Ta­sa­pai­noi­nen pari päät­tä­ji­nä – Pu­das­jär­ven naisia ei pää­tök­sen­te­ko pelota

<p>Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anni-Inkeri Törmänen ja valtuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä seisovat Hyvän olon keskuksen tontin laidalla. Valtuustokauden alussa ei vielä ollut varmuutta siitä, miten kaupungin tilaongelmat tullaan ratkaisemaan, mutta kahden vuoden aikana valmistelutyö on tehty ja päätös rakentamisesta on johtanut jo tositoimiin .Kaksikko kiittelee uuden suunnittelun edenneen jouhevasti.</p> <p>Mari Kälkäjä ja Anni-Inkeri Törmänen ovat löytäneet yhteisen sävelen Pudasjärven päätöksenteossa. Toisiaan tasapainottavan kaksikon mukaan toimiva yhteistyö muiden valtuutettujen ja virkamiesten kanssa on erittäin tärkeää. Yksin tai kaksin näitä hommia ei hoideta, naiset toteavat.</p> Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä ja hallituksen puheenjohtaja Anni-Inkeri Törmänen kertovat heidän yhteistyönsä sujuvan hyvin, vaikka luonteeltaan puheenjohtajat kertovat olevansa hyvin erilaisia. Pudasjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anni-Inkeri Törmänen ja valtuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä tutustuvat Hyvän olon keskuksen perustusten rakentamissuunnitelmiin. Vastaava työnjohtaja Niko Stenius ja työmaamestari Arto Inkala kertovat suunnitelmista.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anni-Inkeri Törmänen ja valtuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä seisovat Hyvän olon keskuksen tontin laidalla. Valtuustokauden alussa ei vielä ollut varmuutta siitä, miten kaupungin tilaongelmat tullaan ratkaisemaan, mutta kahden vuoden aikana valmistelutyö on tehty ja päätös rakentamisesta on johtanut jo tositoimiin .Kaksikko kiittelee uuden suunnittelun edenneen jouhevasti.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anni-Inkeri Törmänen ja valtuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä seisovat Hyvän olon keskuksen tontin laidalla. Valtuustokauden alussa ei vielä ollut varmuutta siitä, miten kaupungin tilaongelmat tullaan ratkaisemaan, mutta kahden vuoden aikana valmistelutyö on tehty ja päätös rakentamisesta on johtanut jo tositoimiin .Kaksikko kiittelee uuden suunnittelun edenneen jouhevasti.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Pudasjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä ja hallituksen puheenjohtaja Anni-Inkeri Törmänen seisovat Hyvän olon keskuksen tontin laidalla ja katsovat, kuinka työt etenevät kohti perustusten tekoa ja rakentamista.

Yksimielinen päätös aloittaa paikkakunnan historian suurin rakennusprojekti on ollut istuvan valtuuston suurin teko – ja suurimpia päätöksiä koko kunnan historiassa. Sekä Kälkäjä että Törmänen toteavat, että mittavien päätösten tekeminen ei pelota, kun ne on valmisteltu huolella. Päinvastoin, molemmat ovat lähteneet mukaan politiikkaan juuri siksi, että he pääsevät tekemään päätöksiä. Vastuunkanto kuuluu asiaan.

Puheenjohtajien mukaan isoja ratkaisuja oli pakko tehdä.

– Oli täysin oikein linjata, että terveys on tärkeysjärjestyksessä ykkönen. Aina vanhaa ei kannata korjata, vaan on pakko rakentaa uutta, naiset viittaavat muun muassa terveysaseman sisäilmaongelmiin.

Reilu kaksi vuotta sitten kuntavaaleissa Törmänen ja Kälkäjä saivat eniten ääniä, yhteensä 413. Paikkoja jaettaessa molemmat saivat painavat puheenjohtajan nuijat, mikä on tietänyt täyttä kalenteria.

Naisten mukaan yhteistyö sujuu hyvin.

– Täydennämme hyvin toisiamme, he toteavat ja kertovat olevansa keskenään hyvin erilaisia.

Siinä missä Törmänen perehtyy taustoihin ja yksityiskohtiin perusteellisesti, Kälkäjä keskittyy suuriin linjoihin ja haluaa ripeää toimintaa. Rauhallisuus kohtaa äkkipikaisuuden tuotteliaalla tavalla.

Kälkäjän mielestä politiikassa parasta ovat kohtaamiset ihmisten kanssa:

– On mukava, että meihin otetaan yhteyttä ja saamme ideoita kuntalaisilta. Kritiikkiäkin saa ja pitää tulla. Monesti kyseessä on pieniä asioita, jotka voidaan hoitaa. Toimiva yhteistyö muiden valtuutettujen ja virkamiesten kanssa on myös erittäin tärkeää.

