Tero Kar­ja­lai­sen ko­lum­ni: Käs­mä­läi­sen kalan si­säl­myk­set en­nus­ta­vat miten kesä sujuu Kuu­sa­mos­sa

-
Kuva: Mikko halvari

Nyt on vappuaatto ja lunta alkaa olla Kuusamossa jo alle metri. Ihan selvä kesän merkki!

On aika ennustaa kuusamolaisen kesän kulku. Ennustus tapahtuu Käsmäjärvestä pyydetyn kalan sisälmyksistä, kuten Asterix-sarjakuvissa.

Aloitetaan. Kurkataanpa sisuskaluista ensimmäisenä Kuusamon lumitilanne. Niistä näkee yhdellä silmäyksellä, että lunta riittää varjopaikoissa kesäkuulle saakka. Eikä tarvitse kuin ihan vähän auki vedettyä mahaa raottaa lisää, niin jo huomaa, että joko vappuna, koulujen päättäjäisissä, Erkin päivänä, Urhon päivänä tai juhannuksena sataa räntää.

Lumeksi sitä ei enää voi sanoa, mutta sulanut maa käy ainakin kerran valkoisena ennen heinäkuuta.

Tutkitaanpa lisää henkensä ennustamiselle uhrannutta käsmäläiskalaa.

Nyt näkyykin jo ilouutisia talveen kyllästyneille: Kesä tulee tänäkin vuonna Kuusamoon.

Selvin kesän merkki ovat sääsket. Kun kuusamolainen huutaa, että jo on jukolauta sääski päällään käsivarressa, kesän voi julistaa alkaneeksi.

Milloin sitten kesä alkaa?

Kurkataanpa jälleen sisuskaluihin. Kesä alkaa tänä vuonna ennen juhannusta tai juhannuksen jälkeen. Melko epämääräinen ennustus!

Luetaanpa kalaa vielä lisää ja tutkitaan kitusia. Ne kertovat meille, että jossain vaiheessa heinäkuuta lämpömittari könyää Kuusamossakin yli +20 asteen.

On niin lämmin, että paarmat ovat pellonlaidalla virkeimmillään, mutta sääski ei jaksa lentää keskipäivällä.

Kitusista ilmenee myös, miten kuusamolainen kommentoi helteitä.

Kuusamolaisen ensiarvio on, että hellepäiviä ei ole vuodessa montaa. Jaksaa nämä pieksäytyä.

Kala kertoo meille myös hienoista pohjoisen yöttömistä öistä, jolloin kuusamolainen ilmoittaa hoitavansa nukkumiset vilkaisemalla pimeään nurkkaan.

"Kun kaikki on tehty, kuusamolainen lähtee mökille rentoutumaan. Mökillä on tehtävä kaikki samat työt mitä kotona, mutta hankalammin. Sääskiä on enemmän kuin kirkolla ja järvestä on naarattava talven aikana vettynyt laituri."

Kalan sisuskalut eivät lupaa kuitenkaan pelkkää paistetta, vaan välillä sataa.

Viimeisen palveluksensa tekevästä käsmäläisestä kalanmaksasta näkee aivan selvästi, miten kuusamolainen kommentoi vesisadetta: Tekee hyvää meidän pottumaalle ja naapurin kuiville heinille.

Kalasta näkee myös, että alkavana kesänä kuusamolaisella on aikaa tehdä kotitöitä, kuten talon maalaus. Siihen kuluvat kesän parhaat ja ainoat poutapäivät.

Kuusamolainen vetää jalkoihinsa vanhat verkkarit, ruutupaidan, kumikengät ja lippalakin ja kiipeää tela kourassa seinälle. Maalatessa kuluu viikko.

Sen lisäksi pitää leikata nurmikko, tarkistuttaa öljysäiliö, huoltaa ruohonleikkuri, parturoida seinänvierukset, istuttaa pensaita, kaataa pari puuta. Kun kaikki on tehty, kuusamolainen lähtee mökille rentoutumaan.

Mökillä on tehtävä kaikki samat työt mitä kotona, mutta hankalammin. Sääskiä on enemmän kuin kirkolla ja järvestä on naarattava talven aikana vettynyt laituri.

Käsmäläisen kalan sisäelimet ovat nyt ennustaneet pääpiirteittäin kuusamolaisen kesänkulun. Kiitämme kalaa uhrauksesta.

Kaiken kaikkiaan kesä sujuu Kuusamossa mukavasti, eikä ylivuotisia lumia ole lokakuussa jäljellä missään, vaikka nyt saattaa siltä ehkä tuntua.