Ap­tee­kin työn­te­ki­jät eivät ole töissä fluns­sas­sa – eikä sinne pitäisi mennä pärs­ki­vien asiak­kai­den­kaan

Kipu- ja kuumelääkkeitä myydään vain yksi pakkaus per asiakas.
Kipu- ja kuumelääkkeitä myydään vain yksi pakkaus per asiakas.
Kuva: Santeri Mikkonen)

Apteekkien työntekijät eivät tule töihin flunssassa.

Koillissanomien Meille soitettiin -palstalla julkaistiin torstaina soitto, jonka lähettäjä oli hämmästynyt, kun kuusamolaisen apteekin kassalla oli hirveän flunssainen ihminen.

– Onko tämä sopivaa koronaviruksen torjuntaa, soitossa kysyttiin.

Kuusamon 1. apteekin apteekkari Arja Karjalainen kertoo, että osa asiakkaista ja työntekijöistä oli ymmärtänyt soiton tarkoittavan, flunssassa on ollut kassatyöntekijä.

– Apteekissa työntekijät eivät ole flunssaisena töissä, ei tietenkään. Aina flunssassa pysytään kotona ja nyt ohjeistusta on erityisesti tarkennettu, Karjalainen täsmentää.

Lehti julkaisi soiton, koska tekstin oli ymmärretty tarkoittavan kassalla olevaa asiakasta. Toimitus pahoittelee epäselvän soiton mahdollisesti aiheuttamaa huolta epidemiatilanteessa.

Flunssaisia asiakkaita apteekeissa sen sijaan on riittänyt.

– Tänne tullaan flunssaisena, pärskitään ja aivastellaan, Karjalainen kuvaa.

Hän on huolissaan työntekijöidensä terveydestä tässä tilanteessa. Karjalaisen mukaan apteekissa desinfioidaan nyt paikat joka tunti.

–On tärkeää, että työntekijät pysyy terveinä. Toivon, että asiakkaat ei tulisi flunssaisena vaan laittaisi jonkun toisen asialle.

Myös apteekkien henkilökunta on valmiuslain tarkoittamaa terveydenhuoltoalan henkilöstöä.

– Säästetään työntekijät työkuntoisena, Karjalainen sanoo.

Flunssaisena on kaksi tapaa, joilla voi valtuuttaa toisen ihmisen noutamaan lääkkeet.

– Antaa hakijalle Kela-kortin ja listan, mitä tarvitaan ja hän käy puolesta asioimassa apteekissa. Nyt epidemia-aikana Fimea on antanut ohjeistuksen, voi tehdä silleen, että tilaa puhelimitse lääkkeet ja me tunnistetaan asiakas puhelimessa. Joku voi käydä noutamassa ja hakemassa lääkkeet.

Jos lähipiirissä ei ole auttajia tai esimerkiksi naapureita, voi apua pyytää vapaaehtoisilta. Vielä Karjalaisen tietoon ei ole tullut tilanteita, joissa lääkkeiden hakijaa ei olisi löytynyt.

– Kuusamossa naapuriapu ja sukulaiset on hoitanut (lääkkeiden haun). Täällä se ei ole ollut ongelma.

Lisäksi Kuusamon 1. apteekki arvioi, että saa verkkokaupan toimintaan huhtikuun loppupuolella.

– Se on jo melkein valmis, mutta korona sotki suunnitelmat, Karjalainen kertoo.

Me on osattu varautua tähän jo ajoissa.
Arja Karjalainen
Apteekkari

Lääkkeiden hamstrausta on apteekeissa rajoitettu Fimean ohjeistuksella. Kuusamon 1. apteekissa on ollut asiakkaita, jotka olisivat halunneet ostaa enemmän kuin nyt on sallittua.

–  Hamstraamista ei sallita. Rajoitus on yksipaketti kipu- ja kuumelääkkeitätper henkilö ilman reseptiä. Reseptilääkkeitä annetaan kolmen kuukauden erät, eli normaalit lääketoimitukset, ei ylimääräisiä ostoja.

Lääkkeiden saatavuus on Karjalaisen mukaan Kuusamossa hyvä, vaikka hamstraushalukkuutta olisi.

– Me on osattu varautua tähän jo ajoissa. Tämä kysyntäpiikki on ollut voimakas, mutta se tässä tasoittuu pikku hiljaa ja tukkuliikkeet pääsee rytmiin, Karjalainen sanoo.