880 ki­lo­met­riä sinne ja ta­kai­sin – näin kuu­sa­mo­lai­nen len­to­pal­lo­jouk­kue mat­kus­taa

Matka Kuusamosta alkaa. Venla Huurne ja Siiri Vehmanen             marssivat linja-autoon petivaatteet kainalossa. Päävalmentaja Tuomas Alatalo tutkii tilastoja linja-autossa. Ruokatauolla Lempäälässä. Vielä on matkaa Turkuun. Pitkän taivalluksen päätteeksi on aika kirjautua hotelliin. Fysiikkavalmentaja Seppo Urpilainen Malina Terrellin ja Mandy Sifferlenin kanssa hopeatunnelmissa loppuottelun jälkeen. Mandy Sifferlen heittää viitoset fysiikkavalmentaja Seppo Urpilaisen kanssa ennen naisten loppuottelua. Niukka lumikerros peittää varsinaissuomalaista maisemaa sunnuntaiaamuna. Kotimatkan alussa ratissa on Sakari Sova. Toinen kuskeista Aimo Ollila tarkkailee vierestä. Fysiikkavalmentaja Seppo Urpilainen hieroo Malina Terrellin olkapäätä paluumatkalla. Mara Green levolla. Paluu Kuusamoon oli luminen.
Matka Kuusamosta alkaa. Venla Huurne ja Siiri Vehmanen marssivat linja-autoon petivaatteet kainalossa.
Matka Kuusamosta alkaa. Venla Huurne ja Siiri Vehmanen marssivat linja-autoon petivaatteet kainalossa.
Kuva: Mikko Halvari

Kello lähestyy aamukahdeksaa. Pimeys vallitsee Kuusamossa. Lumikasat liikuntakeskuksen pihamaalla näyttävät korkeilta. On vuoden ensimmäinen torstaiaamu.

Pölkky Kuusamon joukkue on lähdössä Turkuun lentopallon Suomen Cupin lopputurnaukseen Final Fouriin.

Linja-auto kaartaa liikuntahallin parkkipaikalle. Puikoissa on Ollilan Aimo, joka viime keväästä lähtien on kuljettanut joukkuetta pelireissuilla pitkin maata. Turun reissulle bussiin on hypännyt myös toinen kuljettaja – Sovan Sakari. Tiedossa oli pitkä siirtymä, joten kuljetusvastuun jakaminen kahdelle kuljettajalle oli miltei välttämätöntä.

Pitkiin matkoihin tottuneet pelaajat heittäytyvät makuuasentoon bussin perukoille. Nukkuminen on kelpo tapa kuluttaa aikaa pitkillä matkoilla. Nykyaikana matkalla saa ajan kulumaan myös erinäisin teknisin apuvälinein. Tabletit ja kännykät tarjoavat viihdettä taipaleelle.

– Netflixiä katsellaan ja höpistään keskenään. Ja syödään eväitä, joukkueen kapteeni Iida Paananen kuvailee ajankulua pelimatkoilla.

Malina Terrell on hommanut piirustusvihkon bussimatkojen viihdykkeeksi.
Malina Terrell on hommanut piirustusvihkon bussimatkojen viihdykkeeksi.
Kuva: Mikko Halvari

Ensimmäistä pysähdyspaikkaa pohditaan. Lopulta päätetään jatkaa suoraan Pulkkilaan, jossa on määrä pysähtyä ruokailemaan.

Kuusamolaisille urheilijoille ja urheilujoukkueille pitkät pelimatkat ovat oleellinen osa elämää. Kuusamosta katsottuna parinsadan kilometrin vaellus vierasotteluun ei tunnu juuri miltään. Esimerkiksi juuri Pölkky Kuusamon vastustajista Suomen Mestaruusliigassa lähin on parinsadan kilometrin päässä Kuusamosta kotiottelunsa pelaava WoVo Rovaniemi. Muut vastustajat tulevat satoja kilometrejä kauempaa: Pihtiputaalta, Nurmosta, Orivedeltä, Kangasalta, Huittisista, Hämeenlinnasta ja Salosta.

Pölkky Kuusamon joukkueenjohtaja ja Pallo-Karhut lentopallon puheenjohtaja Tarmo Ronkainen kertoo matkan aikana, ettei ole viime vuosina laskenut tarkkaan sitä kuinka paljon vuodessa kertyy kilometrejä tien päällä.

– Joskus aikanaan, kun meillä oli kymmenkunta juniorijoukkuetta, tuli lentopallopuolelle kaudessa noin 40 000 kilometriä. Ja silloin ei pelattu edes liigassa. Ei taidettu ykkössarjassakaan pelata, neljännesvuosisadan ajan kuusamolaisessa lentopallotoiminnassa mukana ollut Ronkainen sanoo.

Pulkkilassa Sova hyppää rattiin. Keski-Suomessa on kahvitauon paikka ja matka jatkuu kohti Lempäälää. Iltakuuden kieppeillä joukkue saapuu Sääksjärven koululle. Harjoittelu on kuulunut viime aikoina joukkueen ohjelmaan pitkillä siirtymillä. Niin nytkin.

