Tai­val­kos­ken Kuohun ko­ris­ty­töt tup­la­mes­ta­reik­si – C-ty­töil­le Poh­joi­sen ja Kes­ki­sen aluei­den mes­ta­ruu­det

TaKun koristyttöjen kausi huipentui mitalijuhliin.
TaKun koristyttöjen kausi huipentui mitalijuhliin.
Kuva: Harri Karjalainen

Taivalkosken Kuohun C-koripallotyttöjen vakuuttava meno jatkuu, kun se valloitti Pohjoisen ja Keskisen alueiden mestaruudet itselleen. Taivalkoskella pääsiäisen molemmin puolin pelatuissa finaaliturnauksissa ei löytynyt kotijoukkueelle pysäyttäjää puolen Suomen alueelta.

Pääsiäisen alla Pohjoisen alueen runkosarjavoittajana TaKu sai järjestettäväkseen Final Four -turnauksen, jossa TaKun lisäksi parketilla nähtiin Ylivieskan Kuula sekä Oulun NMKY:n kaksi joukkuetta.

Välieräotteluissa oululaiset joukkueet jäivät heti otteluiden alussa vastustajiensa jalkoihin. Täten TaKu marssi finaaliin lukemin 88-30 ja sai seurakseen Ylivieskan Kuulan, jonka voittolukemat kirjattiin 66-26.

Runkosarjassa Ylivieskan Kuula pääsi kertaalleen yllättämään nuorella joukkueella vierasturnauksessa pelanneen TaKun. Finaalissa oranssipaitainen kotijoukkue ei kuitenkaan antanut vierailleen mahdollisuuksia, vaan paineisti laajalla kokoonpanolla peliä ylivieskalaisten puolustusalueelle. Loppulukemat kirjattiin murskaavasti 89-41.

Pääsiäisen jälkeen taivalkoskelaisten vastus koventui, kun Taivalkosken Kaarihallilla ratkottiin Keskisen alueen mestaruutta. Syyskaudella kyseisen sarjan kautta SM-paikan napannut TaKu sai vieraakseen jyväskyläläiset joukkueet HoNsU ja Säynätsalon Riento sekä Lapuan Korikobrat.

Välieräottelu HoNsUn ja TaKun välillä ratkesi jo ensihetkillä, kun kotijoukkueen liike ja tehokkuus olivat liikaa HoNsUlle. Alusta saakka koko pelaajistoaan käyttänyt TaKu sai onnistumisia laajalla rintamalla. Puoliaikaan mennessä tilanne oli jo 47-13 ja TaKun finaalipaikka ratkesi lopulta lukemin 71-32.

Toisessa välierässä Säynätsalon Riento roikkui pitkään Korikobrien mukana, muttei lopulta saanut riittävästi kuriin lapualaisten tehokaksikkoa. Näin ollen Korikobrat eteni finaaliin lukemin 63-50 ja SäyRi sai tyytyä pronssiin lyöden pronssiottelussa naapuriseura HoNsUn tiukan ottelun päätteeksi 72-62.

Finaali käynnistyi Korikobrien tehokkailla hyökkäyksillä ja pakottaen TaKun kaukoheittoihin. Kotijoukkue heräsi peliin mukaan pikaisella aikalisällä ja ajoi lapualaisviisikon sisään yhä tehokkaammin. Puoliajalle lähdettiin tilanteessa 30-21.

Kotijoukkue jatkoi toisella puoliajalla tehokasta ajopeliään ja peli alkoi ratketa viimeistään Korikobrien virhesumaan, kun TaKun juoksuvoima pakotti vieraat rikkeisiin. Vapaaheittoviivallakaan oranssipaitojen käsi ei tärissyt, joten mestaruus jäi kotiyleisön riemuksi Taivalkoskelle lukemin 68-44.

Fakta

Keskisen alueen U14-tyttöjen mestarijoukkue:

Ella Aatsinki, Friida Härkönen, Aada Kaijala, Olivia Koivukangas, Helmi Korkeasalo, Emma Lampila, Laura Luokkanen, Julia Partanen, Sofia Partanen, Leena Rokolampi, Niina Rokolampi, Bea Siikaluoma, Ida Siikaluoma, Katri Taivalkoski, Milla Tyni, Ruusa Törmänen

Valmentajat: Esko Buller, Viivi Hietala, Johanna Isopoussu, Shendal Khan, Jari Olkkola.

