"Tak­tiik­ka­pank­ki­na Bil­te­man ke­sä­ku­vas­to ja Tatu Bo­li­vias­sa ku­vaa­mas­sa hit­ti­rea­li­tyä"– Kap­tee­ni Anselmi Pit­kä­nen ra­por­toi FC PaKan fu­tis­mat­se­ja pilke sil­mä­kul­mas­sa ja välillä kieli pos­kes­sa – So­me­seu­raa­jien määrä nousuun

Kapteeni Anselmi Pitkäsen humoristiset, mutta samaan aikaan asiapitoiset otteluraportit FC PaKan peleistä saavat hymyn lukijoiden huulille.
Kapteeni Anselmi Pitkäsen humoristiset, mutta samaan aikaan asiapitoiset otteluraportit FC PaKan peleistä saavat hymyn lukijoiden huulille.
Kuva: Mikko Halvari
"Tervehdys taas kaikki Hame-Erkit ja Neliveto-Sussut. Jälleen on aika paketoida muutakin kuin Karjalaisen Villen nilkkaa. Viime viikonlopun kiivas mittelö Oulussa odottaa nimittäin kiihkeästi kääriytymistään otteluraportin muotoon. Hivauta siis anoppi luiskaan, hiljennä nalkuttava puoliso ja komenna lapset kartanolle naapurien riesaksi. On aika tuudittautua otteluraportin maailmaan."

Kuusamolaisen jalkapallon edustusjoukkueen FC PaKan humoristiset otteluraportit vetävät netissä lukijoita. Joukkueen kapteeni Anselmi Pitkänen raportoi vitosdivaria pelaavan miesten joukkueen pelien kulkua pilke silmäkulmassa ja välillä kieli poskessa.

– Raportit eivät ole tyyliltään ihan tyypillisiä. Se on vähän sellaista tasapainoilua – samalla kun ovat otteluraportteja, niin löytyyhän niiden seasta hassuttelua, parin vuoden ajan raportteja kirjoitellut Pitkänen kertoo.

"Valmentajavelho Karjalainen yritti kyllä kaikkensa, ja ammensi taktiikkapankkinaan käyttämästään Bilteman
kesäkuvastosta kaiken mahdollisen, mutta ei niin ei! Lopussa kokeiltiin kolmen miehen linjaakin, mutta mikään ei tuntunut tuottavan tulosta, eikä lisämaaleja enää kumpaankaan päähän nähty."

Pelien kulku kiinnostaa toki lajin harrastajia ja penkkiurheilijoita. Pitkäsen otteluraporttien tyyli innostaa kuitenkin lajista tietämättömätkin lukemaan peliselostuksia.

– Anselmin raportit ovat tuoneet FC PaKalle näkyvyyttä ja saavat ylivoimaisesti eniten käyntejä nettisivuillamme. Some on nykyaikaa ja omaperäinen tyyli tuo näkyvyyttä ja lisää seuraajia, sanoo joukkueenjohtaja Ville Karjalainen.

Kirjoituksista saatu palaute on ollut vain myönteistä ja sen Pitkänen on ottanut ilolla vastaan.

– Mukavaa, että kirjoitukset herättävät mielenkiintoa.

"Kymppipaikalle avaukseen hiipi aina rauhallinen, hillitty ja taitava Lauri Määttä. Paikka avaukseen juuri tälle pelipaikalle aukesi, koska Tatu oli Boliviassa kuvaamassa uutta hittirealityä Ensitreffit mallipojan alttarilla viidakossa. Sarjan pitäisi rantautua suomeen syksyllä."

Pitkänen on huomannut, että raportoijan roolista on myös käytännön hyötyä.

– Kukaan ei uskalla härnätä, kentällä tai sen ulkopuolella, kun tietävät, että päätyvät muuten seuraavaan otteluraporttiin, mies nauraa.

Sitaatit otteita otteluraporteista.
Kahden pelin viikonloppu edessä
Helena Matila

FC PaKan edustusjoukkueella on edessä tuplaviikonloppu. Lauantaina pelataan kotiyleisön edessä muhoslaista PonPa:a vastaan. Sunnuntaina joukkue suuntaa Ouluun, jossa vastassa on Oulun Tarmo.

– Urakkahommiin päästään. Meillä on hyvä remmi kasassa, tosin loukkaantumisia on harmittavan paljon, joukkueenjohtaja Ville Karjalainen kertoo.

Pohjois-Suomen viitosdivarissa pelaava joukkue on saanut arvokasta vahvistusta kiekkoilijoilta. Ville Tiainen, Lari-Pekka Ollila ja Jani Säkkinen ovat juosseet kesän pallon perässä ja siirtyvät kiekkokauden alkaessa takaisin kiekkokaukaloon.

– Pojille iso kiitos. Oltaisiin oltu monet kerrat toivottoman paikan edessä ilman heitä. Vastaavasti he ovat saaneet hyvää kesätreeniä.

Joukkue on tällä hetkellä sarjassaan toisena. Sillä tosin on useampi peli vähemmän pelattuna.

– Jos voitetaan molemmat pelit, niin mennään kärkeen. Meillä on nopeimmat laitapelaajat ja kokenut maalivahti. Joukkue on tasainen. Tästä on hyvä lähteä syksyä kohti.

Sarjaa on jäljellä vielä kahdeksan peliä. Kauden viimeisen pelinsä PaKa pelaa 28. syyskuuta.