Tal­vi­no­peu­det pu­re­taan, riskit kas­va­vat – mustaa jäätä, hirviä au­rin­gon­las­kus­sa, pyö­räi­li­jöi­tä ja mopoja

Talvinopeusrajoitukset on purettu koko maasta perjantaihin 12.4.mennessä.
Talvinopeusrajoitukset on purettu koko maasta perjantaihin 12.4.mennessä.
Kuva: MIKKO HALVARI

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset puretaan pois ensi viikon aikana Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta keskiviikosta alkaen.

merkit on vaihdettu viimeistään perjantaina 12.4.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen aloitetaan Lapissa maanantaina 8.4. Nopeusrajoitusmerkit vaihdetaan tiistai-iltaan mennessä.

Tiekohtaiset nopeusrajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu. Kausirajoitusten poistaminen tehdään koko Suomessa viikolla 15.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa oli viime talvikaudella alennettu tiekohtainen 80 kilometriä tunnissa nopeusrajoitus 1 740 tiekilometrillä. Tästä Kainuun osuus oli 600 kilometriä. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla oli käytössä talvikauden 70 km/h nopeusrajoituksia 180 tiekilometrillä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus korostaa kevään vaihtelevien keliolosuhteiden huomioon ottamista liikenteessä. Kevään aikana saattaa vielä esiintyä lumi- ja räntäsateita, jolloin ajonopeus tulee sovittaa vallitsevien olosuhteiden mukaiseksi. Yölämpötilat laskevat vielä usein pakkasen puolelle, jolloin edellispäivän sulamis- ja sadevedet voivat jäätää tienpinnat. Erityisesti yöllä ja aikaisin aamulla tienpinnat voivat olla yllättävän liukkaita.

Kevät tuo myös lisää liikkujia maanteille. Erityisesti pyöräilijät ja mopoilijat on syytä ottaa huomioon. Autoilijan velvollisuutena on jättää heille riittävä tila kohdattaessa tai ohitettaessa sekä välttää lian ja soran roiskuttamista. Keväällä olosuhteet tien reunassa voivat olla pitkään huonommat kuin itse ajoradalla.

Lisäksi kevään edetessä hirvieläimet alkavat liikkua aktiivisemmin. Jos havaitset hirven liikenteessä, niin hiljennä vauhtiasi ja valmistaudu tarvittaessa pysähtymään nopeasti. Hirvionnettomuuden riski on suurimmillaan juuri ennen auringonlaskua.