Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Yle: Koil­lis­maa­lai­sil­le tutun su­ku­tu­ki­jan sek­si­lo­ma­yri­tys kiin­nos­ti aikansa – ”kerran oli tulossa lin­ja-au­to­las­til­li­nen kuu­sa­mo­lai­sia”

Tätä nykyä Eero Seppänen tunnetaan lähinnä sukututkimustyöstä.
Tätä nykyä Eero Seppänen tunnetaan lähinnä sukututkimustyöstä.
Kuva: Risto Pikkupeura

Viime aikoina Koillissanomissakin sukututkimustyönsä ja etenkin siihen liittyvän hautojen kuvaamisen vuoksi palstatilaa saanut Eero Seppänen avautuu taustoistaan Ylelle. Yle Uutisten verkkosivuilla julkaistussa jutussa Seppänen kertoo, kuinka hän päätyi järjestämään seksilomia kotikunnassaan Suomussalmella 1980-luvun lopussa.

Alussa kiinnostusta riitti, sekä median että osallistujien puolelta.

– Oikein mediamylläkkä tuli tästä minun ideastani! Kaksi puhelinta olivat tulikuumina kun Ilta-Sanomiin ideani julkistin. Kerran oli tulossa linja-autolastillinen kuusamolaisia. Tilat kävivät ahtaaksi, Seppänen muistelee.

Pian kävijävirta kuitenkin tyrehtyi ja Seppänen joutui pettymään karvaasti. Aika ei ollut kypsä idealle, joka sai monen korvissa huonon kaiun.

Tielaitos poisti myös tienhaarassa olleen kyltin, joka ohjasi vieraat ryhmäseksiin kannustaneita seksilomien pitopaikkana toimineelle kunnostetulle Seppäsen kotitilalle.

– Naispuoliset vieroksuivat kyseistä paikkaa. Rohkeus puuttui myös miehiltä. Suomalaisessa miehisessä miehessä on niin paljon avuttomuutta kohdata vastakkaista sukupuolta, Seppänen kommentoi Ylelle.

Seppäsen idea seksilomien järjestämisestä lähti alun perin julkisuuteen keskeneräisenä vilahtaneesta Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan laatimasta raportista.

– Se levisi maailmallekin kansainväliseksi uutiseksi ja aiheutti joissakin virkamiehissä huolestuneisuutta, että miten tämä tulkitaan. Ymmärrettiin, että nyt valtio on aikeissa kustantaa suomalaisille pariskunnille seksilomia. Raportti herätti maailmallakin mielenkiintoa, Kontula muistelee Ylelle kolme vuosikymmentä myöhemmin.

Myöskään Eero Seppäsen ajatus seksilomista ei kulkenut täysin käsi kädessä Kontulan ajatusten kanssa. Kontulan mukaan ryhmäseksin mahduttaminen mukaan seksilomien ideaan kuulostaa yrittäjän omalta tuotekehittelyltä.

– Raportti lähti lähinnä pariskuntien välisestä seksuaalielämästä ja kosketuksesta. Siinä ei kyllä mietitty tällaisia monenvälisiä suhteita. Tiedetään, että niihin liittyy niin paljon ongelmia, ettei sitä voinut lähteä suosittelemaan, Kontula sanoo.

Tänäkään päivänä Seppästä ei kaduta. Ei yrityksen perustaminen, nykyään kiellettyjen listalta löytyvien rajujen VHS-pornoelokuvien ostaminen, markkinointi, julkisuus tai seksigurun liikanimi.

Ei edes koko omaisuutensa menettämistä.

– Ei kaduta. Olen saanut siitä hyvän ponnahduslaudan tulevaisuuttani varten, hän toteaa painokkaasti.

Itse asiassa hän esittää, että joku ottaisi yritysidean jälleen käyttöön ja tekisi kaiken paremmin kuin hän takavuosina teki.

– Joskus olisi vielä aika seksilomille, mutta silloin joku toinen saa niitä järjestää. Olisi hyvä, jos järjestäisivätkin. Täällä syntyvyys on laskenut. Saisi joku oppipoika tulla Koillismaalta tai Pohjois-Pohjanmaalta näyttämään, että miten niitä jälkeläisiä Kainuuseen saadaan.

Ylen alkuperäinen juttu löytyy täältä.