Tak­seil­le Kuu­sa­mos­ta Ka­la­joel­le tulee yh­tei­nen vä­ri­tys, kul­jet­ta­jien asut ja asia­kas­pal­ve­lu: "Kaikki kul­jet­ta­jat kou­lu­te­taan"

Otaxin keltainen taksimarkkinoilla Kalajoelta Kuusamoon saakka

Jari Puolakanaho teippaa kuusamolaistaksia uuden Otaxin väreihin. Yhden auton teippaamiseen menee aikaa noin 6-8 tuntia.
Jari Puolakanaho teippaa kuusamolaistaksia uuden Otaxin väreihin. Yhden auton teippaamiseen menee aikaa noin 6-8 tuntia.
Kuva: Mikko Halvari

Ruka - Kuusamon taksikeskuksen autot saavat uuden värin. Autot muuttuvat lähiviikkojen aikana samaan kuosiin Otaxin kanssa. Pääväri tulee olemaan keltainen.

Otaxin brändi yhtenäistää myös kuljettajien pukeutumisen ja taksipalvelut. Oululaislähtöinen Otaxi toimii Kalajoelta Kuusamoon, Pyhäjärvelle ja Iihin ulottuvalla alueella. Kaikkiaan samoissa väreissä olevia autoja on noin 560, joista nelisenkymmentä toimii Kuusamossa.

– Brändi on oululaislähtöinen, mutta ei vain Oulun takseja. Mukana Kuusamon lisäksi on muun muassa Kurutaksit ja Pohjanmaan taksit. Toiminta-alue laajenee koko ajan. Kuusamon takseilla on kuvioita syntymässä muun muassa Pudasjärven suuntaan, kertoo Otaxin toimitusjohtaja Ville-Veikko Pohjola.

Yhtenäisen värin ja taksinkuljettajien pukeutumisen lisäksi brändia vahvistaa myös samankaltaisen palvelukonsepti ja asiakaspalvelu, korostaa Pohjola.

– Kaikki kuljettajat koulutetaan.

Yhtenäinen ilme on nähty tarpeellisena taksitoiminnan vapautumisen myötä.

– Tulemme erottautumaan muista toimijoista. Taksialasta on tulossa ns. matalan kynnyksen toimiala, johon voi tulla ilman koulutusta ja ilman muita vaatimuksia. Nyt asiakas näkee heti keltakattoisesta autosta, ettei ole laaturiskejä, ei turvallisuusriskejä ja hinnat tietää etukäteen.

Vähäinen ei ole myöskään se, että laajalle levittäytyneenä Otaxin asiakkaalla on aina valittavissaan tuttu taksi.

– Kyllä sillä lisäarvoa on, että Rukalla lomaillessaan oululainen löytää tutun auton. Samoin kuusamolaiselle on tuttu auto Oulussa käydessään.

Vaikka asemapaikkaa ei enää rajoiteta, ei oululaistaksia tulla Kuusamon taksitolpalla näkemään.

– Kuka tahansa saa toimia jatkossa vapautuksen myötä missä tahansa. Brändays ei liity siihen millään tavalla. Ei Oulusta olla tulossa Kuusamoon, eikä toisinpäin, vakuuttaa Pohjola.

Kilpailun odotetaan kiristyvän taksialalla.

– Markkinat kiehtovat varmasti monia toimijoita, ei vain suuria toimijoita vaan myös pienempiä. Mukaan tulee sekä erittäin hyviä ja luotettavia yrittäjiä, mutta myös vähemmän hyviä ja ehkä epäluotettavampia yrittäjiä. Meillä on siitä jo kokemusta muun muassa Ruotsista ja Tanskasta.

– Suomessa on kuitenkin yksi maailman parhaista taksijärjestelmistä, joten en usko, että mitään kovin mullistavaa tulee tapahtumaan

Kuusamon ja Rukan taksit tulevat muuttumaan keltavalkoisiksi viimeistään lähikuukausien aikana. Ensimmäiset autot on jo teipattu uusiin väreihin.

– Oulussa meillä on takseja yli 300 ja värityksen vaihto on alkanut viime keväänä ja saadaan loppuun vuoden 2019 alkuun.

”Tulemme erottautumaan muista toimijoista.

KS Fakta