Molempien mukaan kuntalaisten antama palaute on muuttunut myönteisempään suuntaan. Jokin aika sitten esimerkiksi Unelmatehtaan toiminta herätti ihmetystä, mutta nyt se on ajettu hallitusti alas ja kehittämistoimen uusi malli on aloittanut toimintansa. Puheenjohtajien mielestä Pudasjärven Kehitys oy:n perustaminen oli erittäin hyvä ratkaisu. Kehittämisen keskiössä ovat paitsi kunnan palvelut myös Syötteen matkailualue, missä on meneillään ennennäkemätön rakentamisvaihe.

– Tuntuu hienolta, kun asiat ovat lähteneet liikkeelle ja yrittäjät ovat sitoutuneet Syötteen kehittämiseen.

Kaupungin investointeina Syötteellä rakennetaan liikennejärjestelyjä ja Lumiareena.

– Kaupunki pysyy omassa roolissaan ja mahdollistaa kehityksen, päättäjät painottavat.

Kaupungin investointitahti on ollut kiivas. Puheenjohtajien mielestä pian on aika hengähtää ja jaksottaa rakentamista.

Viime tilikauden tulos oli lähes 4,7 miljoonaa euroa alijäämäinen. Talouslukuja he katsovat silti levollisin mielin: velkaantuminen kuntalaista kohden on verrokkikuntiin nähden samalla tasolla. On myös laskettu, että palvelujen tuottaminen uusissa rakennuksissa on samaa hintaluokkaa kuin vanhoissa.

– Elinkaarimallilla rakennettava Hyvän olon keskus ei aiheuta taloustaakkaa, vaan sen tekevät muut asiat, Törmänen laskee.

Tiukan talouskurin aika on kuitenkin tiedossa. Kaupungin viime vuosien perustoiminnasta on tehty kuntamaisemakartoitus, jonka tuloksia käsitellään jo tänä syksynä valtuustoseminaarissa. Kartoituksen avulla menoja ja tuloja voidaan vertailla muihin kuntiin ja toimintaa suhteuttaa niiden mukaan.

– Tasapainotusta joudutaan tekemään, Törmänen myöntää ja jatkaa, että tavoitteena on leikkaamisen sijaan kehittämällä säästäminen.

– Kulupuolella on löysiä. Meillä on monissa asioissa totuttu keskitasoa parempaan palvelutasoon, Kälkäjä summaa.

Yksi huolenaihe ovat vanhat, tyhjilleen jäävät kiinteistöt. Kaupungin kiinteistöjen purkuohjelmaa ollaankin tarkastelemassa uudelleen lähiaikoina.

Törmänen kannattaa ajatusta ”riemuvuosista”, jolloin kunnat saisivat alaskirjata kiinteistöjä ilman, että sillä olisi vaikutusta kuntien omaan vähävaraisuusluokitukseen.

– Se saisi kaikki Suomen kunnat elämään.

Hyviäkin merkkejä on onneksi runsaasti ilmassa.

– Työttömien määrä on historiallisen alhaalla. Ihmiset ovat positiivisella mielellä. Täältä ei tarvitse lähteä muualle työn perässä.

Myönteinen kierre vauhtiin
Martta Oinas-Panuma

Puheenjohtajakaksikko luottaa tulevaisuuteen. Heidän mukaansa rakennushankkeet ovat saaneet aikaan myönteisen kierteen: kauppiaat laajentavat ja ympärillä tapahtuu koko ajan. Sekä Törmänen että Kälkäjä seisovat vankkumattomasti hirsipääkaupunkilinjauksen takana. Nyt hirsirakennuksia alkaa olla jo nimen katteeksi.

– Viime valtuuston tekemä päätös oli oikeasti tärkeä. Pelkkää puurakentamista korostamalla emme erottuisi, he miettivät.

Myönteisestä kehityksestä huolimatta Pudasjärven väkiluku pienenee vuosi vuodelta. Suurimpana syynä siihen on kuolleisuus.

– Muuttovirran tappio on selvästi pienentynyt ja maan sisäinen muutto on lisääntynyt, Törmänen kertoo tilastojen hyvistä puolista.

Tästä merkkinä on esimerkiksi päivähoidon tarpeen lisääntyminen. Hyville omakotitalotonteille olisi myös enemmän kysyntää kuin niistä on tarjontaa.

Kaksikon mukaan Pudasjärvi tarvitsee edelleen lisää yrityksiä, nuoria ja perheitä. Törmäsen mukaan hänen tärkein tehtävänsä päättäjänä onkin paikkakunnan elinvoiman kasvattaminen. Muiksi teemoikseen hän listaa heikommassa asemassa olevien tukemisen ja työllistämisen.

Kälkäjä naurahtaa, että häntä on pyydetty mukaan moneen luottamustoimeen, mutta on ollut pakko oppia sanomaan myös ei. Äitinä ja vaimona hän kokee, että perhe on aina etusijalla. Hänen sydäntään lähellä on kuntalaisten hyvinvointi vauvasta vaariin sekä yrittäjyys ja elinvoima.

– Olen lähtenyt viemään ihmisten asioita eteenpäin. Ajan kanssa tosin on haasteellista, töiden ohessa opiskeleva Kälkäjä kertoo.