Anu Pen­ti­kin elä­män­ta­ri­na näyt­tä­möl­le – Kan­ta­esi­tys Kou­vo­lan Teat­te­ris­sa syk­syl­lä

Kouvolan teatterin Anu Pentikinä nähdään Nina Petelius-Lehto.
Kouvolan teatterin Anu Pentikinä nähdään Nina Petelius-Lehto.
Kuva: Kouvolan teatteri

Keramiikkataiteilija Anu Pentikin elämäntarinaan perustuva draama kantaesitetään 1.11.2019 Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä. Kirjailija Eppu Nuotiolta tilatun näytelmän nimi on Anu Pentik - nainen, joka loi savesta maailman, ja se kertoo voimaannuttavan tarinan tunnetun ja arvostetun taiteilijan sinnikkyydestä, menestyksestä ja rakkaudesta. Tarina alkaa taiteilijan kotiseudulta Kouvolan Kuusankoskelta, josta se vie Lapin luonnon keskelle Posiolle sekä Intiaan saakka.

Ohjauksesta vastaa Tiina Luhtaniemi, lavastuksesta ja valosuunnittelusta Kalle Ropponen ja pukusuunnittelusta Sari Suominen. Anu Pentikin roolissa nähdään Nina Petelius-Lehto.

– Kouvolaan tuloni jälkeen olen etsinyt mielenkiintoista aihetta, joka yhdistyisi seutuun ja sisältäisi draamallisia aineksia. Keramiikkataiteilija Anu Pentikin elämästä näitä toden teolla löytyy. Lähtökohtana on ollut mielikuva pienestä Anusta, joka piirtää isänsä tehtaalta tuomiin papereihin ensimmäisiä kuviaan. Haluan ohjaajana tuoda esiin tekijöitä, joita hänen menestyksensä taustalla on. Millainen ihminen taiteilijan sisältä löytyy? Millaisen tien hän on kulkenut paperitehtaan työmiehen tyttärenä, yrittäjänä ja taiteilijana, ohjaajana ja myös teatterinjohtajana toimiva Luhtaniemi kertoo taustaa näytelmän valinnasta

Kirjailija Nuotio innostui aiheesta samantien:

– Anu Pentik on suomalainen ikoni, jonka elämäntyö on lähes kaikille tuttu. Olen etuoikeutettu saadessani kirjoittaa tämän poikkeuksellisen voimaannuttavan elämäntarinan, joka kertoo luovuuden väkevästä voimasta: näkemisen kyvystä, tekemisen halusta ja työtä pelkäämättömän ihmisen taidosta tehdä mahdottomasta mahdollista. Näytelmä on äidittömänä kasvaneen tytön kasvutarina, kertomus joesta, joka halkaisi kaupungin kahtia ja kertomus tytöstä, joka ei antanut joen määritellä itseään. Se on tarina naisesta, joka loi savesta elämän itselleen ja työtä sadoille.

– Näytelmä on myös rakkaustarina, kertomus yli puoli vuosisataa kestäneestä avioliitosta, kertomus ihmisistä, jotka hitsautuivat yhteen eivätkä antaneet vaikeuksien erottaa heitä. Se on tarina miehestä, joka on uskonut vaimoonsa silloinkin, kun kukaan muu ei ole uskonut ja naisesta, jonka luovuutta ei ole pysäyttänyt mikään ja naisesta, joka vaatii aina eniten itseltään. Näytelmä kulkee pitkän matkan 1940-luvulta aina nykyhetkeen asti."

Anu Pentik puolestaan oli otettu siitä, että Kouvolan Teatteri otti häneen yhteyttä:

– Mieheni Topi totesi, että ei voi olla tuntematta muuta kuin hiljaista nöyryyttä, kun oma kotiseutuni huomioi uraani tällä tavoin. Toivon, että katsojat löytävät näytelmästä kasvutarinan pienestä äidittömästä tytöstä, joka onnistui saavuttamaan unelmansa. Uskon, että Eppu Nuotio saa kiteytettyä näytelmään vauhtia ja iloa, sillä se on elämäni ohjenuora.

Eppu Nuotio on kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu lasten- ja nuortenkirjoja, tv-ohjelmia, kuunnelmia, näytelmiä, konserttikäsikirjoituksia ja romaaneja. Hänen aikuisille suunnattua tuotantoaan ovat esimerkiksi Varkaus-sarja ja toimittaja Pii Marinista kertovat jännitysromaanit. Teatteriin hän on kirjoittanut muun muassa musikaalit Marilyn, Delilah, Liz ja Huone 112 yhteistyössä Tiina Brännaren kanssa. Hänen viimeisin kirjansa on Anopinhammas (2018). Nuotio työskentelee myös näyttelijänä ja ohjaajana.

Anu Pentik on Kouvolan Kuusankoskella syntynyt muotoilija, joka on luonut puolisonsa Topi Pentikäisen kanssa taide- ja käyttöesineitä valmistavan Pentik Oy:n. Pentikin tuotanto on jokapäiväiseen käyttöön tarkoitettua keramiikkaa ja sisustustuotteita, joiden taiteelliset vaikutteet löytyvät luonnosta. Haave asua Lapissa vei Anun puolisoineen Posiolle, jossa esineet tuotetaan. Yritys aloitti toimintansa 1971 puolivahingossa, kun rakas harrastus ja elämäntapa alkoivat tuoda leipää pöytään. Nykyään yritys työllistää yli 300 henkilöä, ja myymälöitä on Suomen ohella Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä. Anun saamia huomionosoituksia ovat Pro Finlandia -mitali (2014) ja Lapin yliopiston kunniatohtorin arvo (2012).

Näyttelijä Nina Petelius-Lehdon ura teatterialalla alkoi jo nuorena tyttönä Kuusankosken Teatterissa. Hän toimi aluksi näyttelijänä, mutta myöhemmin puvustajana valmistuttuaan pukusuunnittelijaksi. Vuodesta 1994 lähtien Petelius-Lehto on näytellyt Kouvolan Teatterissa useissa kiitetyissä rooleissa. Viime vuosien merkittävimmät roolit ovat olleet näytelmissä Patriarkka (2018), Suurenmoista! (2016) ja Onnennumerot (2015).

Tiina Luhtaniemi aloitti Kouvolan Teatterin johtajana 2017. Hänen ohjauksiaan sinne ovat Patriarkka-draama (2018) sekä Satumaa-menestysmusikaali (2017). Aiemmin hän on toiminut johtajana Savonlinnan Teatterissa (2005-2015).

Kalle Ropponen on valosuunnittelija, joka on työskennellyt laajasti kotimaisissa teattereissa. Hänen viimeisimmistä töistään mainittakoon Suomen Kansallisteatterin Kissani Jugoslavia (2018), Lemminkäinen (2018) ja Canth (2016) sekä Suomen Kansallisoopperan Valse Triste (2017).

Sari Suominen on tehnyt pukusuunnitteluja teattereille, oopperoihin, tv-sarjoihin ja elokuviin. Hänen kädenjälkeään on voinut nähdä muun muassa Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Suomen Kansallisteatterissa sekä Kouvolan Teatterin musikaaleissa My Fair Lady (2018) ja Satumaa (2017). Suominen sai 2017 Jussi-palkinnon parhaasta pukusuunnittelusta elokuvassa Hymyilevä mies.