Pohjoisen alueen finaaliturnauksen tehopelaajat:

Sofia Partanen 42 pistettä, Leena Rokolampi 31 pistettä, Niina Rokolampi 26 pistettä, Julia Partanen 14 pistettä, Emma Lampila 13 pistettä

Keskisen alueen finaaliturnauksen tehopelaajat:

Julia Partanen 33 pistettä, Niina Rokolampi 28 pistettä, Leena Rokolampi 22 pistettä, Olivia Koivukangas 18 pistettä, Ruusa Törmänen 17 pistettä.

Tiivis kausi toi TaKulle menestystä ja kokemusta
Harri Karjalainen

Sarjakauden päättyminen Keskisen alueen mestaruuteen sai Taivalkosken Kuohun valmentaja Jari Olkkolan huokaamaan tyytyväisenä.

– Kaksi aluemestaruutta, SM-sarjapaikan lunastaminen ja sen tason kokeminen, historiallinen SM-kotiturnaus. Hieno kausi, onhan nämä huikeita tyttöjä!

Joukkueen riemua lisäsi Kaarihallilla järjestettyjen finaaliturnausten mahtava tunnelma. Seuran otteet ovatkin herättäneet laajalti kiinnostusta niin turnauksissa kuin nettilähetystenkin kautta.

– Hienoa, että joukkueen otteet kiinnostavat yhä enemmän! Pitkin Suomea on kausi reissattu pelaamassa. Täytyy muistaa, että ilman taustajoukkoja ja sponsoreita toiminnan pyörittäminen ei olisi mahdollista, joten valtava kiitos heille!

Muutaman vuoden ajan Pohjois-Suomen tyttökorista hallinnut TaKu laajensi reviiriään tällä kaudella myös Keskisen alueen sarjaan. Tuloksena oli syyssarjan voitosta irronnut SM-sarjapaikka sekä koko kauden aluemestaruus.

– Viimeistään tämä kausi osoitti sen, että meidän tyttöjen urheilullisuus, teknisyys ja kuntopohja kestävät hyvin vertailun perinteikkäiden korisseurojen junioreita vastaan. Mestaruus oli ansaittu!

Pitkän kauden ajan leveällä kokoonpanolla pelannut joukkue sai onnistumisia laajalla rintamalla.

– Nämä finaaliturnauksetkin osoittivat sen, että vastuunkantajia joukkueessa riittää laajasti. Muiden joukossa muun muassa minityttöikäinen Milla Tyni onnistui korinteossa vanhempien seurassa, Olkkola iloitsee.

Kauden aikana kolmea sarjaa rinnakkain pelanneelle joukkueelle otteluita kertyi yhteensä noin 50.

– Määrä alkaa olla riittävällä tasolla, jotta kovien pelien kautta kehitystä tapahtuu parhaiten. Kun vastassa on kovempia joukkueita, harjoituksissa opittujen kuvioiden merkitys kasvaa.

SM-sarjassa voittosarake jäi vielä nollille, mutta useammassa ottelussa sarjan ensikertalainen onnistui haastamaan etelän seuroja.

– Valmistautuminen turnauksiin jäi hieman vajaaksi, mutta tärkeintä sarjaan lähtemisessä olikin saada kokemusta Suomen huipulta. Nyt nähtiin, missä kärki menee.

Joukkueella on kauden päätteeksi edessään vielä Jyväskylässä tulevana viikonloppuna pelattava Lauri Markkanen -turnaus. Luvassa on jälleen kovia otteluita etelän huippuseuroja vastaan.

– Valtavasti tytöt ovat taas kehittyneet kauden aikana ja porukka on kasvanut joukkueeksi. Tällaisten pelireissujen anti on niin pelillinen kuin myös yhteisöllinen. Mielenkiintoinen viikonloppu on edessä, Olkkola uskoo.

Taivalkoskelaisosaamista nähdään myös toukokuussa Lohjalla järjestettävällä Susi All Star -maajoukkueleirillä. TaKun tytöistä leirille valittiin Olivia Koivukangas, Laura Luokkanen, Julia Partanen sekä Niina Rokolampi.

TaKun tyttöjen vakuuttavat esitykset eivät ole jääneet huomaamatta myöskään Pohjoisen alueen piiritasolla. C-tyttöjen joukkue palkittiin vuoden tyttöjoukkueena ja valmennustiimi vuoden tyttövalmentajina. Valmennustiimiin kuuluvat Esko Buller, Viivi Hietala, Johanna Isopoussu, Shendal Khan sekä Jari Olkkola.

Jari Olkkolan vuosien ansiokas työ Taivalkosken Kuohussa sai myös huomiota, kun hänet palkittiin Koripalloliiton pronssisella ansiomerkillä.

– Onhan tämä hieno tunnustus. Tällaisten nuorten, valmentajien ja muun taustaporukan kanssa on valtavan antoisaa työskennellä, Olkkola totesi nöyränä.