Ta­lou­den­pi­dos­sa ei pa­niik­kia Kuu­sa­mos­sa – Sääs­tö­jä kui­ten­kin tehtävä 800 000 euron edestä

Kuusamon kaupunginhallitus päätti hyväksyä vähintään 800 000 euron säästötoimenpiteet tälle vuodelle ja edellyttää talouden tasapainottamistoimenpiteiden käyttöönottamista hallinnossa.

– Konkreettiset toimialakohtaiset päätökset tehdään lautakunnissa ja johtoryhmä koordinoi toimenpiteitä, kertoo kaupunginjohtaja Jouko Manninen.

Maanantain kaupunginhallituksen kokouksessa vihreiden varajäsen Jouko Niikkonen esitti asian pöydälle jättämistä, mutta esitys raukesi kannattamattomana.

Kaupunginjohtaja Jouko Manninen rauhoittelee kuntalaisia kaupungin talouden tilanteesta.

– Suurimmat heilahdukset budjetissa ovat tapahtuneet erikoissairaanhoidon kasvaneissa kustannuksissa, eivätkä vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden verotulot ole kehittyneet toivottuun suuntaan. Kokonaisverotulojen kertymä on tammi-heinäkuun osalta jäänyt 1,3 miljoonaa euroa viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Manninen iloitsee kuitenkin kiinteistöverotulojen kasvamisesta.

– Täällä rakennetaan paljon ja se näkyy kiinteistöverokertymässä. Myös kaupungin työllisyysluvut ovat parantuneet huomattavasti. Vasta julkaistujen tilastojen mukaan avoimia työpaikkoja oli Kuusamossa heinäkuun lopulla 358, kun vastaava luku viime vuonna oli 166.

Sote-menot ovat Kuusamossa kasvussa, mikä ei ole kaupungin päättäjille mikään yllätys.

– Kun väestö vanhenee, niin sosiaali- ja terveysmenot kasvavat, mutta siihen on varauduttu.

Vaikka Manninen rauhoitteleekin kaupungin taloustilannetta, niin hän muistuttaa, että tarkkana on kaupungin talouden pidossa oltava. Menot pitää hänen mukaansa pitää kurissa ja tuloja on lisättävä.

– Hankkeita lykkäämällä ja kiinteistöjä myymällä on tuloja saatavissa kaupungin kirstuun. Tosin tämä ei lyhyellä tähtäimellä ole helppoa, mutta pitkäjänteisellä toiminnalla onnistuu, hän vakuuttaa.