Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Arvio: Tämä on nähtävä uu­des­taan – vai­kut­ta­va Nel­jän­tien­ris­teys Kuu­sa­mon Näyt­tä­möl­tä

Apteekkari (Harri Siikaluoma) opettaa mielellään nuorta kätilöä, Mariaa (Silja Mustonen), ajamaan pyörällä. Kolme Lahjaa: Tiina Koskela-Janhunen, Päivi Korhonen ja Emmi Isokoski.
Apteekkari (Harri Siikaluoma) opettaa mielellään nuorta kätilöä, Mariaa (Silja Mustonen), ajamaan pyörällä.
Apteekkari (Harri Siikaluoma) opettaa mielellään nuorta kätilöä, Mariaa (Silja Mustonen), ajamaan pyörällä.
Kuva: Kari Hujanen

Tommi Kinnusen esikoisromaaniin perustuva näytelmä Neljäntienristeys sai ensi-iltansa perjantaina 3.11. Kuusamon Näyttämöllä Kuusamo-opiston teatterisalissa.

Uusi teatterisali on pieni, mutta taitavasti toteutettujen lavasteiden avulla sen näyttämö oli saatu toimivaksi. Talot, valot, vaihtuvat taustakuvat, sekä erilaisilla soittimilla ja musiikilla loihdittu äänimaisema imaisevat katsojansa mukaan tarinaan heti ensimmäisistä urkusoinnuista lähtien. Reilun kaksituntisen ajan pääsee seuraamaan Neljäntienristeys-romaanista tutun kuusamolaissuvun elämää läpi koko 1900-luvun.

Tarina alkaa vuosisadan vaihteesta, jolloin suvun matriarkka Maria on nuori vastavalmistunut kätilö. Näytelmän tapahtumat ulottuvat sadan vuoden päästä meidän aikaamme, jolloin Lahja, Marian tytär, on jo elämän ehtoopuolella. Tarinassa välittyy myös Suomen historia. Sataan vuoteen mahtuu monenlaisten tapahtumien lisäksi vallalla olevaa asenneilmastoa.

Taloilla on tarinassa myös symbolinen merkitys. Niitä rakennetaan, mutta niitä myös puretaan ja poltetaan. Neljäntienristeyksessä kuljetaan risteilevillä, niin sora- kuin henkisemmänkin elämän teillä ja reiteillä. Avoimesti ja taitavasti kerrotun sukutarinan taustalla vaikuttaa myös piilotarina toiveineen ja tunteineen.

Neljäntienristeyksessä kohtaavat Marian ja Lahjan lisäksi Lahjan mies Onni sekä heidän poikansa Johannes ja hänen vaimonsa Kaarina sekä lapset.

Muutoin niin voimakkaaseen ja vaikuttavaan esitykseen tuovat lapsinäyttelijät onnistuneesti tarvittavaa herkkyyttä ja elämäniloa.

Koko näyttelijäkaarti onnistuu tehtävässään loistavasti. Vaikka tarinassa on kovan elämän kokeneita vahvoja naishahmoja, niin sympaattisen Onnin koskettava tarina nousee taustalta päähenkilön tarinan rinnalle.

Näytelmän teksti on sujuvaa ja sitä on miellyttävä kuunnella, mutta esitystavan kerroksellisuus tuo haastetta katsojalle. Eri sukupolvet ja kohtaukset limittyvät toisiinsa. Katsojan on seurattava tarkoin niin kertojia kuin heidän kauttaan välittyvää aikaa ja tilanteita pysyäkseen juonessa mukana.

Vaikka tarina kertoo yhden suvun tarinan, se kertoo myös meistä ihmisistä, arvomaailmoistamme, erilaisuudesta ja sen hyväksymisestä, monenlaisista rakkauksista, pettymyksistä, kaipauksista. Lisäksi se kertoo vaikuttavasti rakkauden ja kosketuksen puutteesta sekä sen seurauksista.

Puolivälissä näytelmää oleva ”desantti-kohtaus” jäi pelottavuudessaan itselleni irralliseksi. Muutoin esitys oli nautinnollinen ja mieleen jäävä. Harvoin teatteriesityksen jälkeen tulee tunne, että tämä esitys on nähtävä uudestaan. Nyt tuli. Tässä tarinassa riittää katsottavaa ja pohdittavaa useammaksikin kerraksi.

Tämä vuosisadan tarina kannattaa käydä katsomassa, vaikkapa 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Kuusamon Näyttämö: Neljäntienristeys

Ohjaus ja sovitus: Ahti Ahonen

Dramatisointi: Paula Salminen

Tuottaja: Sinikka Siikaluoma

Lavastuksen suunnittelu: Juhani Parviainen - Toteutus: Kari Hujanen, Tapani Niska, Juhani Parviainen

Tekniikka: Oliver Tuloisela, Kari Hujanen, Harri Laurila, - Musiikin sovitus: Jyrki Niemi

Puvustus: Merja Käkelä - Tarpeisto: Sari Ervasti ja työryhmä

Ohjaajan avustaja: Teresa Savolainen

Rooleissa: Maria vanha - Maria Mustonen, Maria nuori - Silja Mustonen, Lahja vanha, äiti -Tiina Koskela-Janhunen, Lahja Nuori - Päivi Korhonen, Kaarina - Minna Tahkola, Pikku-Lahja - Emmi Isokoski, Onni - Markku Santanen, Johannes vanha - Matti Ervasti

Sekä: Johannes nuori - Topias Siikaluoma, Helena - Iida Törmänen, Pikku-Anna - Sofia Rontti/Viivi Skog, Maarit, piika - Suvi Törmänen, Minna - Sofia Rontti/Viivi Skog, Tapio - Lemmy Palosaari, Apteekkari - Harri Siikaluoma, Oululainen- Heikki Siikaluoma, Paarmuska - Riitta Vilppola, Synnyttäjä - Hannele Koski, Emäntä - Sari Ervasti, Isäntä, työmies, desantti - Janne Korva, Renki, poliisi, desantti.- Mika Flöjt, Nimismies, Czeslaw - Mikko Ronkainen, Työmies, Wilhelm - Valto Haapakoski