Tässä talossa ei ole enää as­bes­tia

Vanha Shellin rakennus Kitkantiellä pitäisi olla historiaa kolmen viikon päästä.
Vanha Shellin rakennus Kitkantiellä pitäisi olla historiaa kolmen viikon päästä.

Kitkantiellä lähes vastapäätä Kuusamo-opistoa on ollut muutaman viikon käynnissä vanhan Shellin purkutyöt, jotka välillä ovat olleet keskeytyksissä. Syynä on ollut asbestin poistaminen rakennuksesta.

– Nyt on kaikki pois. Tämä on todettu laboratorionäytteissä, ja olemme saaneet luvan purkutöiden jatkamiseen, kertoo Marko Blinnikka Savonlinnan PR-urakoinnista. Yritys hoitaa purkutyöt Kuusamon kaupungin toimeksiannosta.

Blinnikan mukaan purku on saatu päätökseen noin kolmen viikon päästä. Hän ei kerro yksityiskohtia asbestin poistamisen menettelytavasta muuta kuin, että niitä on useita. PR-urakointi on tehnyt vastaavanlaisia töitä ympäri Suomen.

Hän kertoo, että ennen vuotta 1994 rakennetuissa rakennuksissa on tehtävä asbestikartoitus ennen rakenteisiin kohdistuvia purkutöitä. Asbestipitoisten rakenteiden purkaminen on luvanvaraista työtä ja sallittu ainoastaan hyväksytyille ammattilaisille.

Asbestipöly läpäisee tavalliset hengityssuojaimet ja suodattimet, joten asbestipölyltä on kotikonstein käytännössä mahdotonta suojautua.

Kotiremontoijille sääntönä voidaan pitää sitä, että työ on turvallista vain niin kauan kuin ei rikota pintoja ja siitä ei synny pölyä. Vain ennen 1920-lukua rakennetuissa taloissa ei ole käytetty asbestia.