"Ta­voit­tee­na on tu­le­vien vuosien aikana asentaa 1 000 mit­ta­ria vuo­des­sa" - Etä­luet­ta­via ve­si­mit­ta­rei­ta asen­ne­taan Kuu­sa­mos­sa

Jukka Mursu merkitsee ylös vanhan mittarin lukeman, jonka Sami Moilanen hänelle luettelee.
Jukka Mursu merkitsee ylös vanhan mittarin lukeman, jonka Sami Moilanen hänelle luettelee.

Mekaanisten vesimittarien korvaaminen etäluettavilla ultraäänimittareilla on aloitettu Kuusamossa.

– Itä-Rukalla sijaitseviin loma-asuntoihin ja kylällä rakennettaviin uusiin rakennuksiin on jo asennettu noin 300 mittaria. Tavoitteena on tulevien vuosien aikana asentaa 1 000 mittaria vuodessa. Mikäli tämä toteutuu suunnitelmien mukaan, kaikissa kuusamolaisissa taloissa on etäluettavat vesimittarit viiden vuoden päästä, kertoo suunnittelu- ja asiakaspäällikkö Sami Moilanen Kuusamon energia- ja vesiosuuskunnasta (EVO).

Tämä mahdollistaa Moilasen mukaan aina ajan tasalla olevan laskutuksen, kun tähän saakka vesilaskuja on tullut vuodessa kolme arvioperusteella ja vain yksi tasauslasku todellisen kulutuksen mukaan.

Moilanen kehottaa kuluttajia seuraamaan vesimittariaan säännöllisesti, on se sitten mekaaninen tai etäluettava. Etäluettelon etuna on muun muassa helpompi luettavuus, sillä sen voi asentaa mihin asentoon hyvänsä.

– Mittari aktivoituu automaattisesti, kun sen läpi on virrannut kymmenen litraa vettä. Tehdasasetuksena mittari lähettää kulutuslukeman joka vuorokausi ja hälytykset aina tarvittaessa. Uudessa mittarissa ovat myös huolto- ja vuotohälytykset sekä jäätymisvahti.

Lue koko juttu Koillissanomien näköislehdestä.