Tu­le­vai­suu­den kiek­ko­täh­det Koil­lis­maal­le – Suomen ja Ruotsin alle 16-vuo­tiai­den maa­jouk­kueet koh­taa­vat jou­lu­kuus­sa Kuu­sa­mos­sa ja mah­dol­li­ses­ti Po­siol­la

Jääkiekkomaaottelut ovat harvinaista herkkua Koillismaalla. Koillissanomat uutisoi 7. marraskuuta 1994 Suomen voittaneen Ruotsin alle 18-vuotiaiden maaottelussa maalein 4-3. Ottelua oli ollut Kuusamon silloisessa jäähallissa seuraamassa ennätysyleisö, peräti 1140 katsojaa.
Jääkiekkomaaottelut ovat harvinaista herkkua Koillismaalla. Koillissanomat uutisoi 7. marraskuuta 1994 Suomen voittaneen Ruotsin alle 18-vuotiaiden maaottelussa maalein 4-3. Ottelua oli ollut Kuusamon silloisessa jäähallissa seuraamassa ennätysyleisö, peräti 1140 katsojaa.

Suomen ja Ruotsin tulevaisuuden jääkiekkotähdet saapuvat Koillismaalle joulukuussa. Alle 16-vuotiaiden maajoukkueet leireilevät Kuusamossa ja kohtaavat kolmessa maaottelussa. Ottelut pelataan 13.-15. joulukuuta

– Jääkiekkoliitosta otettiin yhteyttä, että he haluavat muutaman pelin pohjoiseen. Ensimmäinen peli pelataan perjantaina 13. päivä Kuusamossa ja myös sunnuntaina 15. joulukuuta pelataan Kuusamossa, Pallo-Karhut Jääkiekko ry:n puheenjohtaja Marko Säkkinen kertoo.

Maajoukkueiden keskimmäinen kohtaaminen lauantaina 14. joulukuuta pelataan mahdollisesti Posiolla.

– Syksymmällä tulee delegaatio käymään, jolloin selviää, että pelataanko se yksi ottelu Posiolla. Sunnuntain viimeinen ottelu Kuusamossa on tarkoitus pelata jo kello 12 päivällä, jotta ruotsalaiset ehtivät lentokoneeseen.

Joulukuun puolivälin maaotteluviikonloppu vaikuttaa luonnollisesti myös jäähallin muuhun toimintaan. Säkkinen sanoo, että joukkueet tarvitsevat käyttöön kaikkiaan neljä pukukoppia, kun pelaajien lisäksi myös huolloille tarvitaan omat kopit. Molemmille maajoukkueille on jo varattu harjoitusvuoroja Kuusamon jäähallista tapahtumaa edeltäviltä päiviltä.

– Suomen maajoukkueelle on varattu ensimmäinen vuoro keskiviikolta. Ruotsalaiset ovat tulossa torstaina treenaamaan, Säkkinen tietää jo nyt.

Säkkinen toivoo, että maaottelutapahtuma poikii myös tulevaisuuteen.

– Meillähän on olosuhteet täällä viimeisen päälle kunnossa. Joukkueet pääsevät suoraan jäähallin puolelta myös liikuntahalliin treenaamaan. Sitä ei tiedä mitä mahdollisuuksia tämä tuo tullessaan.

Kuusamon uuteen jäähalliin mahtuu 500-600 katsojaa. Säkkinen arvelee, että halli on joulukuun maaotteluissa täynnä viimesitä penkkiriviä myöten.

– Varmasti tulee tupa täyteen, Säkkinen uskoo.

Kuusamossa jääkiekkomaaottelut ovat tuiki harvinaisia. Nykyisen jäähallin edeltäjässä, "Iglussa" kohtasivat Suomen ja Ruotsin alle 18-vuotiaiden maajoukkueet noin neljännesvuosisata sitten. Koillissanomat uutisoi 7. marraskuuta 1994 Suomen voittaneen Ruotsin maalein 4-3. Ottelua oli Kuusamon jäähallissa ollut seuraamassa peräti 1140 katsojaa. Vuonna 1977 syntyneen ikäluokan otteita oli Kuusamossa tarkkailemassa toistakymmentä NHL-johtajaa ja kykyjenetsijää, jotka näkivät muun muassa sittemmin pitkän NHL-uran tehneen ja toukokuussa huoltajana maailmanmestaruutta juhlineen turkulaispuolustaja Aki Bergin pelaavan. Kykyjenetsijöiden joukossa Kuusamossa nähtiin tuolloin muun muassa New York Islandersin riveissä neljä Stanley Cupia 1970-1980-luvun taitteessa voittanut, aitajuoksijasisarusten Susannan ja Jennyn isä, Anders Kallur.

Tänä vuonna Kuusamoon kiekkoilemaan saapuvat maajoukkuejuniorit ovat syntyneet vuonna 2004 tai myöhemmin. Aika näyttää löytyykö heidän joukostaan tulevina vuosina uusia nimiä NHL:n parrasvaloihin.