Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Ui­ma­hal­lin kaa­ke­lei­den tui­jot­ta­mi­nen vaihtui lei­von­nais­ten tai­tei­luun, kun Man­ki­sen Moona Rans­kaan lähti – Kuusamo on tur­va­sa­ta­ma Niz­zas­sa asu­val­le en­ti­sel­le kil­pa­ui­ma­ril­le

Päähkänäkallion rauha on jotain sellaista mitä maailmalta ei löydä, Moona Mankinen tuumaa. Vuosien aikana on korostunut luonnon puhtauden merkitys.
Päähkänäkallion rauha on jotain sellaista mitä maailmalta ei löydä, Moona Mankinen tuumaa. Vuosien aikana on korostunut luonnon puhtauden merkitys.
Kuva: Santeri Mikkonen

Syksyn ruska, leijailevat lehdet ja kultainen väritys, Upea Konttaisen näköala ja Päähkänäkalliolta mutkitteleva kuusamolaisille rakas Kitkajoki.

Näiden arvon tietää varsin hyvin Kuusamosta lähtöisin oleva, nykyään Ranskan Nizzassa vaikuttava 22-vuotias Moona Mankinen. Kuusamossa 16 ikävuoteen asti asunut Mankinen on elänyt kiireisiä vuosia. Hän kävi Sotkamossa urheilulukion ja kilpaili uinnissa SM-tasolla kova palo sydämessään.

Lukion aikana Mankisen ajatus alkoi kuitenkin kallistua toisenlaiseen haaveeseen: hänestä tulisi isona kondiittori. Kesätyönä aiemmin perustettu pienimuotoinen yritys nimeltään Moonan kakkutaivas syvensi haavetta ja kipinä leivonnaisten taiteiluun vain voimistui. Lukion jälkeen oli ison päätöksen aika: Muutto Ranskaan opiskelemaan ja sitä kautta ponnistus maailman ammattilaisten piireihin.

– Vanhempien kanssa keskusteltiin asiasta ja heidän tukemana lähdin maailmalle, Mankinen kertaa.

Suurena apuna tässä uskaliaassa muutossa hän mainitsee myös Ranskassa 20 vuotta asuneen kuusamolaislähtöisen Jouni Törmäsen.

– Jouni on ollut todella tärkeä apu minun matkallani. Hän auttoi hankkimaan ensimmäisen asunnon sekä kesätyöpaikan pienestä leipomosta, jossa jatkoin sitten oppisopimuksella, Moona muistelee.

Mankisen vuodet Nizzassa eivät ole olleet hänen elämänsä helpoimpia. Koulun ja työn tekeminen yhtä aikaa on vienyt paljon aikaa ja energiaa, eikä uuden kielen opettelu helpottanut taakkaa. Keittiöetiketin ja arvojärjestyksen hän mainitsee suurimpana erona Suomalaiseen keittiöön verrattuna.

– Ranskalaisessa keittiössä on tarkka arvojärjestys, ylempiarvoisia puhutellaan sukunimellä ja välillä pitää ottaa rajuakin kritiikkiä vastaan, Mankinen kertoo.

Kaikesta huolimatta Mankinen on nyt valmis kondiittori ja työskentelee tällä hetkellä arvostetun ravintolan Le Chanteclerin konditoriassa nauttien uusista haasteista.

– Michelin-tasoisessa ravintolassa työ on vaativaa, mutta työilmapiiri huumorintajuinen. Rakastan omaa työtäni enkä ole katunut päivääkään tänne lähtöäni.

Kilpailuviettini vuoksi olen alkanut miettimään osallistumista konditoriakisoihin, näillä näkymin ensimmäiset kisat voisi olla 2019 loppuvuodesta.

Tulevaisuuden haaveitakaan ei vastavalmistuneelta puutu.

– Kilpailuviettini vuoksi olen alkanut miettimään osallistumista konditoriakisoihin, näillä näkymin ensimmäiset kisat voisi olla 2019 loppuvuodesta.

Kuusamoa Mankinen ei silti unohda. Päähkänäkallion huipulta katsellessaan hän huokaisee ja toteaa välillä kaipaavansa Kuusamoa ja sen ihmisiä.

Rehtiys, aitous ja periksiantamattomuus ovat Mankisen mielestä parhaita piirteitä täkäläisissä ihmisissä. Luonnon ja ilman puhtaus nykyään tuoksuu eri tavalla kuin aiemmin.

– Pakko täällä on päästä aina välillä käymään. Minä näen Kuusamon sellaisena turvasatamana, jossa ihmisillä ei ole liian kiire. Täällä voi rauhassa katsella ympärilleen ja nauttia olostaan.

Mankinen ei aio jatkossakaan hiljentää vauhtiaan, vaan rohkaisee muitakin seuraamaan unelmiaan.

– On vielä paljon asioita tekemättä täällä maailmalla ja tulevat vuodet pitävät sisällään varmasti monenlaista jännittävää. Kotijoukot ovat onneksi tukena ja käyvät aika ajoin minua tervehtimässä. Haluan rohkaista kaikkia elämässään empiviä nuoria tarttumaan omiin unelmiin ja ottamaan haasteen vastaan.

– Vaikka välillä on vaikeaa niin kyllä se helpottaa ja sitten voi olla tyytyväinen itseensä kun on nähnyt vaivaa omien saavutusten eteen, Mankinen kertoo hymyillen.