Ver­ne­ri, 12, sai en­sim­mäi­sek­si syn­ty­mä­päi­vä­lah­jak­seen veneen – nyt hän viettää kesät Kir­pis­töl­lä Bus­te­ril­laan uis­ta­tel­len

Verneri Palosaaren suurin kala on ollut 8 kiloinen hauki. Sillä reissulla hänellä oli onnekseen myös isä mukana auttamassa kalan ylös.
Verneri Palosaaren suurin kala on ollut 8 kiloinen hauki. Sillä reissulla hänellä oli onnekseen myös isä mukana auttamassa kalan ylös.
Kuva: Anna Asplund

Kun Verneri Palosaari syntyi, hänen ensimmäinen syntymäpäivälahjansa oli Shark-niminen pieni vene. ”Pitäähän pojalla turvallinen vene olla”, perusteli Vernerin isä Teemu Palosaari, kun Vernerin äiti Mervi Hentilä ihmetteli lahjavalintaa.

Nyt 11-vuotias Verneri on kalastanut jo kymmenen vuotta ja viettää kesät Kuusamossa pienellä Busterilla uistellen.

– Tuossa lahdella käyn uistattelemassa, Verneri kertoo.

– Sillä tavalla että on aina näköyhteyden päässä meistä, äiti Mervi Hentilä lisää.

Nuoren pojan innostus veneilyyn ja kalastukseen on saanut alkunsa jo lapsena. Koko perhe kulki veneessä mukana, kun isä kalasti.

– Otettiin se retken kannalta. Käytiin välillä makkaranpaistossa ja lapset nukkuivat päikkäritkin veneessä, Hentilä kertoo.

Verneri on saanut uistatella veneellä yksin alle 10-vuotiaasta lähtien. Aluksi isä oli vierellä toisella veneellä, mutta nykyään veneily sujuu yksinkin. Pidemmillä matkoilla isä on mukana, mutta silloinkin Verneri ohjaa venettä.

– Pidemmille reissuille meillä on isompi vene, Teemu Palosaari sanoo.

– Viime kesänä, kun käytiin isän kanssa kalassa, saatiin tuosta lahdenpoukamasta 24 haukea, Verneri Palosaari muistelee.

Keravalla asuvan perheen mökki on komealla paikalla Kirpistöjärven rannalla. Mökin sijainti oli luonnollinen valinta, sillä sekä Hentilä että Palosaari ovat kotoisin Kuusamosta.

Verneri ja hänen pikkusiskonsa Pauliina ovatkin jo tottuneet reissaamiseen ja pitkiin välimatkoihin. Perhe viettää mökillään kaikki lomansa niin kesällä kuin talvellakin.

– Laskettiin, että vietetään mökillä yhteensä pari kuukautta vuodesta, Hentilä sanoo.

– Olemme järjestäneet niin, että lasten ei tarvitse kulkea edestakaisin niin usein kuin aikuisten. Lapset ovat mökillä juhannuksesta elokuun alkuun asti, mutta me aikuiset käymme töissä välissä.

Vernerin suvussa on kalamiehiä sekä äidin että isän puolelta, joten Vernerillä ei ole puutetta kalastusseurasta: jos isä ei jaksa lähteä uistattelemaan, mukaan lähtee eno tai pappa.

Vernerin eno Henri Hentilä, kummisetä Petteri Määttä, sekä isä Teemu Palosaari ovat kiertäneet yhdessä jo yli 20 vuoden ajan tiiviisti erilaisia kalastuskisoja. Suunnitelmissa on osallistua myös viikonloppuna järjestettävään Muojärven lohiuisteluun.

– Joka vuosi siellä on vähintään yksi meistä ollut, Teemu Palosaari sanoo.

Myös Verneri aikoo osallistua lohiuistelukisoihin isänsä kanssa.

– Viime kerralla saatiin yksi alamittainen lohi, mutta ehkä tällä kerralla tulee paremmin, Verneri Palosaari sanoo.

”Pitäähän pojalla turvallinen vene olla.
”Muualta tulevien ei tarvitse ajaa tänne monena eri viikonloppuna