Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Lukijalta
Kolumni

Anselmi Pit­kä­sen ko­lum­ni: Ke­sä­lo­mai­lun lyhyt op­pi­mää­rä


-

Kesälomakauden sykkiessä kuumimmillaan ajattelin uhrata tämänkertaisen kolumnini kaikille teille kesälomaansa viettäville, tai sitä suunnitteleville. Lomailu ei ole nimittäin lainkaan niin yksinkertaista, kuin sanan huolettomasta ja helposta soinnista voisi päätellä. Vastuullisena veronmaksajana koen ehdottomaksi velvollisuudekseni opastaa vasta-alkajia kesälomailun saloihin. Joten suojautukaa. Seuraa kesälomalaisen ABC.

Suorita. Kunnon kansalainen ei makaa, eikä luoja laiskoja elätä. Muista viettää jokainen lomapäiväsi niin, että olet koko ajan mahdollisimman tehokas ja tarmokas. Uudista pottumaa, maalaa mökki ja pilko seuraavan kahdentoista vuoden polttopuut. Rakenna isompi laituri kuin naapurin Mikolla, pystytä viimein se piharakennus etupihalle ja kaada samaan kuumaan takapihaa varjostavat männyt. Pääasia, että teet jotain uuvuttavaa. Laiskanahan ne kylälläkin puhuvat, jos aikuinen ihminen erehtyy hetken hengähtämään.

Ole sosiaalinen. Muista kulkea koko suvun kesämökit läpi, ettei vaan kenellekään tulisi paha mieli. Kehu kohteliaasti kukkaistutuksia, saunaa ja ennen kaikkea sitä, kuinka paljon isäntäväki on taas lomallaan saanut aikaan. Muista vähätellä omaa työpanostasi oman lomasi aikana, jotta eivät erehdy leuhkaksi luulemaan. Voitte myös kehittää vierailujen lomaan hassunhauskan seuraleikin, jossa kilvoittelette leikkisästi siitä, ken on ollut lomallaan ahkerin.

Aikataulutus on kesälomailussa tietenkin kaiken perusta. Työleiristä ja sukulaisista ei mitenkään selviä ilman kunnollista viikko-ohjelmaa. Jokaisen todellisen lomailijan tulisikin laatia mahdollisimman tarkka kaavio siitä, miten aikoo sorvin ääressä tienaamansa palkallisen vapaansa käyttää. Jos luulet mahduttavasi samaan päivään kiviaidan maalauksen, metsästysseuran talkoot ja Manta-tädin luona kyläilyn ilman huolellista ennakkovalmistelua, olet pahasti hakoteillä. Herätys viimeistään klo. 6.30 ja siitä sitten lukujärjestyksen mukaisesti puhdetöiden kimppuun, että ehditään sinne Mantalle iltakahville. Näin sen homman tulee toimia! Eivätpähän pääse töissä sanomaan, että koko loma sillä meni maatessa.

Muista stressata. Tämä on oikeastaan aloittelevan kesälomailijan tärkein muistisääntö. Elämää ei ole luotu lapsellista ilakointia varten, vaan kunniallisen puurtajan on kannettava nöyrästi vähintäänkin henkistä kivirekeä harteillaan, lomallakin. Muista kotona vaanivat laskupinot, lasten harrastukset ja kyypakkaus. Murehdi tekemättä olevia töitä, siunaile sääskien määrää ja paheksu velttoa nykynuorisoa. Varjele sitä pohjoisen pallonpuoliskon ainoata hyvää hillamätästä naapurikylän ahneelta Pentiltä. Älä pysähdy tai hengähdä. Älä anna velton löysäilykulttuurin pesiytyä kehoosi missään vaiheessa. Pidä työpuhelin koko ajan kätesi ulottuvilla, jos vaikka joku töistä sattuu kaipaamaan.

Muista myös valittaa säästä. Mainosta kuinka poissa ovat lapsuuden kesät, jolloin heinäkuun helteet kestivät huhtikuusta lokakuuhun, eikä järvivettä juuri linnunmaidosta erottanut. Kiroa kymppiuutisten meteorologia, joka lupaa taas tuleviksi päiviksi pienen afrikkalaisen valtion vuotuisen sademäärän verran vesipisaroita ainoastaan sinun tontillesi. Ja sinun kun oli juuri määrä pestä matot ja liinavaateet.  Muista, että lomalla sää ei koskaan ole optimaalinen: Joko käristyt jatkuvasti helottavassa auringonpaisteessa kuin perinteinen hiillosmakkara grillissä, tai vaihtoehtoisesti värjöttelet terassilla pitkissä kalsareissa lumitöitä suunnitellen.

Näitten absoluuttisesti toimivien ohjeiden myötä tahdon toivottaa kaikille oikein hyvää kesää, lomalla tai ilman.

Ja muistakaa. Mikäli ette yllä olevien vinkkien avulla onnistu luomaan kesälomastanne ainutkertaista, on vika varmasti teissä.