Työura alkoi Lon­toos­sa – Posion juuret omaava Miina Lait­saa­ri ei löy­tä­nyt alansa töitä Suo­mes­ta, niinpä nuori nainen pakkasi lauk­kun­sa ja muutti Lon­too­seen

Posion juuret omaava Miina Laitsaari ei löytänyt alansa töitä Suomesta, niinpä nuori nainen pakkasi laukkunsa ja muutti Lontooseen, jossa hän nyt luo uraansa. <p>Helmikuussa 2019 Miina Laitsaari osti yrityksen ja hän vaihtoi sen nimeksi Indiebride London.</p>
Posion juuret omaava Miina Laitsaari ei löytänyt alansa töitä Suomesta, niinpä nuori nainen pakkasi laukkunsa ja muutti Lontooseen, jossa hän nyt luo uraansa.
Posion juuret omaava Miina Laitsaari ei löytänyt alansa töitä Suomesta, niinpä nuori nainen pakkasi laukkunsa ja muutti Lontooseen, jossa hän nyt luo uraansa.
Kuva: Laura Viktualia

Muotoilualan artenomiksi Mikkelin Ammattikorkeakoulun Savonlinnan kampukselta valmistunut Miina Laitsaari teki harjoittelujaksonsa Lontoossa vuosina 2010-2011, mutta vielä tuolloin nuori nainen ei aavistanut, että hän palaa samaan paikkaan luomaan työuraansa.

– Valmistuttuani ammattiini, lähetin avoimia työhakemuksia noin 80 yritykseen Suomessa, sain vastauksen ainoastaan yhdestä. Vastaus oli ei. Se riitti minulle, päätin lähteä Lontooseen kokeilemaan omia siipiäni, Laitsaari kertoo.

– Tein ensimmäisen harjoittelujaksoni Minna Hepburnin yrityksessä nimeltä Minna.

– Olin ollut yhteydessä Minnaan harjoittelustani lähtien ja kun töitä tosiaan Suomesta ei löytynyt, päätös Lontooseen takaisin lähtemisestä oli minulle helppo. Lähdin ompelijaksi Minnalle.

Vuodet Lontoossa hänellä vierähtivät nopeasti. Asuttuaan viisi vuotta miljoonakaupungissa, paikassa, joka maailmanlaajuisestikin on yksi tunnetuimpia kaupunkeja, ja jossa on tilaa omien unelmien toteuttamiseen, päätti myös Posion juuret omaava nuori nainen alkaa toteuttamaan unelmiansa.

– Helmikuussa 2019 ostin yrityksen ja vaihdoin sen nimeksi Indiebride London. Olen kotiutunut Lontooseen, eikä minulla ole suunnitelmissa Suomeen paluuta, Laitsaari sanoo.

– Oma, Miina Laitsaari -vaatemerkkini on nyt tauolla, sillä kaikki aikani menee Indiebride Londonin pyörittämiseen.

Miina Laitsaari on siis Indiebride Londonin omistaja. Yritys on pieni, yhden naisen yritys.

– Toimenkuvaani kuuluu hääpukujen suunnittelu, kaavoittaminen, valmistaminen, asiakkaiden tapaaminen, sovitusmuutosten tekeminen, markkinointi ja nettisivujen ylläpitäminen.

– Aivan kaikki, mikä liittyy pienen yrityksen pyörittämiseen. Ainoastaan kirjanpidon olen ulkoistanut, Laitsaari naurahtaa.

Laitsaari kertoo hakeutuneensa vaatetusalalle, omien sanojensa mukaan melko hassusta syystä.

– Teininä pukeuduin punkrock- henkisesti ja halusin oppia tekemään vaatteeni itse. Tästä syystä hain ja pääsin Mikkelin ammattiopiston vaatetuslinjalle.

Vaikka Miina Laitsaari on kotiutunut hyvin Lontooseen, ja kaupungista on tullut hänen kotikaupunki, Suomea, kotimaataan, hän ei ole unohtanut.

– Suomi on aina minulle kotimaa, ja olen ylpeä suomalainen.

– Suomi vain on niin kovin pieni ja syrjäinen maa, että näen yritykseni pyörittämisen ja sen kasvattamisen edellytykset Lontoossa hedelmällisempänä.

– Käyn toki Suomessa muutaman kerran vuodessa hengittämässä syvään raitista ilmaa ja katselemassa järvimaisemia. Suomessa voin rentoutua kunnolla.

– Tälla hetkellä Suomeen paluu ei kuitenkaan kuulosta mieleiseltä vaihtoehdolta.

Miina Laitsaaren äiti Kerttu Laitsaari (o.s. Sotaniemi) on syntyisin Posion Pernusta. Hän on naimisissa Hannu Laitsaaren kanssa.

– Olen syntynyt Mikkelissä. Ammattikorkeakoulun kävin Mikkelin Ammattikorkeakoulun Savonlinnan kampuksella, josta siis valmistuin muotoilualan artenomiksi.

– Perheeseeni kuuluu portugalilainen puoliso, Yorkshiren terrieri Stinky ja python Joey, Miina Laitsaari esittelee.

Indiebride Londonin Instagram @indiebride.london