Juuri nyt: Rukalla hen­ki­lö­kun­nan ulos­mars­si – hissit avoinna poik­keuk­sel­li­ses­ti ja yömäki peruttu

Onnettomuudet: Yksi ihminen louk­kaan­tui va­ra­voi­ma­ko­neen käyn­nis­tyk­sen yh­tey­des­sä Rukalla – akku hajosi le­vit­täen ak­ku­hap­poa ja savua ym­pä­ril­leen

Toimittajalta: Mitä Apol­lon­ka­dul­la ti­lat­tiin ja kenen toi­mes­ta?

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Va­lo­tai­de­teos vii­väh­ti Pork­ka­tör­män funk­kis­ta­los­sa – katso video!

Loistava Pohjois-Pohjanmaa -valotaidekiertue leiriytyi Porkkatörmään 8. ja 9. 11. ja herätti uinuvan talon eloon pariksi illaksi. Rakennuksessa hengittelei Ainu Palmun valoteos ja siitä lähtevälle rinteelle levittäytyi Ainu Palmun ja Heidi Kestin lyhtytyö, jossa rinteeseen asetellut lyhdyt muodostivat kuvion. Kuvion aihe on etsitty Porkkatörmän elämästä. Eloon herännyttä paikkaa tunnelmoitiin keskiviikko- ja torstai-iltana.

Koillissanomat oli mukana tapahtumassa ja julkaisi teoksesta hetken facebookin live-videokuvaa.

Valotaidekiertue Loistava Pohjois-Pohjanmaa vie valotaidetta Pohjois-Pohjanmaan kyliin ja kaupunkeihin. Valotaidekiertue on teossarja, jossa valotaiteen henki ja sisältö löytyy juuri siitä paikasta, mihin se tehdään. Teossarja koostuu kymmenestä eri teoksesta kymmenessä eri kunnassa ja kaupungissa. Jokaisella paikkakunnalla teoksessa on kaksi erillistä osaa. Ensimmäinen osa on pistemäinen lyhtyteos maastossa. Toinen osa on olemassa olevan rakennuksen valaisu, jossa ennalta valittu, merkityksellinen paikka tuodaan esiin valaisulla ja videotaiteella. Teoksen kaksi osaa sijaitsevat eri lokaatioissa, mutta lähellä toisiaan.– Valoteosten sisältö ja ulkomuoto rakentuvat keräämämme tarinoiden ja tietojen perusteella. Paikallisten ihmisten tarinoista poimitaan tunnelmia, kuvia, värejä ja muotoja; konkreettisia elementtejä teoksiin. Tarinat voivat olla myös paikallisia kaupunkilegendoja. Tarinat voivat olla mitä tahansa, kunhan ne koskevat juuri tätä paikkaa ja rakennusta tai sen pihapiiriä, kertoo valotaiteen läänintaiteilija Leevi Lehtinen teoksista.Valo pyrkii tuomaan rakennuksen hengen esiin. Abstraktina välineenä valo muokkaa tunnelmaa. Valittu rakennus herätetään henkiin valolla; valo hengittää, lämmittää ja muuttuu koko ajan. Myös yleisö voi halutessaan vaikuttaa teoksen ulkoasuun valitsemalla ennalta ohjelmoiduista vaihtoehdoista valotilanteita ja värejä.

Abstraktin valaisun lisäksi teoksessa käytetään videota. Videoteos heijastetaan valaistuun rakennukseen sisältä käsin, jolloin video tulee näkyväksi yleisölle esimerkiksi ikkunan kautta ulospäin. Paikallisilta kerätyt tarinat, jotka liittyvät paikkaan ja rakennukseen, antavat pohjan taiteilijoiden työstämälle kuvastolle ja videomateriaalille.Kierrätysmateriaalista valmistettuja lyhtyjä on aseteltu alueelle. Niiden sijoittelussa piilee yllätys; kun pysähtyy oikeaan kohtaan katsomaan työtä, lyhdyistä muodostuu jokin kuvio. Pistemäisen lyhtyteoksen voi tajuta vasta, kun on omalla toiminnalla löytänyt sen kohdan, josta kuvan voi nähdä. Muista kulmista katsottaessa lyhdyt vaikuttavat olevan sattumanvaraisessa asetelmassa. Lyhtyteos ja sen pistemäinen kuvio leikittelee kaksi- ja kolmiuloitteisuudella. Se kuvio, minkä katsoja lopulta näkee, liittyy jotenkin paikkaan tai paikassa tapahtuneeseen tarinaan.Tarinoita julkaistaan syksyn aikana Loistava Pohjois-Pohjanmaa – Valotaidekiertueen Facebook – sivulla.Kiertuetta ovat tukeneet mukana olevien kuntien lisäksi Taiteen edistämiskeskus, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Oulun Energia.