Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kolumni
Tilaajille

Anna Kan­to­lan ko­lum­ni: On uuden su­ku­pol­ven aika vai­kut­taa – kun­ta­lai­sil­ta saamani vahva luot­ta­mus kan­nus­taa ja vel­voit­taa minua ha­ke­maan kau­pun­gin­val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­jan teh­tä­vään

Vieraskolumni

Vaali-iltana tulosten saapuessa olin häkeltynyt. Ajoin puhelin soiden Vuotunkiin sukumme vanhaan paikkaan sulattelemaan vaalitulosta. Yli 240 kuusamolaista oli lähtenyt kotoaan äänestyspaikalle ja kirjoittanut nimeni kohdalla olleen äänestysnumeron lipukkeeseen. Tavoitteet paikallisen yrittäjyyden tukemisesta, ihmisarvoisesta hoivasta, hyvästä arjesta ja kaivosrauhasta olivat tavoittaneet kuusamolaiset äänestäjät yksin ja yhdessä muiden ehdokkaiden kanssa järjestetyissä etä- ja lähitupailloissa. Vaalien alla sain kannustavia viestejä eri suunnilta ja uskonkin saaneeni kannatusta myös muilta kuin keskustaa perinteisesti äänestäviltä, niin oikealta kuin vasemmalta.

Jotta politiikka voi säilyttää uskottavuutensa ja löytää uudet sukupolvet äänestäjiksi ja politiikan vastuunkantajiksi, on uskallettava antaa tilaa nuoremmalle sukupolvelle ja myös naisille. Ei pelkästään ehdokasluettelossa, vaan myös merkittävissä vastuutehtävissä.  Suomen Keskustan ohjeessa luottamushenkilöpaikkojen jakoon todetaan, että luottamushenkilöiden valintaprosessin tulee olla mahdollisimman avoin ja kansanvaltainen. Poliittisen vastuun ja ehdokkuuden arvostamisen periaatteen mukaan niille henkilöille, jotka ovat olleet ehdokkaina ja saaneet vaaleissa kannatusta, on myös annettava vastuuta päätöksenteossa. Sain vaaleissa kuusamolaisilta vahvan luottamuksen, ykköstuloksen 244:llä äänellä.