Tal­vi­vaa­ran si­sä­pii­ris­sä -kirja kertoo kun asiat alkavat mennä pieleen

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka mainitsee kirjassaan tapaamistaan suojeluaktiiveista muun muassa kuusamolaisen Mika Flöjtin.
Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka mainitsee kirjassaan tapaamistaan suojeluaktiiveista muun muassa kuusamolaisen Mika Flöjtin.
Kuva: Otava

Sen piti olla Kainuun ja Suomen pelastaja. Kaivos ilman ympäristöongelmia ja toimia uudenlaisella tekniikalla. Siitä tuli ongelma. Nyt kaivos toimii edelleen, mutta valtavien Suomen valtion panostusten avustamana ja ilman täydellistä varmuutta siitäkään onko ongelmat ratkaistu.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kertoo kirjassaan seikkaperäisesti millainen Talvivaaran kivinen tie Terrafameksi oli ja mitä kulisseissa tapahtui. Ehkä jossakin vaiheessa saamme myös tutustua kaivoksen perustajan Pekka Perän näkemyksiin asioista.

Hannele Pokka joutui kaivoksen kanssa tekemisiin ympäristöongelmien vuoksi. Varsin aikaisessa vaiheessa ministeriöissä havaittiin tulevat ongelmat ja perustettiin salainen ryhmä seuraamaan kaivoksen toimintaa. Pokan tekstistä selviää kuitenkin, että kaivostoiminnan valvominen oli juuri uudistuksissa myllätylle hallinnolle hämmentävä tilanne. Helsinki uskoi varsin paljon paikalliselle Ely:lle, jonka voimavarat eivät kuitenkaan olleet riittävät.

Kirjassa ihmetellään myös , miten vähän julkisuus ja kansanedustajatkin kiinnittivät ongelmiin huomiota vielä vuonna 2010. Kukaan ei kysynyt ympäristöministeriön kantaa, eikä eduskunnassakaan pommitettu ministereitä erityisesti. Tosin samaan aikaan mediatilaa valtasi käsittelyssä oleva jätevesien "paskalaki"

Ympäristövirkamiesten näkemys oli, että asiat korjaantuvat puhumalla. No, eiväthän ne korjaantuneet ja se valaistui virkamiehille vasta varsin myöhään. Mielenkiintoista onko tästä jatkossa opittu mitään.

Pokka havaitsi vilkastuneen keskustelun myötä suomalaisen dilemman. Jääkaudet olivat muovanneet maaperän niin, että luontokohteet ja niihin liittyvä matkailutoiminta sekä mineraaliesiintyvät sijaitsevat samoilla alueilla. Ongelma, johon Kuusamossakin on törmätty.

Risto Pikkupeura

Lue koko arvio Koillissanomien printistä tai nettilehdestä