Viikonvaihde: Ko­rouo­man pio­nee­rin mat­kas­sa Rus­keal­la vir­ral­la

Menot: Nappaa tästä vinkit Koil­lis­maan me­noi­hin

Toimittajalta: Oman alan va­lit­se­mi­nen voi olla ta­sa­pai­not­te­lua in­to­hi­mon ja käy­tän­nön vä­lil­lä.

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Au­to­kaup­pa ajelee nyt myö­tä­tuu­les­sa – puheet die­se­lin ala­sa­jos­ta reip­paas­ti en­ne­nai­kai­sia

Myyntipäällikkö Kari Tauriainen on tyytyväinen, kun Koillismaan Auto sai Suzuki-merkin edustuksen viime syksynä.
Myyntipäällikkö Kari Tauriainen on tyytyväinen, kun Koillismaan Auto sai Suzuki-merkin edustuksen viime syksynä.
Kuva: Mikko Halvari

Viime vuonna rekisteröitiin Suomessa runsaat 120 000 uutta autoa. Edellisen kerran tällaisiin lukuihin päästiin seitsemän vuotta sitten. Koillismaalla yhtä uutta autoa kohti myydään liikkeestä riippuen 1,5-4 käytettyä autoa.

Vuosi 2018 oli autokaupalle poikkeuksellinen vuoden alusta voimaan astuneen romutuspalkkion vuoksi. Suorastaan historiallista maassamme oli kahdet toisiaan nopeasti seuranneet autoveron alennukset. Syyskuun alussa voimaan astunut uusi kulutuksen ja pakokaasujen mittausjärjestelmä johti monissa autotehtaissa aiempaa pidempiin toimitusaikoihin.

Koillismaan autokauppiaat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä viime vuoden automyynnin lukuihin. Tätä vuotta odotellaan levollisin mielin, koska ihmiset näyttävät olevan liikkeellä runsain joukoin.

– Meillä oli viikonloppuna onnistunut autonäyttely, jossa esiteltiin Toyotan uusi katumaasturi, kertoo myyntipäällikkö Esa Airisniemi Juhan Autosta.

Viime vuoden autoveron lasku vaikutti autokauppaan Airisniemen mukaan sekä positiivisesti että negatiivisesti. Monet muutokset aiheuttivat ostajissa epävarmuutta, mutta loppujen lopuksi vuoden saldo oli myynnin lukujen kannalta positiivinen.

Juhan Autossa odotetaan tästäkin vuodesta hyvää, sillä Toyota tuo markkinoille monta uutta automallia.

Airisniemen mukaan nykypäivän asiakkaat ajattelevat ensisijaisesti kustannuksia, mutta myös ympäristökysymykset mietityttävät.

– Useimmiten nämä kaksi asiaa kulkevat kuitenkin käsi kädessä.

Paikallisjohtaja Yrjö Uotinen kertoo, että autoalan myynnin kasvu näkyy myös Pörhön Autoliikkeessä. Asiakkaat ovat pääosin paikallisia, mutta etenkin vaihtoautojen ostajissa ja huollon asiakkaissa on paljon myös turisteja ja mökkiläisiä.

Loppuvuoden myyntiä hidasti se, että joillakin merkeillä oli toimitusvaikeuksia uudistuneiden päästömittausten vuoksi.

– Mutta onneksi se on tällä hetkellä elettyä elämää.

Uotisen mukaan auton käteisostajat ovat nykyään harvassa. Erilaisia rahoitusratkaisuja on tarjolla paljon, ja jo muualla Euroopassa yleiset yksityisten asiakkaiden leasingit ovat tulossa meidänkin automarkkinoille.

– Sitä osoittaa sekin, että niiden tarjousten laskeminen on meillä jo lähes arkipäivää.

Myyntipäällikkö Kari Tauriainen Koillismaan Autosta kertoo, että tällä hetkellä autokaupassa eletään eri energiamuotojen murroskautta.

Hänen mukaansa pitkässä juoksussa sähköautot yleistyvät, mutta siihen kuluu aikaa ja vaatii akkuteollisuudelta nykyistä parempia innovaatioita.

– Bensa, diesel ja hybridi ovat vielä tällä hetkellä yleisemmät autojen polttoaineet.

Julkisesta keskustelusta saa helposti sen kuvan, että diesel on mennyttä aikaa, mutta näin ei ole. Vaikka dieselin hinta on kohonnut, niin on huomioitava, että se nielee vähemmän polttoainetta.

– Laskin juuri eräälle asiakkaalle, että autosta ja ajomatkoista riippuen diesel on edullisin, jos ajaa runsaat 10 000 ajokilometriä vuodessa.

Tauriainen kertoo, että heille Kuusamon mökkiläiset ovat huomattavan suuri asiakaskunta.

– Heillä on paljon aikaa ja he ostavat sekä uusia että käytettyjä autoja merkittävissä määrin.

Kun kysyn autokaupan tyypillistä asiakasta, Tauriainen ei osaa hetimmiten kertoa. Naisten osuus on kuitenkin viime aikoina kasvanut. Toimittaja huomauttaa, että naisille väri on varmaan tärkein pointti autokaupoilla.

– Naulankantaan, kuuluu vastaus.

Muotitietoisille auton ostajille tiedoksi, että valkoinen on täysin poissa muodista. Tämän päivän hitti on jälleen punainen auto. Ja onhan se tutkimusten mukaan myös turvallisin auton väri.

Paikallispäällikkö Reijo Pesonen Wetteri Kuusamosta ei ole tyytyväinen viime vuoden verosähläilyyn.

– Se aiheutti paljon epätietoisuutta, mutta jospa se nyt alkaisi selkiytymään.

Hänen mukaansa nyt kysytään paljon pieniä perheautoja, jotka kulkevat bensalla. Myös ladattavat hybridiautot ovat kovassa huudossa.

Tämän päivän asiakkaat ovat Pesosen mukaan erittäin valveutuneita.

– He ottavat asioista selvää, kyselevät. Kyselyissä päällimmäisenä näyttää olevan latausasiat eli missä ja miten.

Hybridiautojen lataus on Pesosen mukaan paljon helpompaa kuin sähköautojen. Hybridiautojen latauspisteitä löytyy Kuusamostakin jo muutama, eikä kotipihalle rakennetun latausaseman rakentaminen ole kovin kallis investointi sekään.

Tämän päivän auton ostajat ovat erittäin valveutuneita.