Tuomo Tör­mä­nen JSN:n jä­se­nek­si – "Haluan roh­keas­ti puo­lus­taa sa­nan­va­paut­ta ja fak­toi­hin pe­rus­tu­vaa jour­na­lis­mia"

-
Kuva: Mikko Halvari

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on valinnut seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi 2020 – 2022 yleisön edustajaksi Taivalkosken opintovapaalla olevan kirkkoherra Tuomo Törmäsen. Toiseksi yleisön edustajaksi tuli valituksi tutkijatohtori Henrik Rydenfeltin Helsingistä.

– On kunnia saada aloittaa vuodenvaihteessa Julkisen sanan neuvoston jäsenenä. Seuraavat kolme vuotta saan olla mukana edistämässä suomalaisen median itsesääntelyä, sananvapautta ja hyvää journalistista toimintatapaa. Ajattelen JSN:n jäsenyyden näköalapaikaksi suomalaiseen yhteiskuntaan ja nopeasti muuttuvaan mediakenttään. Haluan rohkeasti puolustaa sananvapautta ja faktoihin perustuvaa journalismia. Jo aikaisempina vuosina harkitsin hakemista JSN:n jäseneksi mutta vasta tänä syksyä lopulta hain. Yllätyksekseni tuli valituksi suuresta 68 hakijan joukosta. Vaikka JSN tunnetaan parhaiten vapauttavista ja langettavista päätöksistä, kyseessä ei ole tuomioistuin vaan median itsesääntelyelin, Törmänen kommentoi valintaansa Facebook-sivuillaan.

Rydenfeltin henkilökohtaiseksi varajäseneksi valittiin KM, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin apulaisjohtaja ja Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön päällikkö Saara Salomaa ja Törmäsen varaedustajaksi valittiin syöpätautien erikoislääkäri, psykoterapeutti Päivi Hietanen. Molemmat ovat Helsingistä.

JSN valitsee yleisöjäsenet avoimen haun perusteella. Neuvostolle tuli määräaikaan mennessä yhteensä 68 hakemusta. Neuvoston uudet, mediaa edustavat jäsenet valitaan Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen syyskokouksessa 26. marraskuuta.

Julkisen sanan neuvoston tehtävänä on vaalia julkisen sanan vastuullista vapautta ja tukea hyvää journalistista tapaa. Neuvoston perussopimukseen sitoutuneet viestintäalan liitot ja tiedotusvälineet noudattavat sen periaatteita ja myötävaikuttavat siihen, että niiden jäsenet ja niille töitä tekevät toimivat sopimuksen tarkoittamalla tavalla.