Tuot­ta­jat elävät suu­ris­sa ris­ti­pai­neis­sa, silti us­kal­lus­ta suur­in­ves­toin­tei­hin löytyy - on­nit­te­lut Annika ja Mikko Ke­rä­sel­le!

-
Kuva: Mikko Halvari

Taivalkosken Tyrövaaralla oli torstaina isot juhlat. Kerästen omistaman Lahtelan tilan 30 lehmän parsinavetta paloi puolitoista vuotta sitten maan tasalle ja nyt tilan tontille on noussut uusi, uljas pihattonavetta. Siitä tulee kuun vaihteessa koti 68 lypsävälle lehmälle. Avausta tuli juhlimaan niin iso joukko, että grillimakkaroita paisteltiin runsaat 30 kiloa ja kahvia juotiin vähintäänkin 60 litraa.

Lahtelan tilan isäntäpariskunta Annika ja Mikko Keränen luottavat tulevaisuuteen, vaikka päätös uuden navetan rakentamisesta tarkoittikin miljoonainvestointia.

– Minua kyllä pelottaa, mutta Mikkoa ei yhtään, kertoo Annika.

Mikon vanhemmat Airi ja Johannes Keränen ovat tyytyväisiä nuorten tekemään ratkaisuun ja he katsovat luottavaisina tulevaisuuteen, vaikka mediassa vellovan keskustelun vuoksi maataloustuottajia välillä ahdistaa.

– Kyllä me välillä tätä työtämme huonolla omallatunnolla teemme, kuittaa nuoripari Keränen.

Kerästen mielestä julkisessa keskustelussa on lähes unohdettu yksi asia.

– Kun puhutaan esimerkiksi naudanlihan turmiollisuudesta, niin meitä verrataan usein USA:n suuren massatuotannon lukuihin. Suomessa karja kasvatetaan eettisesti ja tarkkoja säädöksiä noudattaen. Meillä myös valvonta pelaa, joten kotimaista lihaa syödessä voi olla varma, että eläimet ovat kasvaneet hyvissä olosuhteissa ja liha on puhdasta esimerkiksi antibiooteista, Keräsen painottavat.

”Jotkut lehmät haluavat lypsyn kolmekin kertaa päivässä ja maidontuotanto nousee pihatoissa parsinavettaa
Video: Sisko Ojajärvi
korkeimmiksi.”
Mikko Keränen
Tuottaja

Uudessa pihattonavetassa on tilaa noin 70 lypsävälle lehmälle. Niissä lehmät kulkevat navetassa vapaina, ne menevät itse ruokintapöydälle ja lypsyasemalle. Ruokaa on Kerästen mukaan aina saatavilla.

– Jotkut lehmät haluavat lypsyn kolmekin kertaa päivässä ja maidontuotanto nousee pihatoissa parsinavettaa korkeimmiksi.

Kerästen tila tuottaa oikeasti lähiruokaa, sillä maidot toimitetaan Kuusamon osuusmeijerille, joka toimittaa ne edelleen Kuusamon Juustolle jatkojalostukseen. Liha toimitetaan Atrialle.

Maaseutuasiamies Kauko Tyni kertoo, että Kerästen parsinavetta on suurin mahdollinen navettakoko Taivalkoskella. Raja tulee vastaan peltojen määrässä, sillä pellot ovat uusiutumatonta luonnonvaraa.

– Meilläkin oli ennen käytettävissä 40 hehtaaria peltoa, nyt tarvitaan reilu 100 hehtaaria. Kovan työn takana oli, että pääsimme tavoitteeseen, mutta lopulta vuokraamiset onnistuivat tavoitteen mukaisiksi. Kauimmaiset pellot ovat vain 15 kilometrin etäisyydellä tilalta, Mikko Keränen kertoo.

– Taivalkosken maidontuotannossa tapahtui viime vuonna käänne. Siihen asti tuotetut maitomäärät laskivat tasaisesti, mutta nyt kehitys on pysähtynyt. Uskon, että vielä tänä vuonna saadaan rikki kuuden miljoonan litran raja. Taivalkoskella maidontuotanto on keskittynyt 5-tien molemmille puolille, valistaa Kauko Tyni.

Tyni ei katso hyvällä vellovaa ruokakeskustelua. Hän uskoo, että vielä seuraa aika, jolloin suomalainen ruoka on arvossaan.