”Tämä on shakkia korkean paineen alla” – Kuu­sa­mon Pai­ni­poi­kien Renne Kuu­sis­to sai suo­men­mes­ta­ruus­ki­sois­ta hopeaa

- Laji on fyysinen, mutta kovista tilanteista huolimatta ottelut sujuvat hyvässä hengessä ja useimmiten vahingoitta, kertoo hopealle lukkopainin SM-kisoissa sijoittunut Renne Kuusisto.
- Laji on fyysinen, mutta kovista tilanteista huolimatta ottelut sujuvat hyvässä hengessä ja useimmiten vahingoitta, kertoo hopealle lukkopainin SM-kisoissa sijoittunut Renne Kuusisto.
Kuva: Heidi Kuusisto

Lukkopainin suomenmestaruuskisoissa hopealle yltäneen Kuusamon Painipoikien Renne Kuusiston tulevaisuuden tavoitteena siintää maailmanmestaruus.

– Seuraava askel on Moldovan EM-kisat ensi syksynä. Jos siellä voittaa oman painoluokan, on luvassa paikka MM-kisoissa. Tähtäimessä on se, että pääsisi mahdollisimman pitkälle, Kuusisto kertoo.

Tampereella toissaviikonloppuna painitut suomenmestaruuskisat sujuivat Kuusiston osalta vauhdikkaasti.

– Itsellä vallitsevana teemana on, että lopetan nopeasti matsit. Näissäkin kisoissa mattoaika oli alle viisi minuuttia. Toisena vastassa oli moninkertainen jujutsun suomenmestari, ja katsoin, että haastetta riittää, mutta ei siinäkään mennyt kuin 20 sekuntia.

Kuusisto osallistui alle 76,9 kiloisten ammattilaissarjaan, tuloksena kolme lopetusvoittoa ja finaalissa tappio kuristuksella.

– Tiesin, että jos painin sillä tasolla, mihin treeneissä on ylletty, menestystä on odotettavissa. Mutta olisihan se pitänyt tietenkin voittaa, Kuusisto nauraa.

– Mutta ihan hyvin meni. Tiesin etukäteen, että se, jolle finaalissa hävisin, on haastava vastus.

Kisoissa Kuusisto on kulkenut Roomassa saakka. Vuonna 2018 Kuusisto voitti Suomessa No gi -jujutsun kisoissa sinivöisten sarjan.

– Näissä suomenmestaruuskisoissa taso oli merkittävästi kovempi kuin niissä.

Kuusamon Painipojat on tuore urheiluseura, joka aloitti toimintansa alkuvuodesta. Lukkopainia harjoittelevan seuran kantavina voimina toimivat Kuusiston lisäksi Matias Säkkinen ja Heidi Kuusisto.

Syksyn aikana peruskurssitreeneissä on kulkenut viidestä kuuteen aktiivista painijaa.

– He ovat kehittyneet nopeasti - nollatasolta siihen, että pystyin treenaamaan kisoihin heidän kanssaan. Heillä on tosi erilaista taustaa, osa aktiiviurheilijoita, osa ei pahemmin ole urheillut. Jokainen on jo löytänyt omat vahvuusalueet, Kuusisto kehuu.

Uudet kurssit alkavat tammikuussa, ja seura toivoo matalan kynnyksen urheiluharrastuksen pariin lisää innostuneita. Lukkopainin voi aloittaa kuka tahansa - fyysisestä kunnosta, sukupuolesta ja iästä riippumatta. Varusteiksi riittää shortsit ja t-paita.

– Haluaisin vetää lasten ja nuortenkin treenejä, mutta jos ei saada vuoroja tarpeeksi, ikäraja on siinä 12-vuotiaasta ylöspäin. Yläikärajaa ei ole, jos vaan paikat kestää, Kuusisto toteaa.

– Lukkopaini kehittää monia yleishyödyllisiä taitoja, kuten paineensietokykyä ja päätöksentekoa. Itselle tämä on aika palkitsevaa, kun on vilkas mieli, niin tämä rauhoittaa. Tämä on shakkia korkean paineen alla.

Fakta

Lukkopaini

Lukkopaini on kamppailulaji, jossa päämääränä on hallita vastustajaa pystyssä tai matossa ilman lyöntejä erilaisten käsi- ja jalkalukkojen sekä kuristusten avulla.

Laji on samankaltainen brasilialaisen jujutsun kanssa. Lukkopainissa ei käytetä gi:tä eli itsepuolustuslajeissa käytössä olevaa pukua. Lukkopainissa saa vapaasti käyttää jalkalukkoja, kun taas brasilialaisessa jujutsussa niiden käyttö on rajoitettua.

Merkittävin lajijärjestö maailmalla on Abu Dhabi Combat Club eli ADCC.

Myös brasilialaisen jujutsun liitto eli IBJJF järjestää puvuttoman painin kisoja.

Lähde: Wikipedia