Kolumni

Auli Räisänen kolumni: Ihminen on Ihmeellinen

-

Ihminen on ihmeellinen. Ihminen yltää uskomattomiin saavutuksiin kun tekemisen pohjalla riittävä motiivi. Hän jaksaa harjoitella ja onnistua asioissa, joihin kaikilla ei ole mitään mahdollisuutta. Ihminen voi juosta sata metriä alle kymmenessä sekunnissa tai 42 kilometriä kahdessa tunnissa ja minuutissa. Hän voi myös hypätä maasta lähes yhdeksän metriä pitkälle tai 2,5 metriä korkealle. Heittää keihästä miltei sata metriä tai työntää yli seitsenkiloista kuulaa reilut 23 metriä.

Ihminen myös ulkoisesti näyttää siltä mitä lajia harrastaa. Mieti mielessäsi pika- ja kestävyysjuoksija taikka keihään- ja kuulantyöntäjä. Vaikka molemmat ovat juoksu- tai heittolajin edustajia, näyttävät he täysin toisenlaisilta. Ja nyt olemme vasta urheilun parissa.

Mihin kaikkeen ihminen pystyykään vaikkapa tieteen ja taiteen saralla! Näyttää siltä, että ihminen voi kehittyä lähes rajattomasti keskittämällä huomionsa mielenkiintonsa kohteeseen; panostamalla siihen aikaansa ja taitonsa.

Ihminen on ihmeellinen myös monesta ikävästä syystä. Ihminen pitää totena sitä, mitä hänelle pienestä pitäen opetetaan.

Ihmisen maailmankuva on muuttunut ajan saatossa: kaikki tiedämme että jossakin vaiheessa maailma on ollut pannukakku, jonka laidalta voi pudota, tai että aurinko kiertää maata. Valitettavasti tässä on yksi ihmisen suurimmista – ellei juuri se suurin - sudenkuopista. Ihminen on valmis jopa tappamaan toisen ihmisen, koska hänelle on pienestä pitäen opetettu että toinen ihminen on paha, koska hän uskoo ”väärään” jumalaan tai että hänen ajatusmaailmansa on muutenkin väärä. Ihminen on historiansa aikana tenyt niin uskomattomia julmuuksia, että niistä puhutaan vielä tämänkin päivän koulussa ainakin meillä.

Tarkoituksena on varmasti herättää riittävän suuri vastareaktio että samanlaisilta julmuuksilta vältyttäisiin tulevaisuudessa.

Ihminen voi jättää huomiotta tai huomioida haluamansa asiat. Ihminen voi toivottaa hyvää huomenta toiselle huolimatta siitä onko tämä kollega vai työpaikan siivooja. Onnellista on, että tätä tapahtuu. Surullista tässä on se, että jälkimmäisessä tapauksessa se on niin harvinaista, että se täytyy lähettää kiitoksena paikallislehden sivulle.

Ihminen voi jättää huomiotta tai huomioida haluamansa asiat. Ihminen voi toivottaa hyvää huomenta toiselle huolimatta siitä onko tämä kollega vai työpaikan siivooja. Onnellista on, että tätä tapahtuu.

Lähestymme jälleen kerran vuoden lämpimintä juhlaa joulua. Tähän aikaan meillä ihmisillä on tapana olla hyviä myös kaikille muille ihmisille. Mahdollisesti jopa sille, jonka on opetettu ajattelevan väärin. Meillä on tapana antaa omastamme niille, joilla itsellä ei ole varaa. Auttaa sitä, joka ei itse osaa tai muuten pysty.

Tehdä hyviä tekoja, kääriä paketteja ja täyttää muiden toiveita. Vastuullisilla miettiä loppuun asti antaako vain antamisen ilosta, vai antaako sitä mitä toinen todella tarvitsee.

Ja jos ei tarvitse, ohjata taloudellinen panos paikkoihin ja tahoille, joissa sitä todella tarvitaan. Jos ei ole mahdollisuutta auttaa taloudellisesti, niin sitten lahjoittamalla aikaa.

Tehdä vapaaehtoisesti ja maksutta asioita, joista on iloa ja hyötyä muille. Toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta jopa täysin tuntemattomille.

Ihminen todella on ihmeellinen. Vuodenaika ja juhla vaikuttaa tekemiseemme ja perimmäiseen ajatusmaailmaamme perinpohjaisesti. Oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen.

Vieraskolumni

Auli Räisänen

Kirjoittaja on edelleen hippi.