"Täl­lais­ta en ole ennen näh­nyt!", katso ko­ke­neen re­von­tu­li­ku­vaa­jan Mikko Hal­va­rin kuvia

Mikko Halvari
-
Kuva: Mikko Halvari

Torstain ja perjantain välinen yö tarjosi taivaallista väriloistoa. Jatkoa on luvassa jo viikonloppuna tai viimeistään maanantain vastaisena yönä. Silloin odotetaan aurinkomyrskyn lähettämän romppeen saavuttavan maan magneetikentän.

Voimakkaat revontulet johtuvat siitä, että auringon kiekon keskiosan yli on hiippaillut koronan aukko, ilmenee ilmatieteen laitoksen tiedoista. Tästä lähtenyt nopea aurinkotuuli saavuttanee Maapallon maanantaina tai maanantain vastaisena yönä, arvioidaan laitoksen avaruussään sivustolla.

Revontulikuvistaankin tunnettu kuvaajamme Mikko Halvari vietti torstain ja perjantain välisen yön Rukan Mastolla. Hänen upeita kuviaan on nyt nähtävillä oheisessa kuvakarusellissa.–  En ole kyllä nähnyt moisia ennen, Halvari toteaa.

Kysyimme kuvaajaltamme arviota luvassa olevan geomagneettisen myrskyn vaikutuksista Koillismaan revontulimahdollisuuteen.

– Kuulostaa siltä, että kannattaa katella joka ilta tuonne taivaalle, Halvari arvioi.

Ilmatieteen laitos toppuuttelee etelän ihmisiä uutisoinnissaan sillä, että Revontulten todennäköisyys on pienehkö tai kohtalainen eteläisessä Suomessa. Toteaa laitos toki, että Lapissa revontulten todennäköisyys pysyy korkeana.

Yllä kuusamolaisen valokuvaaja  Aku Kallungin nopeutettu video revontulista helmikuun lopulta. Kallunki työskentelee Koillissanomissa parhaillaan.

– Pitäisikö kysyä päätoimittajalta maanantain aamutunteja vapaaksi töistä, hän pohtii.

Sääennuste näyttää Koillismaalta kirkkaalta, mitä nyt lauantai-iltana saattaa ripsiä lumia.

Asiallinen englannikielinen revontulisivusto ajantasaisin mittareineen löytyy täältä .

Ilmatieteen laitoksen avaruussää .

Ohjeita revon hännän mehtuuseen

Ota huomioon valosaaste

Revontulet näkyvät parhaiten pimeässä

Korkeilta paikoilta avautuvat paremmat näkymät

Puolen yön aika parasta havainnoille

Mahdollisuudet jo hämärän laskiessa

Aurinkomyrskyn huippu maanantain vastaisena yönä