Mainos

Ver­tai­lu­si­vus­tot tiu­ken­ta­vat kil­pai­lua myös lai­na­mark­ki­noil­la

Vertailusivustot tarjoavat käyttäjilleen yksinkertaista palvelua – vertailemalla kuluttaja voi löytää edullisimman tai muuten parhaimman vaihtoehdon. Lainavertailuyritys Lead Supplyn toimitusjohtaja Andreas Linde kertoo, miten vertailusivustot vaikuttavat markkinoiden kilpailutilanteeseen.

Keräämällä useat tietyn palvelun tai tuotteen tarjoajat yhdelle sivustolle vertailusivusto mahdollistaa, että kuluttaja voi helposti vertailla ja tehdä informoituja ostopäätöksiä.

Informoidut kuluttajapäätökset taas ovat toimivan markkinatalouden kulmakivi. Kuitenkin vasta viime vuosina vertailusivustot ovat yleistyneet, vaikka niihin tarvittava teknologia on ollut tarjolla jo pidempään. Lead Supplyn toimitusjohtaja Andreas Linde kertoo, mikä merkitys vertailusivustoilla on ollut lainamarkkinoilla ja markkinoilla yleensä.

Vertailemalla kotitaloudet voivat säästää huomattavia summia.
Vertailemalla kotitaloudet voivat säästää huomattavia summia.

Lainoja vertailemalla kuluttaja säästää

Suomalaisilla on entistä enemmän niin pieniä kuin suuriakin lainoja. Kasvu on seurausta siitä, että talouskehityksen ollessa vaatimatonta lainojen ohjauskorot ovat pysyneet historiallisen matalina. Siksi viime vuosina kuluttajat ovat päässeet nauttimaan historiallisen alhaisista koroista.

Kun otetaan huomioon koko lainakaaren kokonaismaksut, on laina usein suurempi taloudellinen sitoutuminen kuin moni muu taloudellinen päätös. Lainojen vertailu voikin helposti säästää satoja, ellei tuhansia euroja.

Lainavertailusivustot kulutusluottojen ja yhdistelylainojen vertailuun, kuten Suomi24.fi lainaa -sivusto, ovatkin yleistyneet.

”Aivan kuten muutkin vertailusivustot, myös lainavertailusivustot hyödyttävät kuluttajaa monella tavalla. Ensinnäkin vertailu kiristää kilpailua lainantarjoajien välillä. Tämä yleensä laskee yleisesti markkinoiden korkoja ja parantaa palveluita. Toisekseen vertailemalla kuluttajan on helpompi löytää itselleen sopiva laina markkinoiden parhaaseen hintaan”, Linde sanoo.

Säästöpotentiaalia on erityisen vakuudettomissa lainoissa, joiden ottaminen on yleistynyt samalla muun lainaamisen kanssa.

”Vaikka vakuudettomien lainojen korkokatto on tällä hetkellä 10 prosentissa, on niiden koroissa yhä suurta vaihtelua. Siksi myös vakuudettomia lainoja harkitsevilla on paljon voitettavaa lainoja vertailemalla”, Linde toteaa.

Vertailusivustot toimivat myös kauppapaikkoina

Internetin vertailusivustot toimivat myös helppona siirtymänä kauppapaikkaan. Useimmilta vertailusivustoilta voi klikata suoraan ostamaan haluamansa tuotteen tai palvelun, eikä kuluttajan tarvitse erikseen etsiä valitsemansa myyjän verkkokauppaa.

Lähes kaikkia tuotteita voi ostaa netistä. Tämän kehityksen myötä myös lähes kaikkia tuotteita voi helposti vertailla. Vertailu hyödyttää aina, sillä kauppapaikkakohtaiset hinta- ja laatuerot voivat olla suuria.

”Vertailusivustot lähtökohtaisesti parantavat asiakaskokemusta kaikilla aloilla, eikä niiden käyttöä kannata rajata tiettyihin segmentteihin”, Linde sanoo.

Vertailu on yleistynyt eri toimialoilla

Matkailuala oli yksi ensimmäisistä menestystarinoista internetin vertailusivustoilla. Ennen vertailusivustoja kuluttajan oli mahdotonta saada kaikkea tarvittavaa tietoa vieraan maan majoituskohteista, vaan kuluttaja oli riippuvainen esimerkiksi matkatoimistoista.

Siksi internetin mahdollistama hintavertailu ja kuluttaja-arviot mullistivat matkailualaa. Kun asiakkaat saivat mahdollisuuden antaa arvioita, vain hyvät majoituspaikat selvisivät markkinoilla. Näin majoituksen tarjoajien oli pakko tarjota reilua palvelua, reagoida ongelmiin ja kehittyä markkinoiden mukana.

Majoituskohteiden lisäksi suomalaiset hyödyntävät vertailusivustoja erityisesti ostaessaan lentoja, elektroniikkaa ja vakuutuksia. Nämä tuotteet ostetaan yleensä netistä, mikä selittää niiden vertailun yleisyytt.

Kuluttaja säästää ja laatu paranee

Kuluttajat ovat voittajia internetin avoimen tiedonjaon kasvaessa, oli kyseessä sitten ravintolan valitseminen, lainan etsiminen tai hotellin varaaminen. Käyttäjäarviot varmistavat, että yritysten täytyy toimia vastuullisemmin.

Samalla vertailun ja kilpailuttamisen yleistyminen takaa, että palveluiden ja tuotteiden laatu pysyy tasaisena ja ovat markkinastandardien mukaisia.

”Kun kuluttajat lisäävät vertailua ja kilpailuttavat minkä tahansa alan yrityksiä, tehostaa se markkinoiden toimintaa. Yksittäiseltä kotitaloudelta se taas yleensä säästää huomattavia summia rahaa”, Linde sanoo.