätä nykyä asuva Huttu kertoo.

Huttu kertoo kisanneensa edellisen kerran vuonna 2016. Tuolloin hän nousi kisalavalle sekä keväällä että syksyllä.

– Silloin vuonna 2016 olin SM-kisoissa 11:s, joten kyllähän tässä on nyt menty eteenpäin.

Huttu löysi fitnessurheilun pariin opiskeluvuosinaan Rovaniemeltä. Sitä ennen urheilutaustaa Hutulle oli kertynyt salibandyn puolelta.

– Abivuonna pelasin Kuusamon Pallo-Karhujen salibandyjoukkueessa maalivahtina. Rovaniemellä opiskellessani sain treeniohjelman ja ravinto-ohjelman. Silloisen valmentajan kanssa alettiin tehdä töitä vuonna 2013, Huttu muistelee alkuaan fitnessin parissa.

Lakimieheksi opiskellut Huttu kävi Rovaniemellä myös fitnessvalmentajan koulutuksen ja on myös toiminut lajissa valmentajana. Viime viikonlopun SM-kisaan Huttu valmensi itse itseään. Saliharjoitusten lisäksi viikko-ohjelmaan mahtui myös aerobista harjoittelusta. Päivittäiseen ruokavalioon piti myös kiinnittää tarkkaa huomiota.

– Itse huolehdin kisadieetistä. Kyllähän se aika kurinalaista hommaa on. Kaikki ruuat menee puntarin kautta.

SM-hopea antaa Hutulle kipinää jatkaa fitnessurheilun parissa myös tulevaisuudessa. Kisaaminen body fitnessissä ei kuitenkaan ole ajankohtaista hetkeen.

– Kyllä se varmaan sen pari-kolme vuotta taas ottaa. Se vaatii kuitenkin aikaa, että naisen kropassa alkaa näkyä tuloksia, Huttu tuumaa.

Huttu on löytänyt harrastuksekseen myös voimanoston ja ensi talven tavoitteet onkin asetettu sille puolelle.

– Voimanoston SM-kisat ovat Oulussa maaliskuussa, Huttu kertoo.

Kahden lajin harrastaminen vaatii tasapainoilua. Kisaaminen voimanostossa ei onnistu silloin, kun valmistautuminen fitnesskisoihin on meneillään.

– Kyllähän se vaatii priorisointia. Kun dietti on päällä, niin silloinhan ei voimatasoja voi kasvattaa.

Huttu on asunut Viitasaarella jo useamman vuoden ja on jo hyvin kotiutunut Keski-Suomeen. Paikkakunnalle naisen sai vakituinen työpaikka.

– Työskentelen yleisenä edunvalvojana. Elokuussa tuli neljä vuotta täyteen Viitasaarella. Täällä olivat innoissaan, kun tänne muutti nuori ihminen.

Huttu pyrkii käymään kotiseudullaan Taivalkoskella mahdollisimman usein.

– Nyt olin viimeksi syyskuussa siellä ja sitä ennen juhannuksena. Kyllähän sitä aina, kun on joku pidempi viikonloppu, kuten juhannus, pääsiäinen tai vastaava tulee suunnattua sinnepäin.

Pohjoisen reissuillaan Huttu poikkeaa myös Kuusamossa.

– Murtovaaran Juha on minun luotto-osteopaatti ja hänen luonaan tulee käytyä. Viimeksi kävin syyskuussa ja nyt on taas aika varattuna joulukuulle, Huttu kertoo.