Kolumni

Eduskunnasta: Kohti uutta vuotta urheilussa ja politiikassa

-
Kuva: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Politiikan vauhdikas vuosi on tullut päätökseen. Vuoden aikana nähtiin kolme pääministeriä, ja kaksi pääministerin eroilmoitusta presidentti Niinistölle. Hallituksessa vaihtui ministereitä vaalien vuoksi sekä ministerikierrätyksen takia.

Vaaleja käytiin kuluvana vuonna kahdet. Kummankin vaali-illan aikana pelattiin jääkiekossa ratkaisuotteluita. Vietettiin siis maali- ja vaali-iltoja samaan aikaan. Jännää oli joka rintamalla, eikä tällaisia tapahtumia voida käsikirjoittaa. Urheilussa ja politiikassa saattavat tilanteet vaihtua pienessä hetkessä. Suomen naisten kultamitali vietiin hylätyn maalin takia. Vaaleissa taasen yhdelle ehdokkaalle ehdittiin jo lähettää tutustumispaketti eduskuntaan, kunnes tarkistuslaskennan kautta paikka lipui toiselle.

Se näyttäisi olevan selvää, että sosiaalinen media on tullut jäädäkseen, sekä politiikkaan että urheiluun. Sen verran kärkästä kommentointia somessa on viime aikoina ollut. Urheilupuolella taasen sponsoritulojen hankinta on mennyt enenevässä määrin urheilijan omien päivitysten kautta tapahtuvaksi toiminnaksi.

Vuonna 2020 ei vaihteeksi Suomessa käydä vaaleja. Päähuomio vaalirintamalla keskittynee siis USA:n presidentinvaaleihin, joissa Trump yrittää puolustaa paikkansa. Puoluekoneistot Suomessa kuitenkin virittelevät askelmerkkejään kohti 2021 järjestettäviä kunnallisvaaleja. Ehdokkaita tullee olemaan kaiken kaikkiaan yli 30 000, joten kunnallisvaalit ovat puolueiden todellinen voimanponnistus. Ensi kesänä ja syksynä ehdokashankinta on kuumimmillaan.

Suomi pelaa ensi vuonna EM-futista, ja kesän huipentavat Tokion olympiakisat heinäkuun loppupuolella. Näyttäisi siltä, että Venäjä suljetaan olympiakisoista pois, mutta asiaa käsiteltäneen vielä urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa. Suomi sai edellisissä kisoissa yhden mitalin Mira Potkosen ansiosta ja toiveissa on tietenkin suurempi saalis. Kilpailu mitaleista kuitenkin kovenee olympiadi olympiadilta.

Eduskunnan tehtävä on osaltaan edesauttaa suomalaisia nuoria saavuttamaan unelmansa, oli se unelma sitten edustaa maataan siniristilippu hulmuten, tai hankkia elantonsa taalajäiltä. Keskeinen asia nuoren elämässä on hyvät harjoitusmahdollisuudet, osaavat lähivalmentajat ja ehkä tärkeimpänä sujuvat opintopolut.

Urheilevan nuoren tärkeä nivelvaihe on toisen asteen onnistuminen. Lukio- ja ammattikoulutuksen yhdistäminen vaativaan treenaamiseen on haastavaa. Urheilulukiojärjestelmä toimii hyvin, mutta ammatillisen koulutuksen tulisi olla aivan yhtä hyvä valinta urheilijalle. Valitettavasti aloituspaikkoja tällä puolella on huomattavasti vähemmän. Lisäksi ammatillista urheilukoulutusta tulisi tukea enemmän. Nuorella urheilijalla olisi näin valmis ammatti, jos vaadittavaa menestystä ei tule.

Toinen tärkeä asia on valmentajakoulutukseen panostaminen. Taustalla työtä tehdään satoja tunteja vuodessa, usein ilman palkkaa ja omiin resursseihin turvautuen. Tämä hiljainen joukko urheilijoiden taustalla puurtajia sai myös osaltaan tunnustuksen Suomen jalkapallomaajoukkueen pitkäaikaisen huoltajan Gunnar Yliharjun linnanjuhlakutsun myötä.

Yhteinen menestyksemme on osaltaan juuri sinun luomaasi. Se vain tiivistyy mitalin tai kisapaikan muotoon. Viivalle pääsy on jo saavutus!

Eduskunnasta

Ville Vähämäki

Kirjoittaja on perussuomalainen kansanedustaja.