Otimme selvää: Kuu­sa­mon seu­ra­kun­ta­vaa­lien eh­do­kas­lis­tat jul­kais­taan maa­nan­tai­na, mutta ju­ri­dis­ta syytä pant­taa­mi­sel­le ei ole ollut

Toimittajalta: Sur­ma­no­ron nimen tarina on synkkä, kuten voit arvata

Luitko jo: Anu Pentik päästi toi­mit­ta­jan seu­raa­maan ta­val­lis­ta työ­päi­vään­sä, joka alkaa aina klo 5

Mainos: Lataa Koil­lis­sa­no­mat-so­vel­lus ja lue uu­tis­vir­taa pu­he­li­mes­sa tai tab­le­tis­sa - ohjeet tästä

Mainos: Paikallista tietoa ja ymmärrystä – tutustu Koillissanomiin 1 kk 1 €

Vappua saa juh­lis­taa, mutta ko­koon­tu­mi­sia on väl­tet­tä­vä – Vir­tuaa­li­vap­pu.fi kerää yhteen verkon viih­dyt­tä­vim­mät vap­pu­ta­pah­tu­mat – Yli 10 hengen ko­koon­tu­mis­ra­joi­tuk­set ovat edel­leen voi­mas­sa

Viranomaiset kannustavat ihmisiä viettämään vapun tänä vuonna läheisten kanssa kotona tai omalla pihalla.
Viranomaiset kannustavat ihmisiä viettämään vapun tänä vuonna läheisten kanssa kotona tai omalla pihalla.
Kuva: Mikko Halvari

Viranomaiset kannustavat ihmisiä viettämään vapun tänä vuonna läheisten kanssa kotona tai omalla pihalla. Yli 10 hengen kokoontumisrajoitukset ovat edelleen voimassa. Perinteisille vappukokoontumispaikoille ei pidä tänä vuonna mennä, sillä useista ryhmistä muodostuu äkkiä isoja satojen henkilöiden joukkoja.

– Kiitos koronaepidemian hidastumisesta Suomessa kuuluu kaikille yhteisvastuuta kantaville ihmisille. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin, jos isot ihmismassat kokoontuvat. Juhlatunnelmassa turvavälit ja hygieniaohjeet helposti unohtuvat. Tällöin tartuntaketjujen jäljittäminen jälkikäteen voi olla mahdotonta, sisäministeri Maria Ohisalo muistuttaa.

– Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö vappua voisi juhlistaa. Vappua ei ole peruttu – sitä vietetään nyt kotona, omalla pihalla ja virtuaalisesti, ministeri Maria Ohisalo sanoo.

Luvassa ohjelmaa karanteenikonserteista siman maistajaisiin

Sisäministeriö ja poliisi ovat käynnistäneet #virtuaalivappu-kampanjan, joka kannustaa ihmisiä viettämään vappua perinteistä poiketen verkossa ja kokoontumisrajoituksia noudattaen. Verkon vapputapahtumat löytyvät osoitteesta virtuaalivappu.fi

Virtuaalivappu.fi-sivustolle on kerätty vapun viihdyttävimmät ajanviettovinkit vappuaatolle ja vapun päivälle. Artistit, vaikuttajat, opiskelijajärjestöt, yhteisöt, yritykset ja kaupungit sekä kunnat ovat ilmoittaneet mukaan ilmaisia, kaikille avoimia vappu-livelähetyksiään.

Kampanjan tueksi on mukaan otettu sosiaalisen median vaikuttajia, jotta viesti fyysisten vappukokoontumisten välttämisen tärkeydestä saavuttaisi eri kohderyhmät.

Oman livelähetyksensä on suunnitellut muun muassa tubettaja-artisti Tuure Boelius, joka kannustaa seuraajiaan virtuaalivapun viettoon niin Instagramissa kuin TIKTOKissa. Mukana ovat myös instagram-vaikuttajat Hanna Sumari, Juhani Koskinen, Päivi Sappinen, Emmi Nuorgam, Hanne Kettunen, Inari Fernandéz, Dosdela, Joonas Pesonen sekä A-lapset.

Kokoontumisrajoitusten tarkoituksena on suojella ihmisiä koronaviruksen leviämiseltä

Kampanjan taustalla on viranomaisten huoli kokoontumisrajoitusten noudattamisesta vappuna. Poliisi valvoo vappuna kokoontumis- ja ravitsemisliikkeitä koskevien rajoitusten noudattamista, mutta vastuu rajoitusten noudattamisesta ja vastuullisesta käyttäytymisestä on ihmisillä itsellään.

Vanhemmat ovat vastuussa siitä, että alaikäiset noudattavat suosituksia ja rajoituksia.

Kampanjassa ovat mukana myös muut sisäasiainhallinnon viranomaiset ja valtioneuvosto. Virtuaalivappu-konsepti on luotu yhdessä vaikuttajamarkkinointiyritys PING Helsingin kanssa.