Suurpetokeskus: Avi antaa lau­sun­ton­sa Kuu­sa­mon Suur­pe­to­kes­kuk­ses­ta maa­nan­tai­na

Tero Karjalaisen kolumni: Vain tie­tys­tä kul­mas­ta nähty kaa­to­paik­ka kuuluu Ou­lun­tien näh­tä­vyyk­siin

Luitko jo: Lii­to-ora­vaa varten Tai­val­kos­kel­la pys­ty­tet­tiin ai­tauk­sia, joihin kasvaa haapoja

Mainos: Paikallista tietoa ja ymmärrystä – tutustu Koillissanomiin 1 kk 1 €

Tätä ei ole ta­pah­tu­nut ehkä koskaan ennen: kukkia ei päästä vie­lä­kään is­tut­ta­maan hau­doil­le – katso syy

Lilja Määttä vaihtoi maanantaina hoitohautojen multia. Kukkia haudoille istutetaan kuitenkin vasta aikaisintaan ensi viikolla.
Lilja Määttä vaihtoi maanantaina hoitohautojen multia. Kukkia haudoille istutetaan kuitenkin vasta aikaisintaan ensi viikolla.
Kuva: Mikko Halvari

Kukkien istuttaminen Kuusamon seurakunnan vastuulla oleville hoitohaudoille venyy tänä vuonna poikkeuksellisen myöhään. Kylmän ja vähäsateisen kevään sekä alkukesän vuoksi istutustöihin ei päästä ennen juhannusta, mahdollisesti vasta heinäkuussa.

Kuusamon seurakunnan hautausmaanhoitajan Marja-Liisa Heikkilä kuvailee tilannetta erityislaatuiseksi.

– Kyllä tämän voi sanoa olevan hyvin poikkeuksellista. Tulin ensimmäisen kerran töihin (Kuusamon) hautausmaille 1990-luvun alussa, enkä muista tätä ennen yhtään vuotta, jolloin hoitohautojen kukkaistutuksien tekemistä olisi pitänyt siirtää juhannuksen yli.

Istutusten lykkääntymisen taustalla on kaksi syytä. Tärkein niistä on loppuviikon sääennuste, jonka mukaan yölämpötilat saattavat laskea ajankohtaan nähden erittäin alas, vain 3-4 asteeseen.

– Jos silloin vielä sattuu satamaan jotakin, niin sade saattaa hyvin tulla räntänä tai lumena, Heikkilä kommentoi.

Suurimpaan osaan Kuusamon seurakunnan hoitohaudoista istutetaan ruusubegonioita. Ne reagoivat herkästi kylmään, mistä saatiin ikävä muistutus muutama vuosi sitten.

– Kevät oli tosi kylmä, mutta istutimme kukat. Nehän sitten ottivat siitä nokkiinsa, joten tilalle piti hankkia uusia. Nyt yritämme olla viisaampia, ettei uusien kukkien hankkimiseen tarvitsisi mennä.

Päätökseen kukkaistutusten siirtämisestä suosiolla juhannuksen yli vaikuttaa myös routa. Kun työntekijät ryhtyivät vaihtamaan multia hautausmaan kukkapenkkeihin, heidän lapionsa tökkäsivät jäiseen maahan.

– Minulle alkoi tulla viestiä, että 20 sentin kohdalla tulee routa vastaan. Että mitä jos ei ihan vielä istutettaisi, Heikkilä kertoo.

– Kylmä hohkaa ylöspäin. Jos siinä on kukan juuristo heti vastassa routaisen maan yläpuolella, niin kukka ei kuki tai kasva, hän selvittää.

Hoitohaudoille tulvien kukkien tarkka istutuspäivä ratkeaa todennäköisesti ensi viikolla. Jos sääennusteet lupaavat lämpötilojen pysyvän öisinkin lähempänä ajankohdalle tyypillisiä lukemia, kukat uskalletaan istuttaa paikoilleen.

Sitä ennen haudanhoitosopimuksen alaisilla haudoille on jo vaihdettu mullat, suoritettu lannoitus ja tarpeen mukaan pesty hautakiveä. Istutuksen jälkeen sopimushautoja kastellaan ja huonoksi menneitä kukkia napsitaan pois pari kertaa viikossa.

Kukkien annetaan kukkia niin pitkään kuin säät sallivat, mutta viimeistään syyskuun lopussa hoitohaudat siistitään talviteloille.

– Kun haudan antaa meidän hoitomme, omaisten ei silloin tarvitse itse tehdä mitään. Jos omaiset kuitenkin käyvät haudalla, heidän toivotaan tuovan leikkokukkia maljakkoon. Muuten hauta menee sekavan näköiseksi ja vaikeuttaahan se hoitoakin, jos samalla haudalla alkaa olemaan istutettuna 3-4 eri kukkaa, Marja-Liisa Heikkilä toteaa.

"Minulle alkoi tulla viestiä, että 20 sentin kohdalla tulee routa vastaan.

Kuusamon seurakunta tarjoaa haudanhoitosopimuksia 5 ja 10 vuodeksi.

Haudan voi myös antaa vuosihoitoon, jolloin se laskutetaan automaattisesti aina maaliskuussa. Jos maksun jättää maksamatta hoitoa ei aloiteta.

Seurakunta tarjoaa lisäksi ns. perennahoitoa, jolloin haudalle ei istuteta kesäkukkaa vaan seurakunta huolehtii siinä kasvavista perennoista.

Suurin osa haudanhoitosopimuksista solmitaan 5 tai 10 vuodeksi. Niiden alaisille haudoille istutetaan ruusubegonioita.

Vuosihoitohaudoille istutetaan verenpisaroita.

Sankarihaudoille istutetaan mukulabegonioita ja hopealehtiä.