Juuri nyt: Kolme kuu­sa­mo­lais­ta kes­kus­ta­vai­kut­ta­jaa erosi puo­lueen jä­se­nyy­des­tä

Luonnonsuojelu: Nokia pe­rus­taa uuden luon­non­suo­je­lu­alueen Ala-Kit­kal­le

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Abi­tu­rient­te­ja ke­ho­te­taan oma­eh­toi­seen ka­ran­tee­niin ensi tiis­tais­ta läh­tien, oi­rei­se­na ko­kee­seen ei saa mennä – mi­nis­te­riö päi­vit­ti ohjeita

Kevään 2021 ylioppilastutkinnon kokeet järjestetään lukioissa 16.3.–7.4. terveysturvallisuus huomioiden, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö torstaina antamassaan tiedotteessa. Tutkinto järjestetään lukioissa myös lukioiden etäopetuksen aikana.

Lukiot ovat varautuneet kevään ylioppilastutkinnon toimeenpanoon terveysturvallisesti Ylioppilastutkintolautakunnan antamien ohjeiden mukaisesti. Kuvituskuva.
Lukiot ovat varautuneet kevään ylioppilastutkinnon toimeenpanoon terveysturvallisesti Ylioppilastutkintolautakunnan antamien ohjeiden mukaisesti. Kuvituskuva.
Kuva: Pasi Määttälä

Kokeisiin osallistuvia kokelaita suositellaan välttämään sosiaalisia kontakteja eli asettumaan omaehtoiseen karanteeniin 14 vuorokauden ajaksi ennen tutkinnon alkua.

Karanteeni alkaisi siis ensi tiistaina. Siitä on kaksi viikkoa ensimmäiseen, äidinkielen ja kirjallisuuden kokeeseen, joka on kaikille pakollinen.

Jos kokelaalla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita, hän ei saa olla lähikontaktissa muiden kanssa eikä osallistua kokeeseen, vaan hänen tulisi mennä koronavirustestiin, tiedotteessa sanotaan. Tarvittaessa lukio voi konsultoida kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavaa yksikköä kokelaiden oireista ennen koepäivää tai koepäivän aikana.

Jos kokelas on asetettu tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräämään karanteeniin, hän ei saa poistua karanteenipaikastaan, eikä olla kontaktissa muiden henkilöiden kanssa. Ylioppilastutkintolautakunta on ohjeistanut karanteenissa olevaa kokelasta lähtökohtaisesti hakemaan ilmoittautumisen mitätöintiä ja osallistumaan kokeisiin seuraavalla tutkintokerralla.

Jos lukio päättää selvittää, voisiko karanteenissa oleva kokelas osallistua kokeeseen erityisjärjestelyin, lukio tekee yhteistyötä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan yksikön kanssa, ministeriö neuvoo tiedotteessaan.

Kokelaiden on tärkeä noudattaa lukion antamia ohjeita esimerkiksi koetilaisuuteen saapumisesta. Koetilaisuudessa suositellaan kasvomaskin käyttämistä koko kokeen ajan lukuun ottamatta lyhyitä ruoka- ja juomataukoja. Jos terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön, suositellaan kasvot peittävän visiirin käyttöä.

Lukiot ovat varautuneet tutkinnon toimeenpanoon terveysturvallisesti Ylioppilastutkintolautakunnan antamien ohjeiden mukaisesti. Lautakunta tiedottaa lukioita tarvittaessa tilanteen kehittymisestä sähköpostitse ja koronatiedotussivulla.

Katso luettelo koepäivistä Ylioppilastutkintolautakunnan sivulta tästä.