Te­boi­lin ra­ken­nus pu­re­taan -Funk­kis­ra­ken­nuk­sen ka­toa­mi­nen har­mit­taa ko­ti­seu­tu­neu­vos­ta: "Moni muukin vanha ra­ken­nus Kuu­sa­mos­sa ra­pis­tuu, kun ne jä­te­tään oman onnensa nojaan"

-
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon Teboilin funktionalistista arkkitehtuurin tyylisuuntaa edustava rakennus puretaan sen seisottua pitkään käyttämättömänä. Oy Teboil Ab:n viestintäpäällikkö Ulla Peraston mukaan rakennukselle ei löydetty järkevää käyttöä, joka olisi antanut perustellun syyn sen kunnostamiselle purkamisen sijaan. Tilalle ei ole tarkoitus rakentaa mitään. Polttoainejakelussa on katko 10.– 30. kesäkuuta.

– Tällä hetkellä aseman sähköt tulevat talosta, joten purkamisen yhteydessä tehdään sähkötyöt, jotta asema saadaan huoltoasemarakennuksen purkamisen jälkeen taas käyttöön.

Kuusamon johtavan rakennustarkastajan Hannu Hiltulan mukaan purkuluvassa määritellään, että Teboilin purkutyöt on saatettava loppuun vuoteen 2021 mennessä, mutta tarkempaa purkuaikataulua ei ole tiedossa. Kylmäasema tullaan säilyttämään, sillä jakelukatos ja bensiinitankit jäävät toimintaan, vaikka itse huoltoasemarakennus puretaankin.

Pohjois-Pohjanmaan liiton teettämän arvion mukaan Teboilin rakennus on arvotettu maakunnallisesti arvokkaaksi, koska se sijaitsee katukuvassa tärkeällä paikalla ja kantaa 1900-luvun alkupuolen funktionalismin tyylipiirteitä.

Teboilin purkupäätös vetää kotiseutuneuvos Helena Palosaaren totiseksi. Hän miettii, olisiko vanha rakennus voitu pelastaa, jos siitä olisi pidetty parempaa huolta.

– Moni muukin vanha rakennus Kuusamossa rapistuu, kun ne jätetään oman onnensa nojaan. Sitten on helppo sanoa, että kyllähän sen voi jo purkaa, kun se on niin huonossa kunnossa, Palosaari huokaa.

Asiasta lisää tiistain 11.6. näköislehdessä.