Val­ta­vaa­ral­ta näkee kauas – Saaruan park­ki­pai­kal­ta avautuu ovi sisälle Val­ta­vaa­raan

<p>Valtavaaralta eteläosista avautuu laaja maisema itään aina Venäjän tuntureille saakka.</p> <p>Alkutalven lumi ja matalalta paistava marraskuinen aurinko ja tekevät Valtavaaran maisemasta satumaisen.</p>
Valtavaaralta eteläosista avautuu laaja maisema itään aina Venäjän tuntureille saakka.
Valtavaaralta eteläosista avautuu laaja maisema itään aina Venäjän tuntureille saakka.
Kuva: Jyrki Mäkelä

Muutamassa hetkessä voi sukeltaa keskelle Valtavaaran ihmettä, Rukan hiihtokeskuksen maisemat vaihtuvat ikimetsään ja matkailun äänet vaimenevat.Ei ole ollenkaan ihme, että Valtavaaran suosio on kasvanut vuosi vuodelta, maakunnan korkein vaara tarjoaa monipuolisia reittejä, huikeat maisemat ja todellisen ikimetsän luonnon helposti saavutettavana.

Valtavaaralle pääsee helposti myös talvella. Saarualta voi oma kunnon mukaan tehdä joko lyhyemmän piston, tai kiertää koko kuuden kilometrin mittaisen talvireitin nousemalla ensin Valtavaaran itärinnettä, kapuamalla vaaran korkeimmalle kohdalle ja palaamalla pitkin Karhunkierrosreittiä takaisin. Talvella kulkijoita ja lumikenkäilijöitä on niin paljon, että reitti pysyy hyvin poljettuna, eikä lumikengät ole välttämättömät.

Talvireitin kiertämiseen kannattaa varata kolme tuntia. Sauvoista on hyötyä kavutessa jyrkimpiä rinteitä. Kapuaminen on vaivan arvoista. Valtavaaran huipulta avautuvat huikea maisemat: idässä kohoavat Nuorunen, Ukonvaara ja Paanajärven kansallispuisto, pohjoisessa Oulanka ja Sallan tunturit, lännessä Kitkajärven takaa nousevat Posion Riisitunturin -Tolvanvaaran ja Karitunturin selänteet, etelässä lähimpänä Pyhävaara ja sen takana koko eteläisempi Kuusamo.

Lue lisää Koillissanomat tai näköislehti.