Viikon visa: Testaa miten hyvin tunnet ajo­neu­vot ja lii­ken­ne­sään­nöt

Minne mennä: PaKa:n jää­kiek­ko­kau­si alkaa – kaikkea tätä ja paljon muuta on tar­jol­la Koil­lis­maan ta­pah­tu­mis­sa

Pääkirjoitus: Mihin suun­taan laiva lopulta kään­tyy?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi + Lehti 4 kk vain 59 €, tilaa tästä!

Uk­kos­kau­si käyn­nis­tyi ry­ti­näl­lä tällä vii­kol­la – näin suo­jau­dut sa­la­mal­ta

-
Kuva: ILKKA KOSKINEN

Suomeen virtasi alkuviikolla ukkosherkkää ilmaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tiistaina havaittiin 1 700 maasalamaa. Ukkosia esiintyi pääosin Suomen keskiosista pohjoisosiin ulottuvalla alueella, ja voimakkaimmin salamoi Pohjois-Pohjanmaan länsiosista Lapin lounaisosiin ulottuvalla kaistaleella.

– Tiistai oli kuluvan kuukauden sekä koko alkaneen ukkoskauden toistaiseksi salamarikkain päivä, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Meri Virman.

Kaiken kaikkiaan toukokuussa oli eiliseen mennessä havaittu yhteensä vajaat 3 000 maasalamaa. Koko toukokuun keskimääräinen maasalamamäärä Suomessa on ajanjaksolta 1960‒2022 laskettuna noin 8 000 salamaa.

Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan viikon loppupuoliskolla Suomeen virtaa viileämpää ilmaa, jolloin etenkin voimakkaimpien ukkosten esiintyminen on epätodennäköisempää.

Eniten salamoi heinäkuussa

Suomessa suurin osa ukkosista esiintyy touko- ja syyskuun välillä: näiden kuukausien aikana ukkostaa jossakin päin maata noin satana päivänä. Heinäkuussa salamoi yleensä eniten, mutta vuosien välinen vaihtelu on suurta. Esimerkiksi viime vuonna eniten maasalamoita havaittiin elokuussa, ennätykselliset 87 000 kappaletta.

Historian saatossa Suomen ennätys maasalamoiden määrässä on vuodelta 1972, jolloin rekisteröitiin noin 400 000 maasalamaa. Vuorokausiennätys on 40 000 maasalamaa (29.6.1988). Alueellisesti Suomessa salamoi keskimäärin eniten maan länsi- ja keskiosissa.

Salama on vaarallinen sääilmiö: "Ulkona ollessa ukkosella tulisi välttää paikkoja, joissa ihminen on ympäristöstä erottuvin kohde"

Salama on yksi vaarallisimmista Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä. Salama tappaa Suomessa keskimäärin yhden ihmisen joka toinen vuosi.

– Vaikka useimmiten salamoiden näkee leiskuvan ja jyrinän kuuluvan hieman kauempana, seuraava salama voi huonolla tuurilla iskeä juuri omalle kohdalle, Ilmatieteen laitoksen tutkija Meri Virman muistuttaa.

Salamalta suojautumisessa sääntö numero yksi on muistaa, ettei salaman esiintymistä voi estää eikä iskukohdetta voi tietää etukäteen.

Ukkosella turvallisinta on mennä sisätiloihin tai umpimetallikoriseen autoon. Sisälläkin kannattaa pysyä loitolla esineistä, joilla on yhteys talon ulkopuolelle. Sähkölaitteet tulisi ottaa irti sähköverkosta.

– Ulkona ollessa ukkosella tulisi välttää paikkoja, joissa ihminen on ympäristöstä erottuvin kohde. Taivasalla kyykisty ison puun lähettyville, älä puun alle äläkä aivan aukealle, tutkija Antti Mäkelä korostaa.

Uiminen ukkosella on vaarallista, ja vedestä tuleekin rantautua ja pyrkiä kauemmas vesirajasta.