Lempäälässä joukkue harjoittelee noin tunnin ajan. Lyhyessä pallotreenissä kiinnitetään huomiota muun muassa vastaanottoon. Harjoitustuokion lopuksi pelaajat pistäytyvät vielä punttisalin puolella.

Treenien jälkeen on aika ruokailla Lempäälässä ennen viimeistä siirtymää kohti Turkua.

”Netflixiä katsellaan ja höpistään keskenään.

Maisemat muuttuvat lumettomaksi linja-auton lähestyessä Turkua. Vihdoin iltakymmenen kieppeillä kuusamolaisjoukkueen kulkupeli kolkuttelee hotellin portteja. Takana on 14 tunnin vaellus ja joukkueen on aika painua pehkuihin. Seuraavana iltana perjantaina edessä on tärkeä ottelu, kun pelataan Suomen Cupin loppuottelupaikasta Oriveden Ponnistusta vastaan.

Perjantaina puoliltapäivin joukkue suuntaa harjoittelemaan. Ottelu on edessä illalla kello 19.

Pölkky Kuusamo voittaa ottelun viiden erän väännön jälkeen ja etenee ensimmäistä kertaa kuusamolaisen palloilujoukkueen historiassa Suomen Cupin loppuotteluun.

Pölkky juhlii voittoa tunteikkaasti.

Lauantai-illan finaalissa vastaan on tulossa kivikova hämeenlinnalaisryhmä HPK, joka aiemmin perjantaina on voittanut välieräottelussaan LP Viestin erin 3-1. Kellon lähestyessä iltakuutta alkaa tunnelma Kupittaan upouudessa palloiluhallissa nousta. Valot vilkkuvat ja pelaajat siirtyvät kentälle kukin vuorollaan. Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua, saattaisi joku todeta.

Venla Huurne astelee valojen vilkkuessa kentälle Suomen Cupin loppuotteluun.
Venla Huurne astelee valojen vilkkuessa kentälle Suomen Cupin loppuotteluun.

Itse finaaliottelu on ohi reilussa tunnissa. HPK pelaa hyvää lentopalloa eikä Pölkky Kuusamo nouse missään vaiheessa ottelua parhaalle mahdolliselle tasolleen. Hopeiset mitalit pujotetaan Pölkyn pelaajien kaulaan. Tappio harmittaa, mutta vähitellen ilo mitalista alkaa jo hymyilyttää. Valtaosalle Pölkky Kuusamon pelaajista hopea on ensimmäinen aikuisten tasolla saavutettu mitali.

Ilta on aika nauttia hopeasta.

Sunnuntaiaamuna yhdeksältä väsynyt ryhmä ottaa paikkansa linja-autossa. Kahden pysähdyksen taktiikalla edetään kohti Kuusamoa. Illalla yhdeksältä Kuusamon valot välkkyvät silmissä.

Liikuntahallin parkkipaikalla huomaa, kuinka Turun reissun aikana lunta on satanut yli kymmenen senttiä lisää. Pelaajien ajoneuvot ovat lumen peitossa.

Pölkky Kuusamon joukkueen seuraava reissu on edessä tänä viikonloppuna. Linja-auto kuljettaa ryhmän mittelemään Mestaruusliigan pisteistä Kangasalla ja Huittisissa. Joukkueen vierasreissuilla on yleensä ohjelmassa kaksi ottelua saman viikonlopun aikana.

– Tämä on näistä vierasreissuista ainoa, jossa ottelut pelataan meidän kannalta ikään kuin väärinpäin eli ensin pelataan Kangasalla, joka on lähempänä meitä kuin Huittinen, Tarmo Ronkainen kertoo.

Joukkue lähtee perjantaina kohti Tamperetta.

– Tampereella ollaan pari yötä. Sieltä liikutaan Kangasalle ja Huittisiin, päävalmentaja Tuomas Alatalo kertoo.

 

 

Pölkky Kuusamon tulevat matkakohteet

13. tammikuuta: Kangasala ( LP Kangasala ) 14. tammikuuta: Huittinen ( LP-Vampula )

27. tammikuuta: Orivesi ( OrPo ), 28. tammikuuta Pihtipudas ( LiigaPloki )

4. helmikuuta: Rovaniemi ( WoVo )

Pölkky Kuusamon kauden pahin vierasotteluiden rykelmä ajoittui syyskaudelle, jolloin se pelasi loka-marraskuun aikana seitsemän Mestaruusliigan ottelua putkeen vieraskentillä. Joukkue vieraili tuona aikana Orivedellä, Kangasalla, Rovaniemellä, Salossa, Hämeenlinnassa, Nurmossa ja Pihtiputaalla.

Mestaruusliigan vierasotteluiden lisäksi joukkue ehti syyskaudella vierailla myös Belgian Charleroi´ssa Challenge Cupin ottelussa sekä Kuopiossa, jossa joukkue pelasi itsenäissyyspäivänä Suomen Cupin puolivälieräottelun Puijo Wolleyn 1-sarjajoukkuetta vastaan.

Mestaruusliigan runkosarjassa on Pölkky Kuusamolla jäljellä kaikkiaan yhdeksän ottelua. Runkosarja päättyy 4. maaliskuuta. Sen jälkeen edessä ovat pudotuspelit.